H&M: Αποχωρεί από τη Μιανμάρ μετά από καταγγελίες για «εργασιακό μεσαίωνα» στα εργοστάσια
Να σταματήσει σταδιακά τις προμήθειες από τη Μιανμάρ αποφάσισε η H&M, καθώς αυξάνονται οι αναφορές για εργασιακές καταχρήσεις σε εργοστάσια ενδυμάτων της χώρας
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Να σταματήσει σταδιακά τις προμήθειες από τη Μιανμάρ αποφάσισε η H&M, καθώς αυξάνονται οι αναφορές για εργασιακές καταχρήσεις σε εργοστάσια ενδυμάτων της χώρας.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η H&M καθίσταται έτσι η τελευταία μάρκα που διακόπτει τους δεσμούς της με προμηθευτές στη χώρα μετά την ιδιοκτήτρια της Zara, την Inditex, την Primark, την Marks & Spencer και άλλες.
«Αυξημένες προκλήσεις»
«Έπειτα από προσεκτική εξέταση, έχουμε πλέον λάβει την απόφαση να διακόψουμε σταδιακά τις δραστηριότητές μας στη Μιανμάρ», ανέφερε η H&M σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το Reuters.
«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μιανμάρ και βλέπουμε αυξημένες προκλήσεις για να διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας σύμφωνα με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις μας».
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μιανμάρ Zaw Min Tun δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει την ανακοινωθείσα αποχώρηση της H&M.
Κακοποίηση σε εργοστάσια
Η H&M δήλωσε την Τετάρτη ότι διερευνά 20 φερόμενες περιπτώσεις εργασιακής κακοποίησης σε εργοστάσια ενδυμάτων της Μιανμάρ που προμηθεύουν την H&M, καθώς μια ΜΚΟ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι οι περιπτώσεις φερόμενων καταχρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής μισθών και της αναγκαστικής υπερωριακής απασχόλησης, έχουν πολλαπλασιαστεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021.
Η χούντα
Υπενθυμίζεται ότι το πραξικόπημα εκδηλώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2021, όταν δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD), καθαιρέθηκαν από τον στρατό της Μιανμάρ που στη συνέχεια ανέθεσε την εξουσία σε μια στρατιωτική χούντα. Ο εκτελών χρέη προέδρου Myint Swe κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας ενός έτους και δήλωσε ότι η εξουσία είχε μεταβιβαστεί στον αρχιστράτηγο του στρατού, Min Aung Hlaing.
Ως τις 29 Μαρτίου 2022, τουλάχιστον 1.719 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, είχαν σκοτωθεί από τις δυνάμεις της χούντας και 9.984 είχαν συλληφθεί. Τρία εξέχοντα μέλη του NLD πέθαναν επίσης ενώ βρίσκονταν υπό αστυνομική κράτηση τον Μάρτιο του 2021, ενώ τέσσερις ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας εκτελέστηκαν από τη χούντα τον Ιούλιο του 2022.
Πηγή: OT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις