Δεν χρειαζόμαστε καινούργιους νόμους για τη μάστιγα της αθλητικής βίας
Είναι εντελώς απαράδεκτο να διαπράττεται σχεδόν κάθε χρόνο και μια καινούργια δολοφονία, λόγω οπαδικής βίας, και η εκάστοτε κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι χρειαζόμαστε καινούργιους νόμους!
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- Άφαντοι οι δύο δραπέτες - Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση ενημερώθηκε η αστυνομία από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Σκάνδαλα, αντιδράσεις και cancel: Οι διάσημοι που έχασαν τους περισσότερους followers στα social media το 2024
- Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες λόγω απαγόρευσης εξωτερικών σομπών
Ενας νέος άνθρωπος 29 ετών, ο Μιχάλης Κατσουρής, οπαδός της ΑΕΚ, δολοφονήθηκε πριν από λίγες ημέρες από το κομβόι των κροατών ακροδεξιών, οι οποίοι έφθασαν στην Αθήνα χωρίς να τους εμποδίσει κανείς!
Και παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν οι ελληνικές αστυνομικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί από την Interpol ότι καταφθάνουν οι δολοφόνοι των Bad Blue Boys. Πρόκειται αναμφίβολα για μια τεραστίου μεγέθους επιχειρησιακή αποτυχία και της ΕΛ.ΑΣ. και της ελληνικής κυβέρνησης! Και ενώ είναι σαφές ότι πρόκειται για μια αναμφίβολη επιχειρησιακή αποτυχία, η κυβέρνηση για να «ξεπλύνει την ντροπή» τούτη προωθεί στη δημόσια σφαίρα την ιδέα ότι χρειαζόμαστε (ως έννομη τάξη) καινούργια θεσμικά μέτρα ή καινούργιους νόμους για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας!
Η απάντηση είναι ότι δεν χρειαζόμαστε κανένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο. Γιατί; Θυμίζω ότι πριν από λίγο καιρό είχε δολοφονηθεί στη Θεσσαλονίκη ο 19χρόνος Αλκης Καμπανός, φίλος του Αρη, από οπαδούς μιας αντίθετης αθλητικής ομάδας. Οι αυτουργοί αυτής της δολοφονίας καταδικάστηκαν σε ισόβια από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (και θα παραμείνουν το ελάχιστο 18 χρόνια στη φυλακή), αλλά αυτό δεν απαλύνει τον πόνο των γονιών οι οποίοι έχασαν το παιδί τους!
Τότε (το 2022) είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο ν. 4908/2022 με τον τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας (…) κ.λπ.». Μάλιστα το άρθρο 4 του νόμου τούτου (που εξακολουθεί να ισχύει) προέβλεπε ότι με φυλάκιση από έξι μήνες μέχρι πέντε χρόνια θα τιμωρείται όποιος: «Εισέρχεται και παραμένει σε αθλητική εγκατάσταση (…) έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, με σκοπό να παρεμποδίσει την ανίχνευση και την καταγραφή του από τις συσκευές της καταγραφής εικόνας (…)». Και κάνω μια σκόπιμη αναφορά στη διάταξη τούτη, γιατί ανιχνεύεται δήθεν από την κυβέρνηση η ψήφιση μιας καινούργιας παρόμοιας πρόβλεψης για να απομακρύνονται οι κακοί (εγχώριοι ή αλλοδαποί) οπαδοί που προσέρχονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις με κουκούλες. Μα κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Αφού υπάρχει αυτή η πρόβλεψη, όπως ανέφερα και ανωτέρω, αλλά απλώς δεν εφαρμόζεται!
Επίσης ο παραπάνω νόμος 4908/2022 της προηγούμενης κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη (που εξακολουθεί να ισχύει) προέβλεπε στο άρθρο 7 ότι «στα αδικήματα του παρόντος νόμου (…) η άσκηση εφέσεως κατά της καταδικαστικής απόφασης» δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι ο καταδικασθείς λ.χ. σε δύο χρόνια φυλάκιση (γιατί εισήλθε μέσα στο γήπεδο με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του) θα παραμένει στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του (μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου).
Η ρύθμιση τούτη μπορεί να έχει δικονομικό πρόβλημα (για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, αν κάποιος ενδιαφερόμενος προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), αλλά ΥΠΑΡΧΕΙ στο θεσμικό οπλοστάσιο της χώρας μας!
Επομένως δεν χρειαζόμαστε καινούργιους νόμους. Αρκεί να εφαρμόζονται αυτοί που υπάρχουν (και τονίζοντας και πάλι ότι η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή συνιστά μια τραγική επιχειρησιακή αποτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και της κυβέρνησης).
Το συμπέρασμα; Είναι εντελώς απαράδεκτο να διαπράττεται σχεδόν κάθε χρόνο και μια καινούργια δολοφονία, λόγω οπαδικής βίας, και η εκάστοτε κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι χρειαζόμαστε καινούργιους νόμους!
Και ας θυμόμαστε πάντοτε ότι οι Αγγλοι (και η Θάτσερ) είχαν πετύχει να καταπολεμήσουν την αθλητική βία στα αγγλικά γήπεδα μετά το τραγικό ατύχημα στο στάδιο Χέιζελ, όπου είχαν πεθάνει 39 άτομα!
Ο Γρηγόρης Καλφέλης (kalfelis@Law.auth.gr) είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις