Όταν η αναπηρία, η γεωγραφία και η αρχαιολογία είναι πολύ… κουλ
Τι θα μπορούσε να συνδέει τον Μπομπ Σφουγγαράκη, την Ήρα και τους χάρτες, μεταξύ τους;
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Η ιδιαίτερη και προσωπική ματιά επιβραβεύεται στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης από το ενδιαφέρον του κόσμου. Ο συνδυασμός είναι απολαυστικός όταν περιλαμβάνει χιουμοριστική διάθεση, εκλαϊκευμένη γνώση και ενσυναίσθηση.
Η κοινωνική ευαισθητοποίηση φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο της, όταν γίνεται με έξυπνο τρόπο και αξιοποιούνται οι δυνατότητες που παρέχουν τα social media για τη δημοσιοποίηση σε ένα ευρύ κοινό.
Τι θα μπορούσε να συνδέει την αναπηρία, τους χάρτες, τη γεωγραφία, καθώς και την αρχαιολογία, μεταξύ τους;
Σε μια εποχή που η πολιτική ορθότητα αναδύεται σε πολλές εκφάνσεις της δημόσιας ζωής και αφήνει το στίγμα της με πολλαπλούς και αντιφατικούς τρόπους, η σελίδα στο Facebook με την ονομασία «Cool Crips», αντισυμβατικά σπάει τα ταμπού που αφορούν την αναπηρία και την politically correct αντιμετώπισή της από την κοινωνία.
Με αναρτήσεις που αφορούν σοβαρά και επί της ουσίας τη ζωή των ανάπηρων ανθρώπων, ιδίως στη χώρα μας, πέφτουν διάνα σε καθημερινά ζητήματα, διόλου λυμένα για τους ΑμεΑ. Ενδεικτικά, επιστρατεύουν ακόμη και τον… Μπομπ Σφουγγαράκη, προκειμένου να μιλήσουν για τις μη προσβάσιμες τουαλέτες στις καφετέριες και τα μαγαζιά εστίασης, ιδίως το καλοκαίρι που η κατανάλωση μπύρας, εκτός από απόλαυση, μπορεί να καταλήξει «μαρτύριο» ή απαγορευτική γι’ αυτόν που δεν έχει πρόσβαση στην τουαλέτα.
Μπορεί να μην είναι διόλου για γέλια η κατάσταση, ωστόσο οι «Cool Crips» εστιάζουν στη χιουμοριστική πλευρά και μ’ αυτόν τον τρόπο αναδεικνύουν πολλά σοβαρά ζητήματα προσβασιμότητας και συμπερίληψης για τους ανθρώπους με αναπηρία.
Άγνωστες λεπτομέρειες, παράξενες πληροφορίες, γεωγραφικά και αναπόφευκτα ιστορικά trivials από όλον τον πλανήτη, -ας πούμε εσείς ξέρατε τον «Πόλεμο των Πορτοκαλιών» ή ποια είναι η σημαία του μικρού νησιωτικού κράτους Μπαρμπέιντος;- κάνει γνωστές με τις πρωτότυπες αναρτήσεις της η σελίδα στο Facebook με το όνομα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ».
Εάν στο σχολείο η γεωγραφία ως μάθημα δεν ήταν το ατού σας ή τη θυμάστε ως απλή απομνημόνευση στοιχείων και πρωτευουσών, ξεχάστε το. «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» κάνει τον αναγνώστη να ενδιαφέρεται, να παραξενεύεται, να απορεί και να βρίσκεται σε εγρήγορση για την οπτική του για τον πλανήτη γη που είναι δυναμική και ολοένα εμπλουτιζόμενη χάρη στην εκπαιδευτική σελίδα με την ξεχωριστή ματιά που αριθμεί πλέον 403.000 ακόλουθους.
Η άλλη περίπτωση που έχει να κάνει με την εκλαΐκευση της αρχαιολογίας είναι ο περίφημος πλέον «Archaeostoryteller». Ο Θεσσαλονικιός δρ Θεόδωρος Παπακώστας, με μεταπτυχιακό στην προϊστορική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και διδακτορικό στην κλασική αρχαιολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Ελλάδα και τη Βρετανία και έχει εργαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Κιλκίς.
Τα βιβλία του, με το γνωστό από τις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χιουμοριστικό ύφος -«ο αρχαιολόγος του συκωτιού σας», όπως αυτοσυστήνεται- πολύ δημοφιλή, μεταφράζονται πλέον στο εξωτερικό.
Πολύ διασκεδαστικός ή καλύτερα ψυχαγωγικός, αποδομεί τη σοβαροφάνεια με επιστημονική γνώση και πλήρως απενοχοποιημένα φέρνει στο φως ακόμη και τα gossip της αρχαιότητας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις