Νέα Φιλαδέλφεια – Πρωθυπουργός Κροατίας: Η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης, όχι στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, απευθύνει έκκληση να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία και να επιστρέψει στην χώρα η πλειονότητα των κατηγορουμένων.
Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου ότι στους προφυλακισμένους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμ, «φέρονται σαν αιχμαλώτους πολέμου» και «τους σκόρπισαν στις φυλακές για να ξυλοκοπηθούν και να βιαστούν», ο Κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, παίρνει θέση στο θέμα, επισημαίνοντας: «πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι στα χέρια των Ελλήνων εισαγγελέων και της δικαιοσύνης, όχι στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας».
«Η UEFA απαγόρευσε τους εκτός έδρας αγώνες και η ελληνική αστυνομία προειδοποιήθηκε ότι ερχόταν μια ομάδα που προφανώς σκόπευε μόνο να προκαλέσει ταραχές. Λυπούμαστε που συνέβη αυτό, τηλεφώνησα στον Έλληνα συνάδελφό μου, καταδίκασα τη βία και εξέφρασα τη λύπη μου για τη ζωή που χάθηκε. Ζήτησα από τον Έλληνα πρωθυπουργό την ασφάλεια των πολιτών μας στη φυλακή», είπε σύμφωνα με κροατική ιστοσελίδα.
«Κατηγορούνται για τρία εγκλήματα: συνεργασία με εγκληματική οργάνωση, υλικές ζημιές και τραυματισμός. Πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα και ένας άνθρωπος σκοτώθηκε. Θέλουμε αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και να απελαθούν στην Κροατία το συντομότερο δυνατό, διότι είναι σαφές ότι δεν μπορεί να είναι και οι 100 από αυτούς υπεύθυνοι για φόνο».
«Κάνουμε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των Κροατών πολιτών να επιστρέψει στην Κροατία είπε.
Πώς σχολίασε τις δηλώσεις του προέδρου Μιλάνοβιτς
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς για το θέμα, ο κροάτης πρωθυπουργός σημείωσε: «Σε αντίθεση με τον Μιλάνοβιτς, δεν επιτίθεμαι στην ελληνική δικαιοσύνη. Αυτά τα μηνύματα έτυχαν πολύ κακής υποδοχής εκεί (στην Ελλάδα). Όπως οι γονείς αυτών των ανθρώπων ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους βοηθήσει, έτσι ίσως θα έπρεπε να ζητήσουν από τον Μιλάνοβιτς να μην τους βοηθήσει. Αυτές οι δηλώσεις σίγουρα δεν θα βοηθήσουν τους πολίτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και συμπλήρωσε: «Θα τους βοηθήσουμε με τον πιο αφοσιωμένο τρόπο, έχοντας κατά νου ότι δεν κατέβηκαν εκεί για αποφοίτηση ή εκδρομή. Κατέβηκαν, κάποιος τους οργάνωσε και συνέβη ότι συνέβη. Υπήρξε ο θάνατος ενός οπαδού και αυτό είναι κατακριτέο».
Οι προκλητικές δηλώσεις Μιλάνοβιτς
Είχαν προηγηθεί οι νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας, από τη Γέλσα όπου βρέθηκε το το βράδυ της Δευτέρας, ότι οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι παγιδευμένοι, σαν αιχμάλωτοι πολέμου στην Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς είχε δηλώσει: «Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν σαν αιχμάλωτοι πολέμου. Αν ήμουν πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα έκανα. Δεν είναι απλό. Αυτό βρίσκεται στα όρια του δικαίου του πολέμου. Αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτη μονάδα».
«Μπορώ να αναφέρω τους λόγους, γιατί έγινε και γιατί συγκεκριμένα στην Ελλάδα και τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;», συνέχισε ο Μιλάνοβιτς, συμπληρώνοντας ότι ακόμη και μετά από πέντε ημέρες κράτησης οπαδών χωρίς εξήγηση, δεν έγινε κατορθωτό να προσδιορίσουν οι ελληνικές αρχές ποιος ήταν υπεύθυνος.
«Έχεις πέντε μέρες για να διαχωρίσεις τους ταραξίες από μια ομάδα ανθρώπων και τους βάζεις όλους υπό κράτηση και τους σκορπίζεις (σε φυλακές) σε όλη την Ελλάδα, ώστε να ξυλοκοπηθούν και να βιαστούν. Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κροάτης πρόεδρος.
Κατέληξε λέγοντας ότι θα ήταν εντάξει εάν κρατούνταν 5 ή 10 από τους 100, αλλά τέτοια αντιμετώπιση δεν έχει να κάνει με την τήρηση του νόμου.
«Δεν μπορείς να κρατάς φυλακισμένους 100 άτομα για πέντε μέρες. Αυτές οι πέντε μέρες δίνουν τη δυνατότητα να βρεις τι έγινε και εξάλλου είναι άνθρωποι και οι πολίτες μας έχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως οι Κροάτες οπαδοί αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε», συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις