Γλαβίνας: Επικοινωνιακού χαρακτήρα η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσέφεριν
«Ακριβώς τα ίδια πράγματα συζητάμε μετά από ενάμιση χρόνο, με την ίδια κυβέρνηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Το θέμα της οπαδικής βίας μονοπώλησε η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάση Γλαβίνα.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του κόμματος, ο κ. Γλαβίνας έκανε λόγο για «αποτυχία της κυβέρνησης να αποτρέψει το έγκλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια και όσα έγιναν», μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, το πρωί της Τετάρτης. «Όταν, μάλιστα ανατρέξει κανείς στο 2022 και διαβάσει τι έγινε μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ζούμε ένα -σχεδόν- deja vu. Ακριβώς τα ίδια πράγματα συζητάμε μετά από ενάμιση χρόνο, με την ίδια κυβέρνηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Άρα, συμπέρανε, «εδώ έχουμε μια ομολογία αποτυχίας ότι δεν κατάφερε να κάνει όσα έπρεπε. Η βία είναι βέβαια ένα διαχρονικό φαινόμενο. Δεν φταίει, προφανώς, ούτε η κυβέρνηση για τη βία γενικά και κυρίως για την οπαδική βία, την οποία έχουμε αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Αλλά φαίνεται, προφανώς, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα στο επίπεδο της πρόληψης και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην καταστολή. Στο επίπεδο παρουσίας της Αστυνομίας».
«Δεν υπάρχει δικαιολογία «δεν γνώριζα»»
Επιπροσθέτως, πρόκειται για «μια δεδομένη αποτυχία, για την οποία υπάρχουν και πολιτικές -προφανώς- και επιχειρησιακές ευθύνες», υποστήριξε εξηγώντας ότι «εμείς εμμένουμε στις πολιτικές και τονίζουμε ότι είναι μεγάλη η πολιτική ευθύνη του υπουργού, όσες μέρες κι αν κατείχε το χαρτοφυλάκιο, καθώς δεν αποτελεί δικαιολογία ότι ο υπουργός ήταν σχετικά νέος στα καθήκοντά του. Έπρεπε να πάρει την πολιτική ευθύνη. Δεν υπάρχει δικαιολογία «δεν γνώριζα». Έπρεπε να γνωρίζει ένα τόσο σημαντικό γεγονός όπως είναι η κάθοδος ακροδεξιών χούλιγκαν από μια ξένη χώρα…».
Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της UEFA, ο κ. Γλαβίνας δήλωσε ότι «φαίνεται να έχει επικοινωνιακούς όρους η συγκεκριμένη συνάντηση», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «δεν καλούνται και άλλοι φορείς, οι οποίοι συμμετέχουν στο ποδόσφαιρο, όπως η Super League και οι υπόλοιπες ομάδες, όπως ο Άρης, ο οποίος έχει υποστεί και είναι θύμα της οπαδικής βίας με την περίπτωση του Άλκη Καμπανού, και ενώ συμμετέχει σε ευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις και δεν κλήθηκε σε αυτή τη συνάντηση».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προσέθεσε πως «πλαίσιο υπάρχει, ποινές υπάρχουν και οι ιθύνοντες γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει». «Το να κλείσουμε τους συνδέσμους, όπως έχει ξαναγίνει, πάλι θα βρεθεί τρόπος να δημιουργήσουν ενώσεις πολιτών, που τους επιτρέπεται από το Σύνταγμα, με οποιοδήποτε όνομα», δήλωσε επίσης, πριν γίνουν, μάλιστα, οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. Ή, συνέχισε, «ακόμα κι αν τους αποκλείσουμε από το γήπεδο, θα μεταφέρουν τη βία εκτός γηπέδων. Δεν ισχύει το «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», κλείνουμε τους συνδέσμους, άρα τελειώνει και αυτόματα η οπαδική βία. Η βία είναι ένα ευρύτερο φαινόμενο στην κοινωνία. Βρίσκει μια εφαρμογή σε σχέση με την οπαδική βία. Έχει πολλές αιτίες τις οποίες πρέπει να εξετάσουμε στο βάθος τους».
Η δολοφονία του Άλκη
Εξ άλλου, σημείωσε ο κ. Γλαβίνας, «πολλές φορές έχουμε περιπτώσεις, όπου δεν εφαρμόζονται οι ποινές όπως θα έπρεπε ή δεν τηρούνται οι νόμοι σχετικά με τα όσα προβλέπει το θεσμικό μας σύστημα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας» και προσέθεσε: «Χρειάζεται περισσότερη ενεργοποίηση και παρουσία, πρόληψη -εγώ θα πω- και καταστολή κατά τη διάρκεια των αθλητικών γεγονότων. Αλλά θέλει και κάτι ακόμα: Για να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της οπαδικής βίας από τη ρίζα του, να δίνουμε λίγη βάση και ουσία στα θετικά πρότυπα. Αυτές είναι οι οδηγίες της UEFA. Να προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε μια οπαδική κουλτούρα φιλίας, συνεργασίας, εμπιστοσύνης. Υπάρχουν αυτά τα πρότυπα».
Άλλωστε, «η δολοφονία του Άλκη Καμπανού ήταν σημείο καμπής για την οπαδική βία στην Ελλάδα. Υπάρχει ένας οργανισμός με την ονομασία «Εις το όνομα του Άλκη», που προωθεί αυτού του είδους τις θετικές ενέργειες, τις έχουμε δει στα γήπεδα, και οι ιδιοκτήτες των ομάδων που θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, όπως και οι υπόλοιπες ομάδες να είναι πρωτοπόροι σε τέτοιου είδους μηνύματα και συνεργασίες, τα οποία θα καταπολεμούν τη βία από τη ρίζα τους, ώστε να μην έχουμε ποτέ ξανά κανένα θύμα». «Εκεί, λοιπόν, πρέπει να εστιάσουμε, συν όλα όσα βάζουμε στο πλαίσιο της πρόληψης και της ποινικής καταστολής», υπογράμμισε κλείνοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις