Εργατικό δυστύχημα στον Βόλο: Εργάτης στη Χαλυβουργία έπεσε από ύψος 20 μέτρων και σκοτώθηκε
Εργατικό δυστύχημα στη Χαλυβουργία – Έπεσε από ύψος 20 μέτρων και σκοτώθηκε
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Χαλυβουργία του Βόλου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το TheNewspaper.gr, ένας άνδρας κατά τη διάρκεια εργασιών που εκτελούσε έπεσε από ύψος 20 μέτρων με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Ο άνδρας διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Μαύρο ρεκόρ το 2022 στα εργατικά δυστυχήματα
Εκρηκτική αύξηση εμφανίζουν τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα του πρώτους μήνες του 2023, γεγονός που αντιστοίχως καταγράφηκε και κατά το προηγούμενο έτος 2022.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, οι νεκροί σε εργατικά ατυχήματα έχουν ήδη φτάσει τους 57, ενώ όλο το 2022 ο αριθμός των θυμάτων ήταν 104.
Από την πλευρά της η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας δίνει την εξής εξήγηση: Οι εργασίες και οι συντηρήσεις που είχαν καθυστερήσει ή δεν έγιναν – λόγω πανδημίας – αναλαμβάνονται από εργαζόμενους που δεν έχουν την κατάλληλη εξειδίκευση.
Ειδικότερα στον κατασκευαστικό κλάδο, αναλαμβάνουν να εκτελέσουν εργασίες σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, κτισίματα, συντηρήσεις, οξυγονοκολλήσεις) χωρίς να έχουν τις ανάλογες γνώσεις για τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται.
Ταυτοχρόνως, οι αναθέτοντες εργοδότες παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας δίνοντας προτεραιότητα στην υλοποίηση του έργου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Έλεγχοι
Η Επιθεώρηση Εργασίας – προκειμένου να αντιμετωπίσει την έκρηξη των ατυχημάτων – έχει εντείνει τους ελέγχους ειδικά σε κλάδους, όπως είναι τα εργοτάξια, οι κατασκευές και η βιομηχανία τροφίμων. Παρά ταύτα εκτιμά ότι αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς είναι αδύνατο να υπάρχει ένας επιθεωρητής πίσω από κάθε εργασία.
Αποτέλεσμα αυτής της εντατικοποίησης είναι η πραγματοποίηση συνολικά 7.859 ελέγχων στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας, το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και 25 Απριλίου 2023 και η επιβολή προστίμων 925.716 ευρώ.
Για το ίδιο διάστημα, τα αμιγώς εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα αρμοδιότητας της Επιθεώρησης Εργασίας, είναι 15. Την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022 είχαν καταγραφεί 17 αμιγώς εργατικά δυστυχήματα και συνολικά 46 στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις