ΚΕΟΣΟΕ: Μειωμένες οι συγκομιδές στους ιταλικούς και ισπανικούς αμπελώνες
Ποιες είναι οι προβλέψεις για την παραγωγή κρασιού
Από τις τρεις κύριες χώρες παραγωγής στη νότια Ευρώπη, μόνο η Πορτογαλία αναμένει αύξηση των όγκων σταφυλιών της φέτος, με την Ιταλία και την Ισπανία να ανακοινώνουν χαμηλότερες ποσότητες λόγω των κλιματικών διακυμάνσεων.
Μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, η Πορτογαλία φαίνεται να έχει προστατευθεί από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φέτος, με την παραγωγή να είναι αυξημένη κατά 8% σε σύγκριση με το 2022.
Σύμφωνα με το Instituto da Vinha e do Vinho (ΙVV), η συγκομιδή θα φτάσει τα 7,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα , αύξηση που διατηρούν σχεδόν όλες οι παραγωγές περιοχές. Ενώ το Douro συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτήν την αύξηση όγκου (+146.000 hl), η περιοχή των Αζορών παίρνει το προβάδισμα με την ισχυρότερη αύξηση σε ποσοστό (+165%). Παρά τις εξάρσεις ωιδίου και περονόσπορου, το IVV ανακοινώνει ότι τα σταφύλια είναι γενικά σε καλή υγειονομική κατάσταση, υποδηλώνοντας μια καλής ποιότητας συγκομιδή.
Στο -14% η Ιταλία με έντονες περιφερειακές διακυμάνσεις
Οι Ιταλοί παραγωγοί, από την πλευρά τους, ήταν λιγότερο τυχεροί και θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής », όπως σημείωσε ο γεωργικός οργανισμός Coldiretti στις αρχές Αυγούστου. Αν πέρυσι ο τομέας θεωρούσε ότι προστατεύεται από τις καταστροφές της υπερθέρμανσης του πλανήτη χάρη στις περίπου 635 ποικιλίες αμπέλου του, φέτος δεν θα είναι έτσι.
Συνολικά, η παραγωγή υπολογίζεται επί του παρόντος στα 43 εκατομμύρια εκατόλιτρα – έναντι 50 Mhl το 2022 [ αλλά η εθνική πτώση κατά 14% επηρεάζεται από την πτώση κατά 50%, ακόμη και 60% σε ορισμένους αμπελώνες στο κέντρο και στα νότια της χώρας, που έχουν προσβληθεί έντονα από τον περονόσπορο .
Περιγράφοντας το 2023 ως «ένα από τα χειρότερα χρόνια στην ιστορία των ιταλικών αμπελώνων εδώ και έναν αιώνα, υπολογίζοντας το 1948, το 2007 και το 2017», η Coldiretti αναφέρει ότι βόρεια, παρατηρούνται πιο σταθερές ή ελαφρώς αυξημένες οι αποδόσεις σε σύγκριση με πέρυσι: «Αν, στη Romagna, οι πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα στους αμπελώνες, στην Emilia, παρά τις χαλαζοπτώσεις, η παραγωγή διατηρείται σε ολόκληρη την κορυφογραμμή που περνάει από τη Modena, την Piacenza και την Parma μέχρι τις περιοχές του Oltrepo Pavese και του Asti και του Piemont στο Βένετο, μέσω Λομβαρδίας».
Συνεπώς, η Βόρεια Ιταλία θα παρέχει το 65% της εθνικής παραγωγής φέτος. Ο τρύγος ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου στη Σικελία και, όπως αλλού, οι προβλέψεις ενδέχεται να τροποποιηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Η κατάσταση στην Ισπανία
Οι προβλέψεις για τον όγκο παραγωγής οίνου στην Ισπανία είναι επίσης αρνητικές φέτος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν από τους ισπανικούς συνεταιρισμούς, η εθνική συγκομιδή κρασιών και γλευκών θα ανέλθει μεταξύ 36 και 36,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, παραγωγή μειωμένη κατά 4,5 έως 5 Mhl σε σύγκριση με τα 41 Mhl του 2022.
Αίτια, οι ακραίες θερμοκρασίες όπου ο υδράργυρος συχνά ξεπέρασε τους 40°C, καθώς και η ξηρασία. Στην κύρια περιοχή παραγωγής στην Castilla-La Mancha ,τα τρέχοντα στοιχεία τοποθετούν την παραγωγή γύρω στα 20 Mhl, δηλαδή 12% λιγότερο από το 2022 (22,8 Mhl).
Αποδεικνύεται ότι η λευκή ποικιλία σταφυλιών Airén άντεξε σε ακραίες θερμοκρασίες αρκετά καλά και ορισμένες επαρχίες όπως η Ciudad Real μπόρεσαν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την ξηρασία χάρη σε ένα καλά ανεπτυγμένο αρδευτικό δίκτυο. Συνολικά, οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις στις αρχές Ιουνίου βοήθησαν στην ανακούφιση των αμπελιών και συνεπώς επέτρεψαν την συγκομιδή.
Το επίπεδο παραγωγής χαιρετίζεται από τους συνεταιρισμούς της Castilla-La Mancha, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% της παραγωγής και της μεταποίησης σταφυλιών στην περιοχή. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι «η διατήρηση της μέτριας παραγωγής, κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Castilla-La Mancha , μετριάζει εν μέρει την ανισορροπία μεταξύ διαθέσιμης προσφοράς και ζήτησης, ιδίως για τα κόκκινα κρασιά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις