Δεκαπενταύγουστος: Το έθιμο με το στιφάδο στον Οξύλιθο Ευβοίας
Η παράδοση που έγινε λατρεία κάθε Δεκαπενταύγουστο στον Οξύλιθο Ευβοίας.
Τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα είναι πολλά, με το έθιμο του στιφάδου να ξεχωρίζει στον Οξύλιθο στην Εύβοια.
Όπως γράφει το evima.gr, ο Οξύλιθος είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Εύβοιας και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον περίβολο της μικρής Βυζαντινής εκκλησίας της Μεγαλόχαρης, μετά τη θεία λειτουργία, προσφέρεται κατά παράδοση σε όλους τους προσκυνητές, εκλεκτή ρετσίνα και παραδοσιακό στιφάδο.
Ο μικρός ναός της Παναγίας των Χατηριάνων, χρονολογείται από το ΙΔ’ αιώνα και συγκεκριμένα από τα έτη 1300-1370.
Πλήθος κόσμου βρέθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 15 Αυγούστου στον ιδιαίτερο ναό της Εύβοιας για να προσκυνήσει αλλά και να απολαύσει το ξακουστό έθιμο.
Δείτε φωτογραφίες
Από πού «κρατάει» το έθιμο του στιφάδου
Το έθιμο του στιφάδου διατηρείται από γενιά σε γενιά ζωντανό μέσα στον χρόνο.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της πειρατείας, στην ακροθαλασσιά της περιοχής του χωριού Πετριές, βρέθηκε η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πιθανότατα από ναυάγιο πλοίου. Οι κάτοικοι των Πετριών τη φύλαξαν στην εκκλησία τους.
Η εικόνα εξαφανίστηκε από την εκκλησία λίγες μέρες αργότερα και κατόπιν πολλών αναζητήσεων των κατοίκων, βρέθηκε αναρτημένη μαζί με το καντήλι της, στον κοτσικά (Κερκίς ή δένδρο του Ιούδα) που είχε φυτρώσει έξω από το ναό της Παναγίας των Χατηριάνων. Κάτοικοι των Πετριών τη μετέφεραν στην εκκλησία τους, αλλά εξαφανίσθηκε ξανά και βρέθηκε αναρτημένη στο ίδιο μέρος και στο ίδιο δένδρο, έξω από το ναό της Θεομήτορος.
Το ιερό δένδρο
Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε από τους κατοίκους και των δυο χωριών ως θεία ενέργεια και αποφάσισαν να την τοποθετήσουν μέσα στο μικρό ναό. Το δένδρο πάνω στο οποίο βρέθηκε αναρτημένη η εικόνα, σώθηκε μέχρι τις μέρες μας, και θεωρείται από τους κατοίκους του χωριού ως ιερό δένδρο.
Όπως σημειώνει το τοπικό σάιτ, «Οι Οξυλιθιώτες για τη μεγάλη τιμή που τους έγινε εκ μέρους της Παναγίας, να προτιμήσει το μικρό Βυζαντινό εκκλησάκι τους, καθιέρωσαν στη μνήμη της, να γίνεται πανηγύρι και να προσφέρουν στους προσκυνητές στιφάδο και εκλεκτή ρετσίνα.
Στην γιορτή και στο έθιμο αυτό, κάθε Οξυλιθιώτης φροντίζει να δίνει το «παρών» κάθε χρόνο, γιατί το πανηγύρι της Παναγίας των Χατηριάνων το θεωρεί κάτι δικό του και δεν φείδεται κόπων και χρημάτων. Η τήρηση του εθίμου αυτού τιμά ιδιαίτερα τους κατοίκους του Οξυλίθου».
Την παλιά εποχή τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες ακολουθούσε στα δέκα καφενεία του χωριού διασκέδαση με λαϊκά όργανα και ελληνικούς χορούς.
- Ισπανία: Διαδήλωση εκπαιδευτικών και γονέων στη Βαλένθια για τα κλειστά σχολεία
- Η Coca-Cola εξοπλίζει τον στόλο οχημάτων της με EV
- Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
- Βρετανία: Με απολύσεις και αυξήσεις τιμών αντιδρούν οι λιανέμποροι στον προϋπολογισμό Στάρμερ
- Πανδαισία: Highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – Όλα τα γκολ (vids)
- Θέλτα – Μπαρτσελόνα 2-2: Γκέλα στο «Μπαλαΐδος» για τους Μπλαουγκράνα