Πετρέλαιο: «Φρένο» στο ανοδικό σερί επτά εβδομάδων
Σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά
- Ελπιδοφόρα μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για την παράλυση
- Επί τάπητος στο Συμβούλιο του ΟΗΕ η συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν - Τι προκαλεί ανησυχία
- Νέα καταγγελία για πλαστά χαρτονομίσματα - «Επέμεναν ότι στη δική τους τράπεζα αποκλείεται»
- Νεκροί από σφαίρες οι γονείς και τρία παιδιά μέσα στο σπίτι τους, τραυματισμένο το τέταρτο
Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν τη Δευτέρα στην αγορά πετρελαίου, μετά από άνοδο επί επτά εβδομάδες, εν μέσω μιας μετατόπισης από τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου που υποκινήθηκαν από τις ανησυχίες για την Κίνα.
Το West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκε κοντά στα 83 δολάρια το βαρέλι μετά τη μεγαλύτερη περίοδο εβδομαδιαίων κερδών από τα μέσα του 2022, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές κατά 20%. Οι δείκτες αναφοράς των μετοχών υποχώρησαν σε γενικές γραμμές καθώς ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της εβδομάδας, πληγωμένοι από την επιδείνωση της πτώσης των ακινήτων της Κίνας. Το αμερικανικό νόμισμα σημειώνει άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, πλήττοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων που τιμολογούνται στο αμερικανικό νόμισμα.
Ο ρόλος του ΟΠΕΚ
Το αργό έχει αυξηθεί κατά περίπου ένα τέταρτο από τα χαμηλά του τον Ιούνιο, καθώς ο ΟΠΕΚ+ στηρίζει τις αποφάσεις της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσουν την παραγωγή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην αγορά ένα έλλειμμα άνω των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα αυτό το τρίμηνο. Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για τις ροές ρωσικού αργού μέσω της Μαύρης Θάλασσας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν επίσης συμβάλει στην άνοδο των τιμών.
Ταυτόχρονα, οι προοπτικές στις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων – συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της Federal Reserve – προβλέπουν τώρα ότι η χώρα θα ξεφύγει από την ύφεση, εξέλιξη η οποία επίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για ενέργεια.
«Το ράλι επικεντρώθηκε υπερβολικά στο οικονομικό κλίμα των ΗΠΑ, αγνοώντας τους συνεχιζόμενους ισχυρούς αντίθετους ανέμους στην Ευρώπη και την Κίνα», σχολίασε στο Bloomberg η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις