Ο Λευκός Οίκος είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εκπαιδευτούν ουκρανοί πιλότοι στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στις ΗΠΑ, εφόσον ξεπεραστούν οι δυνατότητες των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες έχουν δηλώσει πρόθυμες ν’ αναλάβουν αυτήν την εκπαίδευση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην εκπαίδευση αυτήν.

Νέα βοήθεια ζητά ο Μπάιντεν

Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπλέον χρηματοδότηση 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Μέρος του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για την πλήρωση αποθεμάτων του στρατού των ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας άντλησε εν μέρει από αυτά. Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα χρησιμοποιηθούν και για την υποστήριξη άλλων κρατών.

Πέραν του ποσού αυτού, θα διατεθούν άλλα 7,3 δισ. δολάρια για να προσφερθεί οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και σε άλλα κράτη που επλήγησαν από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην επικράτειά της τον Φεβρουάριο του 2022. Μέρος των κεφαλαίων αυτών θα διατεθεί μέσω Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δεκάδες δισεκατομμύρια

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρείται ο κυριότερος σύμμαχος της Ουκρανίας. Από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, έχει δεσμευτεί να διαθέσει ή έχει διαθέσει ήδη στρατιωτική βοήθεια αξίας 43 δισ. δολαρίων, χωρίς να λογαριάζονται η ανθρωπιστική και η οικονομική βοήθεια.