Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Φιλαδέλφεια: Στον τοίχο στήνει η Αντιπολίτευση την κυβέρνηση - «Ελάχιστο δείγμα ευθιξίας η παραίτηση Οικονόμου»

Νέα Φιλαδέλφεια: Στον τοίχο στήνει η Αντιπολίτευση την κυβέρνηση – «Ελάχιστο δείγμα ευθιξίας η παραίτηση Οικονόμου»

Η αντιπολίτευση καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση για όσα τραγικά συνέβησαν στην Νέα Φιλαδέλφεια, στοχοποιώντας και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, μιλώντας για επιχειρησιακό φιάσκο της αστυνομίας και διεθνή διασυρμό της χώρας.

Στον τοίχο στήνει η αντιπολίτευση την κυβέρνηση για τα τραγικά γεγονότα με τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, που έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι καρατομήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και η παραδοχή -έστω έμμεσα και με προσεκτική διατύπωση- από τον αρμόδιο υπουργό Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Οικονόμου του επιχειρησιακού φιάσκου της ελληνικής αστυνομίας, δεν έκαμψε τις αντιδράσεις.

Αντίθετα, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης «διαβάζουν» πίσω από αυτές τις άμεσες ομολογουμένως αποφάσεις προσπάθεια αποποίησης των τεράστιων ευθυνών που βαραίνουν την πολιτική ηγεσία της χώρας και απαιτούν την παραίτηση του Γιάννη Οικονόμου «ως ελάχιστο δείγμα ευθιξίας».

Επιβαρυντικά για την κυβέρνηση, που είναι η τρίτη φορά, μετά τις φωτιές και την πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών, που έρχεται σε δύσκολη θέση, λειτουργούν δε τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όπως αποκάλυψε το in υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση από τις Αρχές του Μαυροβουνίου για την «κάθοδο» των χούλιγκαν της Ντιναμό και τις προθέσεις τους, στοιχεία που αν η Αστυνομία είχε αξιολογήσει σωστά θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τη δολοφονική επίθεση. Επιχειρησιακή ανεπάρκεια και εγκληματικά λάθη αναδεικνύουν και οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, που καταγγέλλουν και αργή παρέμβαση των Αρχών παρά τις εκκλήσεις και την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Οικονόμου: Σοβαρά λάθη, αλλά….

Την ύπαρξη σοβαρών λαθών στους χειρισμούς της Αστυνομίας αναγνώρισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Οικονόμου, ανακοινώνοντας την απομάκρυνση επτά αξιωματικών της Αστυνομίας και την διενέργεια ΕΔΕ. Ωστοσο, στην απαίτηση της Αντιπολίτευσης για παραίτησή του απάντησε επιθετικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει 6-7 φορές την παραίτησή μου. Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ακολούθησε φυσιολογικά. Δεν θα είχα κανένα θέμα να παραιτηθώ, αν το ζήτημα είχε να κάνει με πολιτικό σχεδιασμό. Ο κάθε υπουργός δεν είναι αστυνομικός, δεν είναι επιχειρησιακός για να κάνει σχέδιο πως θα σταματήσουμε τους χούλιγκαν. Η παραίτηση θα ήταν ο εύκολος δρόμος. Αναλαμβάνω την ευθύνη, θα δουλέψουμε σκληρά, να βελτιώσουμε ό,τι βελτιώνεται και να κάνουμε την Ελληνική Αστυνομία όπως πρέπει να είναι», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον Alpha.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο κ. Οικονόμου θα είχε ήδη παραιτηθεί».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου, συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν βρήκε καμία δική του πολιτική ευθύνη για το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ., που είχε ως αποτέλεσμα την άγρια δολοφονία ενός νέου ανθρώπου στην Νέα Φιλαδέλφεια. Ίσως δεν πρόλαβε να ενημερωθεί ότι ο ίδιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία προηγουμένως είχε καταλογίσει ‘τραγική αποτυχία’. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ο κ. Οικονόμου θα αποτελούσε ήδη παρελθόν. Είναι προφανές, όμως, ότι έχει την στήριξη του κ. Μητσοτάκη για να παραμένει στην θέση του σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

«Δίπλα στην αδιαφορία, την αδράνεια και την ασύλληπτη ανικανότητα, ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε την ανευθυνότητα, που επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών μετά τα όσα σοκαριστικά συνέβησαν χθες» προστίθεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Ελάχιστη ένδειξη ανάληψης ευθύνης»

Την παραίτηση του υπουργού ζήτησαν επίσης με σκληρές ανακοινώσεις το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, κυρίως μετά τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Τα επιπλέον στοιχεία που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ώρες, επιβεβαιώνουν αυτό που από την πρώτη στιγμή τόνισε το ΚΚΕ: ότι η κυβέρνηση βαρύνεται με τεράστιες ευθύνες για τη διαμόρφωση των συνθηκών που οδήγησαν στη δολοφονία του άτυχου οπαδού της ΑΕΚ από τους Κροάτες φασίστες» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Κατά συνέπεια – συνεχίζει το κόμμα στην ανακοίνωσή του – ελάχιστη ένδειξη ανάληψης ευθύνης, σημαίνει ότι κανείς από όσους εμπλέκονται στη διαχείριση των γεγονότων δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του, συμπεριλαμβανομένου και του αρμόδιου υπουργού. Σε κάθε περίπτωση, ο λαός και η νεολαία χρειάζεται να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν συνολικά την πολιτική που διαμορφώνει το έδαφος και ανέχεται τέτοιου είδους φαινόμενα» καταλήγει το κόμμα στο σχόλιό του.

Αποπομπή Οικονόμου ζήτησε ο Ανδρουλάκης

«Η αποπομπή περιφερειακών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποσείει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για την επιχειρησιακή αποτυχία και τον διεθνή διασυρμό της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και σημείωσε: «Η διαρροή εσωτερικού εγγράφου που καταδεικνύει ότι τελούσε εν γνώσει τους, η μετακίνηση των χούλιγκαν της κροατικής ομάδας είναι κόλαφος.

Πολλώ δε μάλλον όταν αποφασίζεται ως επιχειρησιακό σχέδιο η ‘διακριτική παρακολούθηση τους’».

«Οι Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν την Εθνική Οδό ως την Αθήνα, σε αυτοκινητοπομπή, ενώ υπήρχε σχετική απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων από την UEFA.

Χρησιμοποίησαν τον ΗΣΑΠ, αποβιβάστηκαν σε σταθμό κοντά στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας και κινήθηκαν με ρόπαλα και μαχαίρια προς το γήπεδο της ΑΕΚ.

Άλλο ένα δείγμα ‘αποτελεσματικότητας’ του αποτυχημένου ‘επιτελικού κράτους’» ανέφερε ο Ν. Ανδρουλάκης και κατέληξε στη δήλωσή του: «Αναμένουμε άμεσα την ανάληψη ευθύνης για το επιχειρησιακό αυτό φιάσκο και την παραίτηση του κ. Οικονόμου».

Sports in

Όλα καλά με Τολιόπουλο!

Καθαρή η μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε ο Βασίλης Τολιόπουλος για τις ενοχλήσεις που είχε στον δεξί ώμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024