Μια τρύπα στο νερό
Η βία στο ποδόσφαιρο και το περίβλημά του, ο χουλιγκανισμός, είναι παράγωγα του κοινωνικού διχασμού και των τάσεων της κάθε εποχής
Το πρώτο σημαντικό βήμα για να λύσεις ένα πρόβλημα είναι η κατανόηση του. Απ’ ότι φαίνεται η ελληνική πολιτεία δεν έχει αντιληφθεί ακόμα που βρίσκεται η πηγή του κακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στο σκέλος που αφορά τη βία και ανακυκλώνει πεπερασμένες συνταγές αποτυχίας.
27 Ιουλίου 2011: Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποδέχτηκε στο γραφείο του στη Βουλή τον επικεφαλής της UEFA Μισέλ Πλατινί. Η ελληνική Πολιτεία ζητούσε εξωτερική βοήθεια για να ανακτήσει το ποδόσφαιρο της χώρας τη χαμένη του αξιοπιστία. Το πλάνο προέβλεπε τη δημιουργία τεσσάρων ομάδων εργασίας εκ των οποίων κάθε μία θα είχε και έναν τομέα ενασχόλησης: για τους στημένους αγώνες, την καταπολέμηση της βίας, τη διαιτησία, την καταπολέμηση του ντόπινγκ.
25 Φεβρουαρίου 2020: ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ και συζήτησαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την «κάθαρση» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή Συνυποσχετικών για την αναμόρφωση του αθλήματος στη χώρα μας.
24 Αυγούστου 2022: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν για τα προβλήματα του ευρωπαϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Πρωθυπουργός είπε στον σλοβένο παράγοντα πως «η Ελλάδα κινείται ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση», για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν το ποδόσφαιρο και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει «όλα τα εκκρεμεί ζητήματα».
Για να φτάσουμε στο σήμερα και στην ανακοίνωση της νέας συνάντησης που θα έχει στις 16 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός με τον Τσέφεριν στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή από χούλιγκαν. Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί και οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.
Αλλαξε τίποτα μετά τις τρεις ανάλογες πρωτοβουλίες που προηγήθηκαν και τις υπογραφές μνημονίων στο ανώτατο επίπεδο; Όχι. Γιατί να αλλάξει κάτι τώρα;
Το ποδόσφαιρο, ως άθλημα, δεν γεννά βία παρά μόνο χαρά. Το ποδόσφαιρο δεν γεννά φασίστες, δολοφόνους, δεν απειλεί δημοσιογράφους όταν δεν του αρέσει η κριτική, δεν καλεί σε ενέδρες, δεν συγκροτεί φάλαγγες με μοτοσυκλέτες που σκορπούν τον τρόμο.
Η βία στο ποδόσφαιρο και το περίβλημά του, ο χουλιγκανισμός, είναι παράγωγα του κοινωνικού διχασμού και των τάσεων της κάθε εποχής. Από τις διαφορές στις πολιτικές ιδεολογίες, στον τρόπο εμφάνισης, παράδειγμα οι Mods και οι Rockers, την οικονομική δυσπραγία, την ανεργία.
Ο όρος «hooliganism» χρησιμοποιείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και ουσιαστικά αναφέρεται σε συγκρούσεις συμμοριών στους δρόμους. Αργότερα ταυτίστηκε με το ποδόσφαιρο.
Παρά τα όσα γράφονται η UEFA ουσιαστικά είναι αναρμόδια στη λήψη μέτρων για την πάταξη της βίας εκτός αγωνιστικών χώρων. Πως μπορεί να ευθύνεται η ευρωπαϊκή ομοσπονδία για τους 150 Κροάτες που διέσχισαν τα μισά Βαλκάνια για να έρθουν στη Νέα Φιλαδέλφεια; Δεν είναι το FBI της Ευρώπης αλλά μια αθλητική συνομοσπονδία που ενίοτε ζητά βοήθεια από τους πολιτικούς της Ε.Ε. για να αποτραπεί η δημιουργία της κλειστής λίγκας.
Για την πάταξη κάθε μορφής βίας, απειλών αλλά και χειραγώγησης από αγώνες έως οικονομικών ελέγχων οι μόνοι αρμόδιοι είναι οι κρατικοί φορείς. Οσο δεν γίνεται αντιληπτό, τόσο θα παραμένει ενεργός ο φαύλος κύκλος.
- Νέα Αριστερά: Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γραμματέας της ΚΕ του κόμματος
- Λίαμ Πέιν: Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η σύντροφός του μετά τις νέες αποκαλύψεις για τον θάνατό του
- Μισθοί: Η πορεία τους και οι προοπτικές για το 2025 – Τροχοπέδη η χαμηλή παραγωγικότητα
- Meteo: Κάτω από -8 βαθμούς η θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής
- Τα δεδομένα για το νέο συμβόλαιο του Νίκολα Μιλουτίνοφ (pic)
- Σεισμός: 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Λίνδου