Φυσικό αέριο: Διαμάχη Καζακστάν – Ρωσίας για την κινεζική αγορά
Αντιδράσεις για τα σχέδια της Μόσχας να ενισχύσει τη θέση της στην Κίνα
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Το Τουρκμενιστάν προειδοποίησε τη Ρωσία το Σάββατο να μην προσπαθήσει να επεκτείνει την επιρροή της στην αλυσίδα εφοδιασμού φυσικού αερίου Κεντρικής Ασίας-Κίνας, μετά τι2 δηλώσεις της Μόσχας ότι περισσότερες χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν στην «ένωση φυσικού αερίου» με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω ενός αγωγού που διασχίζει τις τρεις χώρες. Η μερίδα του λέοντος του φυσικού αερίου προέρχεται από το Τουρκμενιστάν, καθώς οι δύο άλλες χώρες αντιμετώπισαν ισχυρή αύξηση της εγχώριας ζήτησης φυσικού αερίου.
Η Ρωσία, προσπαθώντας να ανοίξει νέες ασιατικές αγορές για το φυσικό της αέριο μετά τις δυτικές κυρώσεις, δήλωσε πέρυσι ότι προωθεί μια ένωση φυσικού αερίου με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν που θα εξορθολογίσει τη ναυτιλία και την εξαγωγή φυσικού αερίου σε αυτά και σε τρίτους.
Όπως γράφει το Reuters, μέχρι στιγμής, το μόνο πρακτικό βήμα που έχει ανακοινώσει η ένωση ήταν ένα σχέδιο για την αναστροφή ενός άλλου αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος συνδέει το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν με τη Ρωσία, έτσι ώστε η ρωσική Gazprom να μπορεί να μεταφέρει αέριο στο Ουζμπεκιστάν, το οποίο έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ελλείψεις ενέργειας .
Επέκταση της ένωσης
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ένωση φυσικού αερίου θα μπορούσε να επεκταθεί καθώς άλλες χώρες ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτήν. Ωστόσο, δεν κατονόμασε καμία.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν απάντησε το Σάββατο λέγοντας ότι αν και τα σχόλια της Ρωσίας ήταν ασαφή, η Ασγκαμπάτ ήθελε να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της σχετικά με την πιθανή προσθήκη νέων προμηθευτών στον κινεζικό αγωγό.
«Η Τουρκμενική πλευρά θεωρεί μια τέτοια προσέγγιση ακατανόητη και απαράδεκτη και η χώρα την θεωρεί αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και την καθιερωμένη πρακτική στον τομέα του φυσικού αερίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η Ρωσία ήταν ο κύριος αγοραστής φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν πριν από την κατασκευή του κινεζικού αγωγού, αλλά τώρα το μερίδιό της στις εξαγωγές του Τουρκμενιστάν είναι μικρό και η αντιστροφή του αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας θα έδινε τέλος σε τέτοιες αποστολές.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις