Το ρωσικό προξενικό γραφείο και οι ανησυχίες της Λευκωσίας
Η κίνηση της Μόσχας γίνεται με αφορμή την εξυπηρέτηση Ρώσων που ζούσαν στην Κύπρο και μετά τις κυρώσεις μετακινήθηκαν στα Κατεχόμενα
Μπορεί το γραφείο «προξενικών υπηρεσιών» που σχεδιάζει να ανοίξει η Μόσχα στα Κατεχόμενα να μην είναι αναγνώριση του ψευδοκράτους και σίγουρα η Ρωσία δεν είναι η πρώτη χώρα που κάνει αυτό το βήμα, ωστόσο η είδηση δεν είναι ευχάριστη για τη Λευκωσία.
Το ότι η Μόσχα προσανατολίζεται προς το άνοιγμα ενός γραφείου εξυπηρέτησης προξενικών υποθέσεων για τους Ρώσους που ζουν στα Κατεχόμενα επιβεβαίωσε και ο ρώσος πρεσβευτής στην Κύπρο Μουράτ Ζιάζικοφ. Με τις ρωσικές διπλωματικές Αρχές στο νησί να υπενθυμίζουν ότι της Μόσχας έχουν προηγηθεί και λειτουργούν ήδη προξενικά γραφεία στα Κατεχόμενα των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας κ.ά.
Να ξεκαθαρίσουν ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος έσπευσαν τόσο ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ όσο και ο κατοχικός «ΥΠΕΞ» Ταχσίν Ερτουρούρογλου, με τον δεύτερο να υπογραμμίζει ότι «η επιθυμία τους είναι ένα γραφείο, όπως αυτό που έχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.
Το προξενείο ή η αναγνώριση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό» και κάτι τέτοιο «δεν τίθεται».
Ακόμα και έτσι ωστόσο το γεγονός ότι η Ρωσία εδώ και χρόνια δεν προχωρούσε σε αυτό το βήμα δείχνει μία διάθεση αλλαγής στάσης, που δικαιολογείται πάντως από τις εξελίξεις.
Η αλλαγή σελίδας όσον αφορά τη σχέση της με τη Ρωσία που επέβαλε ο πόλεμος στην Ουκρανία στην Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει αλλαγή της Μόσχας στο Κυπριακό, με τον Πούτιν να αρνείται και μία απευθείας πτήση από τη Ρωσία στα Κατεχόμενα που ζητούσε ο Ερντογάν το 2022 στην κατεύθυνση της επιβολής τετελεσμένων.
Ωστόσο αρκετές δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι που ζούσαν στην ελεύθερη Κύπρο, μετά τις κυρώσεις μετακινήθηκαν στα Κατεχόμενα.
Η εν λόγω απόφαση δείχνει διάθεση εξυπηρέτησής τους αλλά και ενδεχόμενους κινδύνους με τους οποίους η Λευκωσία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη στο μέλλον.
Η επίσκεψη του αρχηγού της CIA
Μία «ανώδυνη» σχεδόν προειδοποίηση προς τη Λευκωσία, θα μπορούσε να πει κανείς, που έχει ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Δύσης, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εφαρμόζει τις κυρώσεις και ενδυναμώνει διαρκώς τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, που προχώρησαν και στην άρση του εμπάργκο όπλων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Καθόλου τυχαία και η πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της CIA στην Κύπρο στις αρχές Ιουνίου, που είχε στην ατζέντα βασικά ζητήματα που συνδέονται με τη Μόσχα.
Το θέμα της προξενικής προστασίας και της φυσικής φροντίδας των Ρώσων που ζουν στα Κατεχόμενα είναι καθαρά διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα, υποστηρίζει σε ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο, επιμένοντας με έμφαση ότι η θέση αρχών της Ρωσίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού «παραμένει αναλλοίωτη και βασίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ».
Για τη ρωσική πρεσβεία, δε, «ακατάλληλες εικασίες προκαλούν σύγχυση». Το πότε θα λειτουργήσει δεν έχει ανακοινωθεί.
Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Κύπρου σημειώνεται ότι η Λευκωσία «βρισκόταν και βρίσκεται σε διαβούλευση με τη Ρωσική Ομοσπονδία προς εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου, κατά τρόπο που να συνάδει με τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Να σημειωθεί ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, με κυπριακές πηγές να σημειώνουν ότι η εξέλιξη είναι σαφώς δυσάρεστη.
Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης για άνοιγμα του γραφείου μάλλον έγινε ταυτόχρονα στο κυπριακό ΥΠΕΞ όσο και στο TASS.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» (7/8/2023), και το Ισραήλ πιέζεται να ανοίξει γραφείο προξενικών υπηρεσιών στα Κατεχόμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά Ερντογάν σε συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς επιδιώκουν ακόμα και μικρές κινήσεις ως απόρροια των τετελεσμένων που επιβάλλει η κατοχή, με τελικό στόχο την αναγνώριση και την αναβάθμιση του στάτους των Κατεχομένων.
Το βλέμμα όλων στρέφεται στη ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και τη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Τατάρ, Γκουτέρες, χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες για σπάσιμο του αδιεξόδου.
Τέλος Αυγούστου αναμένεται στην Κύπρο ο βοηθός γ.γ. του ΟΗΕ Μίροσλαβ Γέτζια για συζητήσεις προετοιμασίας των επαφών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις