Κίνα: Το «τέρας» του αποπληθωρισμού ρίχνει τη σκιά του
Μετάβαση από τις κρατικές στις καταναλωτικές δαπάνες που τροφοδοτούν την ανάπτυξη
Μπορεί ο αποπληθωρισμός να ήταν το «αγαπημένο» οικονομικό σύμπτωμα κάποτε της οικονομίας της Ιαπωνίας, χαρακτηρίζοντας απολύτως την ιδιαίτερη περίπτωσή της, τώρα όμως απειλεί ευθέως τις επιδόσεις του άλλου ασιατικού γίγαντα, την Κίνα, που έχει αποτελέσει, για πάνω από δύο δεκαετίες πλέον, την ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Η αγωνία για τις εξελίξεις στην κινεζική οικονομική δραστηριότητα εντείνεται τον τελευταίο καιρό. Ιδίως με τα στοιχεία που ανακοινώνονται και αναζωπυρώνουν τους φόβους που εκδηλώθηκαν την άνοιξη για πρώτη φορά με την επιβράδυνση των εργασιών της.
Υποχώρηση εξαγωγικής δραστηριότητας
Η κάμψη των εξαγωγών για τρίτο συνεχή μήνα και των εισαγωγών για πέμπτο στη σειρά μήνα που γνωστοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου. Και επιδεινώθηκε το κλίμα περαιτέρω με την ανακοίνωση των τιμών καταναλωτή στη χώρα, καταγράφοντας υποχώρηση σε ποσοστό της τάξεως του 0,3% για τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που είχε να συμβεί κάτι τέτοιο από τον Φεβρουάριο του 2021.
Το κόστος των τροφίμων, των μεταφορών και των οικιακών αγαθών επίσης σημείωσε πτώση για τον μήνα που μας πέρασε. Οι τιμές του βοδινού κρέατος μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξεως του 26% και οι τιμές των λαχανικών έπεσαν σε ποσοστό της τάξεως του 1,5%.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού εμφάνισε ελάττωση σε ποσοστό της τάξεως του 4,4% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα και αυτή ήταν η πρώτη φορά επίσης από τον Νοέμβριο του 2020 που κινήθηκαν πτωτικά και οι δύο αυτοί δείκτες τον ίδιο μήνα. Τάσεις υποχώρησης επιδεικνύει και ο τομέας του Real Estate επίσης στην κινεζική επικράτεια.
Αποπληθωριστικές πιέσεις
Έτσι, οι φόβοι, για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ότι περνάει σε φάση αποπληθωρισμού, ενισχύονται και οι προβλέψεις πλέον αρχίζουν να κάνουν λόγο για στασιμότητα της αναπτυξιακής της δραστηριότητας. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής εμπορευμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που αναμένεται να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές.
Παρόλο που η κινεζική κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για πρόγραμμα αύξησης των καταναλωτικών δαπανών και ενίσχυσης των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις, δεν έχουν γίνει γνωστές ακριβείς λεπτομέρειες. Υπάρχει η αίσθηση ότι οι τοπικές αρχές βρίσκονται υπό την πίεση των χρεών, καθώς έχουν δανειστεί με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή μεγάλης κλίμακας υποδομών, οδικών δικτύων, γεφυρών, λιμανιών και βιομηχανικών πάρκων.
Αλλαγή οικονομικού μοντέλου
Άλλωστε αυτή τη στιγμή, όλη η διεθνής οικονομική σκηνή παρακολουθεί τη μετάβαση της κινεζικής οικονομίας από το παλιό μοντέλο -που λειτούργησε με θεαματικές επιδόσεις ομολογουμένως- των κρατικών επενδύσεων και της φρενήρους εξαγωγικής δραστηριότητας προς τα νέα δεδομένα των εγχώριων καταναλωτικών δαπανών που αναμένεται να δίνουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Ο κηρυγμένος πλέον εμπορικός και οικονομικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φαίνεται επίσης πως διαδραματίζει τον ρόλο του, καθώς ο ασιατικός οικονομικός κολοσσός προβλέπεται να επιχειρήσει να μειώσει την εξάρτησή του από τις αμερικανικές εταιρίες σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις