Το τέλος της υβριδικής εργασίας πλήττει τις «τσέπες» των γυναικών
Οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από ποτέ στην εργασία τους
Η προσπάθεια να επιστρέψουν περισσότεροι Βρετανοί εργαζόμενοι στο γραφείο κινδυνεύει να υπονομεύσει την αύξηση των ωρών εργασίας των γυναικών, αντιστρέφοντας μια από τις λίγες θετικές τάσεις για την οικονομία.
Οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από ποτέ στην εργασία τους, χάρη στις πολιτικές υβριδικής εργασίας που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ γραφείου και σπιτιού, δείχνει ανάλυση επίσημων στοιχείων από το Bloomberg.
Οι τάσεις της αγοράς εργασίας
Αναλυτές και εμπειρογνώμονες σε θέματα απασχόλησης προειδοποιούν ότι τα κέρδη αυτά, τα οποία συνέβαλαν στην άμβλυνση των πιέσεων σε μια σφιχτή αγορά εργασίας, κινδυνεύουν, καθώς οι επιχειρήσεις περιορίζουν την ευελιξία.
Τα συμπεράσματα αυτά ρίχνουν φως στις τάσεις της αγοράς εργασίας που η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί προσεκτικά, καθώς σχετίονται με το πόσο ψηλά πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.
Τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΟNS) δείχνουν ότι ο αριθμός των ωρών εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιτέλους επανέλθει πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, εξαλείφοντας τον αντίκτυπο των «λουκέτων» που έκλεισαν τις επιχειρήσεις και ώθησαν τους εργαζόμενους σε ένα κρατικά υποστηριζόμενο πρόγραμμα αδειών.
Με «οδηγό» τις γυναίκες
Οι γυναίκες είναι αυτές που οδήγησαν σε αυτή την ανάκαμψη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ONS, με τις ώρες εργασίας ανά γυναίκα να έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 5% σε σχέση με τα προ covid επίπεδα. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, ξοδεύουν λιγότερες ώρες στη δουλειά – επιταχύνοντας την πτωτική τάση που ξεκίνησε από την προηγούμενη δεκαετία.
Τα ευρήματα αφήνουν μια «χαραμάδα αισιοδοξίας» για την αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι κενές θέσεις εργασίας παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και οι εργαζόμενοι είναι σε έλλειψη λόγω του Brexit και της αύξησης των μακροχρόνιων ασθενειών μετά την πανδημία. Η άνοδος των ωρών εργασίας των γυναικών μετριάζει κάποια από αυτή την πίεση.
Η κυβέρνηση
Για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να μειώσει τον πληθωρισμό εν όψει των γενικών εκλογών που αναμένονται το επόμενο έτος, η μείωση της πίεσης στην αγορά εργασίας, διατηρώντας παράλληλα όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ έχει υποσχεθεί να επεκτείνει τις κρατικά υποστηριζόμενες δωρεάν ώρες παιδικής φροντίδας στα μικρότερα παιδιά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό και αν υπάρχουν αρκετοί φροντιστές για να καλύψουν τη ζήτηση.
Υβριδική εργασία
Αρχικά, η πανδημία αποτέλεσε πλήγμα για τους εργαζόμενους γονείς, καθώς έπρεπε να συνδυάσουν την εργασία τους με την πλήρη φροντίδα των παιδιών. Οι γυναίκες επλήγησαν περισσότερο, καθώς ανέλαβαν τις μεγαλύτερες ευθύνες φροντίδας. Όμως, καθώς άνοιξαν ξανά οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, οι υβριδικές πρακτικές εργασίας διευκόλυναν τους γονείς να αφιερώνουν χρόνο στη δουλειά τους και ταυτόχρονα να φροντίζουν και τα παιδιά τους.
Η ανησυχία έγκειται τώρα στο ότι ορισμένες επιχειρήσεις επιθυμούν τον τερματισμό της υβριδικής εργασίας. Η JPMorgan, η Amazon, η Blackrock και η Goldman Sachs πρωτοστατούν στον περιορισμό της υβριδικής εργασίας, ζητώντας από το προσωπικό τους να περνάει περισσότερο χρόνο στο γραφείο, μειώνοντας την ευελιξία που έδινε την δυνατότητα στις γυναίκες να εργάζονται περίσσοτερες ώρες.
Ο Τόνι Γουίλσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Απασχόλησης, πιστεύει ότι η αύξηση των ωρών εργασίας των γυναικών και η μείωση των ωρών εργασίας των ανδρών «πιθανότατα αντανακλά σε γενικές γραμμές τη δυνατότητα των ανθρώπων να εργάζονται περισσότερες ώρες από όσες θέλουν σε μια στενή αγορά εργασίας».
Μερική και πλήρης απασχόληση
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS, περισσότερες γυναίκες έχουν μεταπηδήσει από τη μερική απασχόληση στην πλήρη απασχόληση.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ανδρών που αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης έχει αυξηθεί, μαζί με το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι το κάνουν επειδή δεν θέλουν μια θέση πλήρους απασχόλησης.
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι υπήρξε κάποια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι δουλειές του σπιτιού εξισορροπούνται από τα ζευγάρια, σημειώνει ο Γουίλσον.
Υπερωρίες και δεύτερη δουλειά
Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης πληθωρισμού στη Βρετανία και είναι πιθανό αυτό να αναγκάζει πολλές να κάνουν υπερωρίες και δεύτερες δουλειές για να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Συνολικά, ο αριθμός των ατόμων με δεύτερες δουλειές έχει αυξηθεί πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις