Κοροναϊός: Στο 11% των κρουσμάτων η Eris – Τα συμπτώματα και τι ισχύει για εμβόλιο από Σεπτέμβρη
«Φυσιολογική» σύμφωνα με τους ειδικούς η έξαρση των κρουσμάτων το καλοκαίρι καθώς «κανείς δεν σκέφτεται τον κοροναϊό»
Στο 11% των κρουσμάτων στην Ελλάδα» εντοπίζεται η νέα παραλλαγή Eris του κοροναϊού που απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα.
Η παραλλαγή αυτή του κοροναϊού έχει αυξήσει τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα έξαρση τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή στην καθημερινότητα. Ωστόσο, όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «δεν φαίνεται να είναι κάτι πιο επικίνδυνο».
Λουκίδης: 7 στους 10 θανάτους αποτρέπονται από τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων
Στην αποτελεσματικότητα των αντιικών φαρμάκων στάθηκε ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σχολιάζοντας την πρώτη ελληνική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε σε ένα πολύ έγκριτο αμερικανικό περιοδικό και αφορά την ελληνική εμπειρία σε 34.000 ασθενείς δήλωσε ότι «η μείωση της νοσηλείας και της θνητότητας έφτασε στο 70 – 72%. Γεγονός που σημαίνει ότι 7 στις 10 νοσηλείες και 7 στους 10 θανάτους αποτρέπονται από τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων».
Τα συμπτώματα της Eris
Η συμπτωματολογία που δίνει η νέα παραλλαγή του κοροναϊού είναι όμοια με αυτή που έχουμε μέχρι τώρα συνηθίσει από την Όμικρον. «Δεν έχει καμία διαφορά» λέει ο κ. Λουκίδης.
Αναλυτικά τα συμπτώματα:
- Καταρροή
- Πονοκέφαλος
- Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
- Φτάρνισμα
- Πονόλαιμος
- Πυρετός (εάν εμφανιστεί), διαρκεί μία με δύο μέρες.
Τι ισχύει με το εμβόλιο από Σεπτέμβριο
Αναφορικά με το εάν θα χρειαστεί να κάνουν ορισμένες ομάδες πληθυσμού τον Σεπτέμβριο επαναληπτική δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό ο Στυλιανός Λουκίδης ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επιστημονική δημοσίευση που να καθορίζει τι πρέπει να γίνει.
«Γνωρίζουμε από τις ανακοινώσεις του αμερικανικού CDC ότι θα είναι ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα έχει κατεύθυνση την τελευταία επικρατούσα υπoπαραλλαγή. Aυτό που θα δώσουμε προτεραιότητα σίγουρα θα είναι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και οι ομάδες με χρόνια νοσήματα, αλλά περιμένουμε τη δημοσίευση και φυσικά πάντα τη θέση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών» εξήγησε.
«Είναι όπως τα εμβόλιο της γρίπης. Θα πρέπει να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Και όσοι περισσότεροι το κάνουν τόσο το καλύτερο» είπε χαρακτηριστικά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις