Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς… για να συγκεντρωθεί το παιδί
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί όταν δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί;
Η έλλειψη ή αδυναμία συγκέντρωσης πρόκειται για ένα κοινό φαινόμενο στα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Όταν το εντοπίσουμε είναι σημαντικό να μην το προσπεράσουμε ως κάτι ασήμαντο, μιας και όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τόσο πληθαίνουν και οι ακαδημαϊκές απαιτήσεις και είναι πιθανό να δυσκολευτεί με τις αποδόσεις του σε μεγαλύτερες τάξεις.
Με λίγη υπομονή και αρκετή συνέπεια, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να προοδεύσουν και να βρουν τρόπους να ενισχύσουν την συγκέντρωσή τους για κάθε δραστηριότητα, σχολική και εξωσχολική.
Εκτονώνουμε την έξτρα ενέργεια πριν το διάβασμα
Τα παιδιά ειδικά στις μικρές πράξεις του δημοτικού, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν την ώρα του διαβάσματος επειδή έχουν έξτρα αποθέματα ενέργειας, τα οποία δεν έχουν καταφέρει να εκτονώσουν. Θα το έχετε πιθανότατα αντιληφθεί ότι είναι σαν να μην μπορούν να κάτσουν σταθερά στην καρέκλα τους.
Αφήστε το λοιπόν, να αποβάλλει την ένταση πριν να ξεκινήσετε το διάβασμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, εάν έχετε χρόνο, μια βόλτα στην γειτονιά σας για λίγο περπάτημα ή τρέξιμο. Εάν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να του επιτρέψετε να παίξει για λίγο με τα παιχνίδια του.
Απομακρύνετε τους αντιπερισπασμούς
Παιχνίδια, tablet και κινητά είναι καλύτερο να μένουν εκτός δωματίου ή τουλάχιστον να μην υπάρχουν κοντά του, μιας και εύκολα μια ειδοποίηση ή ένας θόρυβος θα μπορούσε να αποσυντονίσει το παιδί, κάνοντάς το να μην θέλει να ασχοληθεί και να εντρυφήσει στα μαθήματά του.
Διαχωρίστε την ώρα της μελέτης από την ώρα της οθόνης ή της διασκέδασης, αφήνοντας στο γραφείο του μόνο τα απαραίτητα, όπως βιβλία ή τετράδια, σχολικά βοηθήματα για έξτρα εργασίες, μολύβι και γόμα.
Φτιάξτε λίστα μαζί με το παιδί
Οι πρώτες τάξεις του δημοτικού μας δίνουν την κατάλληλη ευκαιρία για να ενθαρρύνουμε το παιδί να μάθει να οργανώνει τον χρόνο του, ιεραρχώντας τις υποχρεώσεις του, ξεκινώντας από αυτές που πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα.
Για τον συγκεκριμένο σκοπό μπορείτε να επιλέξετε το Επιτραπέζιο Ημερολόγιο Pusheen Rose Collection που έχει κατηγορίες για τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει το παιδί το πρωί, το μεσημέρι και το απόγευμα.
Εκεί θα μπορεί να καταγράφει όλα όσα έχει να κάνει εντός και εκτός σχολείου αλλά και να «διαγράφει» από την λίστα του μόλις τα ολοκληρώσει για να γνωρίζει τι άλλο πρέπει να γίνει.
Μόλις το παιδί μάθει να οργανώνει την ημέρα του, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να οργανώνει δύο ή τρεις ημέρες μπροστά καταγράφοντας όλες τις υποχρεώσεις του στο ημερολόγιο ή το σημειωματάριό του. Θα μπορεί να ανατρέχει σε αυτό καθημερινά για να συγκεντρώνεται και να προλαβαίνει τα πάντα.
Δεν ξεχνάμε το διάλειμμα
Το διάλειμμα είναι απαραίτητο για την διατήρηση της καλής συγκέντρωσης και της σταθερής απόδοσης ανεξάρτητα από την ηλικία ή από την δραστηριότητα, με την οποία ασχολούμαστε.
Μην προσπαθείτε να πιέσετε το παιδί να τελειώσετε μονομιάς το διάβασμά του, επειδή έτσι θα του πάρει λιγότερο χρόνο. Αντ’αυτού δοκιμάστε τα συχνά ολιγόλεπτα διαλείμματα, που θα το ξεκουράζουν και θα το βοηθούν να συγκεντρώνεται καλύτερα.
Σταθερή ρουτίνα κάθε μέρα
Είμαστε πλάσματα που αγαπάμε την ρουτίνα και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά σε μικρότερες ηλικίες. Για αυτό είναι σημαντικό να έχετε μια σταθερή ρουτίνα καθημερινά και να ενημερώνετε τα παιδιά για το πρόγραμμα της ημέρας τους.
Διαβάστε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, κάντε περίπου τα ίδια διαλείμματα και προσπαθήστε το ίδιο να συμβαίνει και το Σαββατοκύριακο, μέρες που το παιδί μπορεί να διαβάζει λιγότερο αλλά μπορεί να κάνει δίχως πίεση την επανάληψή του για να είναι πανέτοιμο την Δευτέρα.
- ΕΕ: Στα 3,3 εκατ. τόνους τα ευρωπαϊκά αλιεύματα το 2023
- Black Friday: Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της «Μαύρης Παρασκευής»
- Στο Αυτόφωρο η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Eπαναπατρισμός μαρμάρινης ανδρικής κεφαλής από τη Γερμανία
- Ουκρανία: Με βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων ο ρωσικός πύραυλος που έπληξε τη χώρα
- Πολάκης: Πώς σχολιάζει την ανεξαρτητοποίηση Τζάκρη και Πούλου