Επικοινωνία Γεραπετρίτη με ΥΠΕΞ Λιβύης – Επανεκκίνηση των σχέσεων επιδιώκει η Αθήνα
Μετά από μία μακρά περίοδο διπλωματικής έντασης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη διάνοιξης απευθείας διαύλων επικοινωνίας, καθώς και την απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη, με τη διαπίστευση Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Τηλεφωνική συνομιλία με τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Μάνγκους, είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης και διάνοιξης απευθείας διαύλων επικοινωνίας, καθώς και την απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη, με τη διαπίστευση Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη.
Αμφότεροι οι υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και συμφώνησαν να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Αλλαγή πλεύσης μετά την ένταση στις σχέσεις με τη Λιβύη
Οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης φαίνεται να αλλάζουν, με την κυβέρνηση να δίνει πλέον διπλωματικό «παρών» στη Λιβύη.
Υπενθυμίζεται ότι αιτία της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης ήταν η υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Και αυτό, επειδή η κυβέρνηση Σάρατζ αποφάσισε να συμβάλει στην προσπάθεια της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων, στο πλαίσιο επιβολής του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», και υπέγραψε το «παράνομο και ανυπόστατο» – όπως το χαρακτηρίζει η Αθήνα – μνημόνιο καθορισμού θαλασσίων ζωνών με την κυβέρνηση Ερντογάν.
Η διπλωματική απουσία της Ελλάδας από την Τρίπολη είχε χαρακτηριστεί προβληματική και με φόντο τις κινήσεις της προσωρινής κυβέρνησης Ντμπέιμπα στη Λιβύη, που είχε ακολουθήσει ένα δρόμο στενής προσέγγισης και συμμαχίας με την Τουρκία, υπογράφοντας μάλιστα και δεύτερη συμφωνία για την εκμετάλλευση ενδεχόμενων κοιτασμάτων στην περιοχή που οριζόταν από το πρώτο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Και παρότι σχηματίσθηκε η – πάλι προσωρινή – κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στις 15 Μαρτίου 2021, μέχρι πρότινος, η Αθήνα δεν την έβλεπε διαφορετικά από την κυβέρνηση Ντμπέιμπα, αφού ούτε η νέα κυβέρνηση της Τρίπολης ανακάλεσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Το διπλωματικό επεισόδιο με τον Δένδια
Γι’ αυτούς τους λόγους, άλλωστε, η επίσκεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν ΥΕΘΑ, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη τον Νοέμβριο του 2022 είχε εξελιχθεί σε διπλωματικό επεισόδιο, με τον τότε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να αναχωρεί από την πρωτεύουσα της Λιβύης, χωρίς καν να κατέβει από το αεροπλάνο για να μη συναντήσει τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Μανγκούς.
Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, είχε ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να δει κανέναν από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, της οποίας η θητεία είχε λήξει, και για την Αθήνα – όπως και για σειρά άλλων χωρών – δεν είχε νομιμοποίηση να υπογράφει συμφωνίες όπως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις