Οι φυτείες βαμβακιού στον Έβρο βρίσκονται στο στάδιο της πλήρης άνθησης – καρπόδεσης και αναπτύσσονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε όλες τις περιοχές.

Ο αριθμός των συλληφθέντων εντόμων πράσινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρά την μικρή αύξηση των τελευταίων ημερών η οποία είναι ενδεικτική της γενιάς του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο αυτή το όριο επέμβασης είναι περισσότερα από τεσσερα (4) σκουλήκια σε εκατό (100) τυχαία επιλεγμένα φυτά της καλλιέργειας

Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων για το ρόδινου σκουλήκι (ρ.σ.), οι συλλήψεις των ενήλικων αρσενικών ήταν και είναι κατά τόπους αρκετά υψηλές, αλλά όχι σε βαθμό που να χρήζουν φυτοπροστατευτικής παρέμβασης.

Όπως επισημαίνει η ΔΑΟΚ ΠΕ Έβρου σε συνεργασία με το ΠΚΠΦ και ΠΕ Καβάλας, παρατηρείται η παρουσία πληθυσμών φυσικών εχθρών, κυρίως του χρύσωπα (Chrysopa carnea) και της κοινής πασχαλίτσας (Coccinella septempuctata), κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τον φυσικό περιορισμό του πληθυσμού των εντομών-εχθρών της βαμβακοκαλλιέργειας.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Η περίοδος του Αυγούστου είναι για την βαμβακοκαλλιέργεια η κρισιμότερη από άποψη οικονομικών συνεπειών και πιθανών προσβολών από έντομα.

Συστήνεται στους παραγωγούς να παρακολουθούν την περίοδο αυτή την καλλιέργειά τους κάθε 2-3 ημέρες και μόνο αν διαπιστωθεί παρουσία 4 προνυμφών πράσινου σκουληκιού ανά 100 φυτά, να ψεκάζουν με εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Εφόσον κριθεί απαραίτητο επανάληψη ψεκασμού μετά από 10-12 ημέρες.

Σε καμία περίπτωση δε γίνονται προληπτικοί ψεκασμοί οι οποίοι μπορεί να ελαχιστοποιήσουν την δράση των ωφέλιμων εντόμων.

Συνιστάται ορθολογική άρδευση ώστε να αποφευχθεί η οψίμιση της παραγωγής.