Τι κοινό έχουν μεταξύ τους μια κουκουβάγια, η Ιαπωνία και οι βελόνες για πλέξιμο; Πρόκειται για πρωτότυπες σελίδες στο Facebook -και σε άλλα social media βέβαια- με θεματολογία ιδιαίτερα ποπ, με την έννοια του δημοφιλούς και ειδικού ενδιαφέροντος, όπως αποκαλύπτει και το όνομά τους κάθε φορά.

Το κοινό τους ακολουθεί όχι μόνο για τις εξειδικευμένες γνώσεις και τα ενδιαφέροντα που καλύπτουν, αλλά και για τον τρόπο που τα επικοινωνούν αυτά, με ευρηματικότητα, έξυπνο ύφος, λοξή ματιά, διάθεση εκλαΐκευσης και κυρίως χιούμορ.

Η προσωπική σελίδα με την ονομασία «Τζαπανέσκ-Η Ιαπωνία είναι σούπερ», εστιάζει όπως είναι εύλογο στη ζωή στην Ιαπωνία, αφού ο δημιουργός της είναι Έλληνας που ζει εκεί και γράφει για τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα σ’ αυτή τη χώρα, τα ταξίδια στους επιμέρους προορισμούς της. Όλες οι ιδιαιτερότητες των Ιαπώνων, οι συνήθειές τους, τα φαγητά τους, μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Τζαπανέσκ και μεταφέρονται στον αναγνώστη του δυτικού πολιτισμού με λεπτομέρειες και το δικό του ύφος. Πραγματικά δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις της ιαπωνικής κουλτούρας, αλλά κάνει και τον μη μυημένο να ενδιαφερθεί για την τόσο γοητευτική Χώρα των Χρυσανθέμων.

Αλληλεγγύη με «όπλο» τις βελόνες πλεξίματος

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, έγινε μόδα η επιστροφή σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν των οικιακών χόμπι. Σ’ αυτά κλέβει την παράσταση το πλέξιμο. Όχι μόνο κατ’ ιδίαν στο σπίτι, αλλά και με συντροφιά. Παρέες και ομάδες μαζεύονται και πλέκουν. Ανταλλάσσουν τεχνογνωσία μεταξύ τους και μοιράζονται το πάθος τους για την ίδια δραστηριότητα. Όχι μόνο για την προσωπική ευχαρίστηση των μελών τους, αλλά συχνά και για κάποιον κοινό συλλογικό σκοπό. Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο, ξεχωρίζει η σελίδα «Velones In Action», πολύ ενημερωμένη και καλαίσθητη που παρουσιάζει χειροτέχνες-καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο με ολοκληρωμένο τρόπο. Τα έργα τέχνης τους κλέβουν τις εντυπώσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν φέτος το καλοκαίρι και θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τη δράση «Yarn Bombing-Πλέκουμε ηλιοτρόπια», με την οποία στηρίζουν τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλοκωφών «Το Ηλιοτρόπιο», την οργάνωση που έχει στόχο την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών και την αποκατάσταση τυφλοκωφών ατόμων, δηλαδή ανθρώπους που εμφανίζουν ταυτόχρονα δυσκολίες και στην όραση αλλά και στην ακοή.

Μια άλλη ξεχωριστή διαδικτυακή «προσωπικότητα», σοφή και αστεία, είναι μια κουκουβάγια. «The owl.» συστήνεται στο κοινό της και μπορεί να επιδίδεται ακόμη και σε gossip ειδήσεις, μόνο που αυτές αφορούν την ελληνική μυθολογία, τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου και τους …παροικούντες το πιο διάσημο βουνό της αρχαιότητας. Από τη θεά Αφροδίτη μέχρι την Άρτεμη, τις απιστίες του Δία, τις αντιδράσεις της Ήρας, μέχρι τη θεά Αθηνά, τον Ήφαιστο και τον Απόλλωνα, τίποτα δεν ξεφεύγει από το άγρυπνο βλέμμα της έξυπνης αλλά και λίγο «κουτσομπόλας» κουκουβάγιας.

Εάν το διαδίκτυο γίνεται πεδίο εκτόξευσης αφειδούς τοξικότητας, έχει και έναν ωραίο και αισιόδοξο αντίποδα, εκεί που εξαπλώνεται και μοιράζεται και πολλαπλασιάζεται με τρόπο εύληπτο και χιουμοριστικό η γνώση, το πολιτιστικό ταξίδεμα, καθώς και το βίωμα της χαράς της χειρωνακτικής εργασίας.