Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας: Άνοδος στις τιμές πετρελαίου
Οι τιμές πετρελαίου αναμένεται να εκτοξευθούν, κυρίως λόγω της υψηλής ζήτησης της Κίνας
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Σε μια πρόβλεψη που θα προκαλέσει αναστάτωση σε εκατομμύρια νοικοκυριά παγκοσμίως, προχώρησε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Οι τιμές πετρελαίου αναμένεται να εκτοξευθούν, κυρίως λόγω της υψηλής ζήτησης της Κίνας, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Στο ζενίθ η ζήτηση
Η παγκόσμια ζήτηση έφτασε κατά μέσο όρο τα 103 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά τον Ιούνιο και μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο, σύμφωνα με έκθεση του ΙΕΑ.
Ενώ η Σαουδική Αραβία και τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ+ μείωσαν την παραγωγή, η ζήτηση έφθασε στο ζενίθ τον Ιούλιο, ενισχυμένη από τα αυξημένα αεροπορικά ταξίδια και την κινεζική πετροχημική δραστηριότητα», σημειώνει ο IEA.
Το πετρέλαιο άγγιξε ένα υψηλό έξι μηνών την εβδομάδα που διανύουμε, στα 88 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κυμαίνονται λίγο κάτω από τα 87 δολάρια την Παρασκευή.
Η πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 , καθώς η απομακρυσμένη εργασία και οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα «έριξε» το ενδιαφέρον στα τάρταρα .
Αλλά τα τωρινά στοιχεία του IEA δείχνουν ότι, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις για έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται, η ζήτηση πετρελαίου είναι ισχυρότερη από ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει το 70% της αύξησης της ζήτησης φέτος.
Ενεργειακή μετάβαση
Η ενεργειακή μετάβαση φαίνεται ότι θα έχει αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου το επόμενο έτος, αφού η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης θα μειωθεί στο μισό, στα 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, λόγω κυρίως της αυξημένης χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες αγορές σφίγγουν, αφήνοντας περιορίζοντας τα αποθέματα κατά περίπου 115 εκατομμύρια βαρέλια κάτω από τον πενταετή μέσο όρο τους, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ. Τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να μειωθούν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Πολλές χώρες παγκοσμίως, έχουν επικρίνει τους Σαουδάραβες και τους συμμάχους τους στον ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό των αποθεμάτων, προειδοποιώντας ότι μια νέα πληθωριστική άνοδος θα «γονατίσει» τα νοικοκυριά και θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη. Παρόλα αυτά, το Ριάντ έχει τονίσει ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις τρέχουσες περικοπές εάν κριθεί απαραίτητο.
Η παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+ υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα σε χαμηλό δύο ετών, καθώς οι Σαουδάραβες περιόρισαν την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
«Εάν διατηρηθεί η τρέχουσα μειωμένη παραγωγή του ΟΠΕΚ+, τα αποθέματα πετρελαίου θα περιοριστούν περαιτέρω με κίνδυνο οι τιμές να οδηγηθούν ακόμα υψηλότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις