Κλιματική αλλαγή: Η παγκόσμια θέρμανση ενδέχεται να πλήξει τον εφοδιασμό τροφίμων
Η λειψυδρία απειλεί τη γεωργία ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ, λέγοντας ότι ο κόσμος είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό με τρόφιμα πολύ πριν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς κελσίου. Ο λόγος είναι οι επιπτώσεις που έχει η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με τη λειψυδρία και τις κακές γεωργικές πρακτικές απειλούν την παγκόσμια γεωργία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, ο Alain-Richard Donwahi, πρώην υπουργός Άμυνας της Ακτής Ελεφαντοστού, ο οποίος ηγήθηκε της περσινής συνόδου Cop15 του ΟΗΕ για την ερημοποίηση, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της ξηρασίας εκδηλώνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Σε κίνδυνο η επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές περιοχές
«Η κλιματική αλλαγή είναι μια πανδημία που πρέπει να καταπολεμήσουμε γρήγορα. Δείτε πόσο γρήγορα εξελίσσεται η υποβάθμιση του κλίματος – νομίζω ότι εξελίσσεται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προβλέψει», δήλωσε. «Όλοι έχουν κολλήσει στον 1,5C [πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα] και είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος. Αλλά στην πραγματικότητα, κάποια πολύ άσχημα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν, όσον αφορά την υποβάθμιση του εδάφους, τη λειψυδρία και την ερημοποίηση, πολύ πριν από τον 1,5C.»
Τα προβλήματα της αύξησης της θερμοκρασίας, των καύσωνων και των εντονότερων ξηρασιών και πλημμυρών, θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές περιοχές, δήλωσε ο Donwahi. «[Κοιτάξτε] τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην επισιτιστική ασφάλεια, τις επιπτώσεις της ξηρασίας στη μετανάστευση του πληθυσμού, τις επιπτώσεις της ξηρασίας στον πληθωρισμό. Θα μπορούσαμε να έχουμε επιτάχυνση των αρνητικών επιπτώσεων, εκτός από τη θερμοκρασία», δήλωσε.
Οι κακές γεωργικές πρακτικές δεν βοηθούσαν, είπε. «Η υποβάθμιση του εδάφους έρχεται με κακές συνήθειες και ο τρόπος που κάνουμε τη γεωργία μας θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του εδάφους. Όταν επηρεάζεται το έδαφος, επηρεάζεται και η απόδοση», είπε.
«Πρέπει να βρεθούν νέα οχήματα χρηματοδότησης»
Ο Donwahi κάλεσε τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα να εμπλακούν και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για την επίτευξη κέρδους. «Ο ιδιωτικός τομέας ενδιαφέρεται για τη γεωργία και την καλύτερη χρήση του εδάφους. Μιλάμε για [βελτίωση] των αποδόσεων.
Μιλάμε για την αγροδασοπονία, η οποία είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να έχει απόδοση της επένδυσης», δήλωσε. «Πρέπει να είμαστε καινοτόμοι, να βρούμε νέα οχήματα χρηματοδότησης».
Απαρατήρητες περνούν πλέον οι σύνοδοι για την ερημοποίηση
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο υπέγραψαν συνθήκη με την οποία δεσμεύονται να καταπολεμήσουν την ερημοποίηση το 1992, παράλληλα με τη σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία αποτελεί τη μητρική συνθήκη της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015, και τη σύμβαση του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση της αφθονίας των ειδών.
Ωστόσο, η συνθήκη για την ερημοποίηση κερδίζει τη λιγότερη προσοχή και η περσινή Cop15 για την ερημοποίηση πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη σε σύγκριση με την Cop27 για το κλίμα και την Cop15 για τη βιοποικιλότητα τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι Cop για την ερημοποίηση πραγματοποιούνται λιγότερο συχνά από τις συνόδους κορυφής για το κλίμα: η επόμενη διάσκεψη για την ερημοποίηση θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ η επόμενη σύνοδος κορυφής για το κλίμα, η Cop28, θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι στα τέλη Νοεμβρίου.
«Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα»
Ο Donwahi δήλωσε ότι ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί την ερημοποίηση. «Πρέπει να λύσουμε όλα τα προβλήματα από κοινού. Η ερημοποίηση και η ξηρασία οδηγούν στην κλιματική αλλαγή, οδηγούν στην απώλεια της βιοποικιλότητας. Και όταν έχουμε κλιματική αλλαγή έχουμε ξηρασία, πλημμύρες, καταιγίδες.
«Δεν είναι μόνο οι φτωχές χώρες, όλοι βρίσκονται στην ίδια βάρκα [για την επισιτιστική ασφάλεια]. Η κλιματική αλλαγή, οι ξηρασίες, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες δεν γνωρίζουν σύνορα, δεν χρειάζονται βίζα για να μπουν σε μια χώρα».
«Οι άνθρωποι που έχουν τη χρηματοδότηση θα πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν τους φυσικούς πόρους»
Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν στην Αφρική τις λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πρόσθεσε. Η Αφρική διαθέτει πολλούς από τους φυσικούς πόρους – από τα ορυκτά που απαιτούνται για την τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέχρι τα δάση, τον ήλιο και τα τεράστια αποθέματα υπόγειων υδάτων – που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
«Η Αφρική είναι η ήπειρος των λύσεων. Είναι μια ήπειρος όπου έχετε τους περισσότερους φυσικούς πόρους. Οι άνθρωποι που έχουν τη χρηματοδότηση θα πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν τους φυσικούς πόρους. Είναι μια κατάσταση win-win, μια κατάσταση εταιρικής σχέσης», δήλωσε.
Κάλεσε τους Αφρικανούς να αδράξουν αυτές τις ευκαιρίες. «Εάν οι Αφρικανοί συνειδητοποιήσουν ότι η Αφρική αποτελεί λύση, θα ενεργήσουν διαφορετικά – θα έρθουν με μια πιο θετική στάση, ότι αγωνίζεστε για να βρείτε λύσεις από κοινού. Έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε – δεν θέλετε να είστε πάντα αυτός που περιμένει τη βοήθεια, την ελεημοσύνη, περιμένοντας με το καπέλο στο χέρι».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις