Εμποτίζοντας τα παιδιά με όλο το μίσος του Πούτιν
Μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες, το Κρεμλίνο ξαναέγραψε το βιβλίο της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου πλημμυρίζοντάς το με προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας και της Δύσης
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
«Οποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Οποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν» έγραφε ο Τζορτζ Οργουελ στο «1984» και ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποδεικνύεται ο καλύτερος μαθητής του.
Το νέο βιβλίο Ιστορίας για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου στη Ρωσία, που γράφτηκε όπως αναγνώρισε ο υπουργός Παιδείας, Σεργκέι Κράφτσοφ, «μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες», ξαναγράφει και το παρελθόν και το παρόν, ώστε να εμποτίσει τους 17χρονους Ρώσους με όλη την προπαγάνδα μίσους του Κρεμλίνου σχετικά με την Ουκρανία και τη Δύση.
Στο μεταξύ, στο Ποκρόφσκ της Ανατολικής Ουκρανίας οι διασώστες εξακολουθούσαν χθες να ψάχνουν στα ερείπια μιας πολυκατοικίας και ενός ξενοδοχείου που χρησιμοποιούνταν τακτικά από δημοσιογράφους, μετά την προχθεσινή, διπλή ρωσική πυραυλική επίθεση που άφησε πίσω της τουλάχιστον επτά νεκρούς και 81 τραυματίες.
«Αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση»
Οπως δήλωσε κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου στη Ρωσία ο αρμόδιος υπουργός, το περιεχόμενό του έχει στόχο να μεταφέρει στους μαθητές τούς κατά Πούτιν στόχους της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία: την «αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση» της χώρας.
Τα βιβλία καλύπτουν μία περίοδο από το 1945 μέχρι τον 21ο αιώνα, και σύμφωνα με έναν σύμβουλο του ρώσου προέδρου, τον υπερσυντηρητικό Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, «ξαναγράφτηκαν πλήρως τα κεφάλαια που αφορούν τις δεκαετίες του 1970, του 1980, του 1990 και του 2000», ενώ προστέθηκε ένα «νέο κεφάλαιο, που ξεκινάει από το 2014 και περιλαμβάνει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
«Οι Ρώσοι σώζουν την ειρήνη»
Σε αυτό οι ρώσοι στρατιώτες εμφανίζονται να «σώζουν την ειρήνη» το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε παράνομα την Κριμαία από την Ουκρανία, η οποία χαρακτηρίζεται επανειλημμένως ως ένα «τεχνητό κράτος», και δη ένα «ναζιστικό κράτος».
Η Μόσχα παρουσιάζεται ως ένα θύμα της δυτικής επιθετικότητας, που δίνει μάχη για την ίδια του την ύπαρξη: τα βιβλία παραθέτουν τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία προκειμένου να «βάλει τέλος στη σύγκρουση που ξεκίνησε η Δύση», ενώ καταγγέλλουν τις δυτικές κυρώσεις περιγράφοντάς τις ως χειρότερες από τον Ναπολέοντα, ο οποίος επιτέθηκε στη Ρωσία το 1812.
«Μετά τη νίκη μας [στην Ουκρανία], θα συμπληρώσουμε περαιτέρω αυτό το βιβλίο» διαβεβαίωσε ο ρώσος υπουργός Παιδείας. «Ανησυχώ για τα παιδιά που θα μεγαλώσουν με ψέματα» σχολίασε μιλώντας στην «Guardian» ο «Αλεξέι», ένας πρώην καθηγητής Ιστορίας σε σχολείο κοντά στη Μόσχα που παραιτήθηκε τον Απρίλιο διαφωνώντας με το νέο «πατριωτικό» σχολικό πρόγραμμα.
Χτύπησαν ξανά το ξενοδοχείο των δημοσιογράφων
Το Ποκρόφσκ βρίσκεται 70 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Ντονέτσκ, η οποία τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, και 50 χλμ. μακριά από τη γραμμή του μετώπου, χρησιμοποιούνταν λοιπόν ως βάση από πολλούς δημοσιογράφους που κάλυπταν τις εξελίξεις.
Οι δύο ρωσικοί πύραυλοι Iskander έπληξαν σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές την πόλη το βράδυ της Δευτέρας στις 7.15 μ.μ. και στις 7.52 μ.μ., προκαλώντας ζημιές σε 12 πολυώροφα κτίρια.
Μεταξύ των νεκρών είναι πέντε άμαχοι, ένας διασώστης και ένας στρατιώτης ενώ μεταξύ των τραυματιών, 39 άμαχοι, 31 αστυνομικοί, επτά διασώστες και τέσσερις στρατιώτες. «Είναι απολύτως αδίστακτο να πλήττεται το ίδιο μέρος δύο φορές με διαφορά λεπτών, προκαλώντας τον θάνατο και τον τραυματισμό ανθρώπων που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τους επιζήσαντες» σχολίασε η Ντενίζ Μπράουν, συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην Ουκρανία.
«Αυτή η φριχτή επίθεση αποτελεί αναμφισβήτητα μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και παραβιάζει κάθε αρχή ανθρωπιάς» πρόσθεσε. Η Μόσχα υποστήριξε ότι έπληξε ένα ουκρανικό κέντρο ελέγχου επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως επλήγη μια «απλή πολυκατοικία». Σοβαρές ζημιές υπέστη επίσης ένα γειτονικό ξενοδοχείο, καθώς και μία πιτσαρία, δημοφιλείς στους ξένους ανταποκριτές – εκτιμάται πάντως ότι λόγω των ανησυχιών για πιθανό πλήγμα στην πόλη, λίγοι είχαν απομείνει πια εκεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις