Ο Δημήτρης Μελισσανίδης θέλει όντως να γίνει κάτι για τη βία στο ποδόσφαιρο; Θέλει αλλαγές για το «αύριο»;
Κρίσιμη συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου μεταξύ Μητσοτάκη - Τσέφεριν στις 16 Αυγούστου. Θέλουν όλοι, όμως, την αλλαγή στο ποδόσφαιρο;
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Η χώρα μας παραμένει συγκλονισμένη από τα αυτά που έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη. Γιατί σε αυτό το περιστατικό είδαμε να συναντιούνται το διαχρονικό πρόβλημα της βίας στο ποδόσφαιρο, σοβαρά προβλήματα και ανεπάρκειες στο πώς χειρίστηκαν οι αστυνομικές αρχές μια «εισβολή» νεοφασιστών οπαδών από το εξωτερικό, για την οποία είχαν πληροφορίες εκ των προτέρων, και μια προβληματική χωροθέτηση γηπέδου.
Πράγμα που σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγικές στιγμές είναι όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή η κυβέρνηση και οι αστυνομικές αρχές, οι διοικήσεις των ΠΑΕ, η ΕΠΟ που παραμένει ο θεσμικός φορέας του ελληνικού ποδοσφαίρου, να θέλουν πραγματικά να αναζητήσουν λύσεις, να συμφωνήσουν σε αυτές και – το κυριότερο – να τις κάνουν πράξη.
Σε αυτό το φόντο, έχει ιδιαίτερη σημασία η πρωτοβουλία που πήρε ο πρωθυπουργός να γίνει μια συνάντηση με τον επικεφαλής της UEFA και τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της χώρας.
Παρόντες και οι υπουργοί Αθλητισμού κ. Βρούτσης και Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου. Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε ότι τέτοιες συναντήσεις για να έχουν όντως ένα αποτέλεσμα απαιτούν καλή προετοιμασία και προεργασία.
Δηλαδή, να έχουν υπάρξει συνεννοήσεις εκ των προτέρων, να έχει συνδιαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο και να υπάρχουν αρχικές δεσμεύσεις πάνω σε αυτό, ώστε στην ίδια τη συνάντηση είτε αυτό να επικυρωθεί είτε η συζήτηση να επικεντρώσει στα όποια ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά και στα οποία όντως η παρουσία του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της UEFA μπορούν να αποτελέσουν την αναγκαία «πίεση» ώστε να ξεπεραστούν.
Φοβάμαι ότι δεν μπορούμε εύκολα να πούμε ότι είμαστε σε αυτή την κατάσταση αυτή τη στιγμή. Και το λέω αυτό γιατί είδαμε για παράδειγμα πως «φτιάχνει κλίμα» ενόψει της συνάντησης της Τετάρτης μία εκ των «ναυαρχίδων» του ευρύτερου «μηντιακού σύμπαντος» του Δημήτρη Μελισσανίδη, η «Δημοκρατία».
Στη συγκεκριμένη εφημερίδα, λίγες μέρες πριν τη συνάντηση της Τετάρτης, δημοσιεύτηκαν άρθρα όπου ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζονται ως βασικοί υπαίτιοι της οπαδικής βίας ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναικός με επίκληση άσχετων περιστατικών και στα όρια μάλιστα μιας θεωρίας συνωμοσίας που θέλει τον Ολυμπιακό να έχει χρησιμοποιήσει την υποτιθέμενη επιρροή του στην κυβέρνηση ώστε η αστυνομία να μην κάνει τη δουλειά της και έτσι να φτάσουν οι Κροάτες στη Νέα Φιλαδέλφεια. Χρεώνοντας ταυτόχρονα, με φωτογραφία πρωτοσέλιδου, στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟ Ι. Αλαφούζο την όποια συμμετοχή είχαν οι ανεγκέφαλοι κακοποιοί της πράσινης πλευράς.
Ένα τέτοιο άρθρο δεν παραπέμπει σε καμία διάθεση από την πλευρά της ιδιοκτησίας της ΑΕΚ για ουσιαστική συζήτηση. Στην πραγματικότητα η πλευρά Μελισσανίδη εδώ και μέρες ναρκοθετεί την συνάντηση.
Είναι μια προσπάθεια ουσιαστικά να είναι τέτοια η καχυποψία και η ένταση προκαταβολικά ώστε καμία πρόταση να μην μπορεί να συζητηθεί με όρους δέσμευσης, ιδίως όσες η ιδιοκτησία της ΑΕΚ φοβάται όπως ο διάολος το λιβάνι, για παράδειγμα η πρόταση να παραμείνουν οι ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι!
Με τον Μάνταλο και τον «διακοσμητικό» Μπένετ να μην… κιτρινίζουν από ντροπή ακόμα και όταν βγάζουν μεθυσμένους διεθνείς διαιτητές, το ποιος θα μπει στις λίστες να το αποφασίζει ο Μάνταλος και ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Μπένετ να κάνει τον ντελίβερι, γιατί να θέλει αλλαγές στη διαιτησία η ΑΕΚ;
Αν ο μονόδρομος της Επαγγελματικής Διαιτησίας υπό την σκέπη της Super League δεν επιβληθεί από την UEFA και την κυβέρνηση στην ΕΠΟ, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει. Και μια διαιτησία που νοσεί βαριά θα προκαλεί βία. Είναι τόσο απλό.
Γιατί να θέλει η ΑΕΚ οποιαδήποτε αλλαγή στην ΕΠΟ; Γιατί να θέλει να φύγει ο Μπαλτάκος που η ίδια τοποθέτησε και ο Φιλιππούσης που είναι δικός της 100%. Διότι ο Μπαλτάκος έχει και ολίγη από… ΠΑΟΚ. Ο Φιλιππούσης, από την άλλη, είναι κατα…κίτρινος.
Γιατί να θέλει ο Μελισσανίδης να αναλάβουν την ΕΠΟ τεχνοκράτες; Θα ανεχτούν το Γιαννάκη οι τεχνοκράτες να χτυπάει τα γραφεία ή τον κάθε ανεπάγγελτο Δανιήλ και Ντάσιο να πλένουν τα αυτοκίνητα τους και να ρημάζουν τα στιλό και τις γομολάστιχες; Θα ανεχτεί ένας τεχνοκράτης τέτοιο κλίμα;
Γιατί να θέλει ο Μελισσανίδης να έχει έλεγχο η Super League στην ΕΠΟ για το που πηγαίνουν τα 20 και πλέον εκατομμύρια που ακουμπάει κάθε χρόνο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην ΕΠΟ; Γιατί εάν η ΕΠΟ πρέπει να δίνει εξηγήσεις, μετά δε θα μπορεί ο Μπαλτάκος με… εντολή να βγάζει κονδύλι 800.000 ευρώ στον… Μαρτζούκο της SL2 για να πληρωθούν οι… διαιτητές της κατηγορίας. Μια κατηγορία που νοσεί βαριά από παραβατικούς και στοιχηματζήδες και όμως πριμοδοτείται από την Ομοσπονδία και την Πολιτεία και μάλιστα με λεφτά του Στοιχήματος!
Αλλά ας γυρίσουμε στη βία. Που είναι και η αφορμή της συνάντησης.
Είναι τυχαίο ότι η απάντηση της ιδιοκτησίας της ΑΕΚ στην εύλογη κριτική που έγινε (και από εδώ) για τη χωροθέτηση του γηπέδου και τα προβλήματα ασφάλειας που υπάρχουν εξαιτίας αυτής, ήταν χυδαιότητες, απειλές και στοχοποίηση δημοσιογράφων; Και ούτε κουβέντα για το προηγούμενο περιστατικό έξω από το γήπεδο που ένας φίλαθλος της ΑΕΚ έπεσε νεκρός από χτυπήματα ομοϊδεατών του, πριν από λίγους μήνες.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη πολύ περισσότερων πραγμάτων από την εικόνα ότι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ «δίνουν τα χέρια».
Χρειάζεται πρώτα από όλα νέο θεσμικό πλαίσιο και αυτό περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση της ανοιχτής πληγής που λέγεται ΕΠΟ, την πλήρη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης και ένα πραγματικό συμφωνημένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Χρειάζεται την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, την πραγματική συνδρομή όλων των δημόσιων φορέων εμπλέκονται και προφανώς την αληθινή και όχι υποκριτική δέσμευση των ιδιοκτητών των ΠΑΕ.
Διαφορετικά θα παραμείνουμε, δυστυχώς, «στο ίδιο έργο θεατές» και θα μετράμε αντίστροφα για το επόμενο τραγικό περιστατικό.
Φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός το έχει καταλάβει. Ή αποφασίζει λοιπόν μια νέα αρχή ή η συνάντηση στο Μαξίμου είναι ένα ακόμα ανούσιο ευχολόγιο. Μέχρι το επόμενο αίμα…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις