Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τι είναι το #ratgirlsummer και γιατί θα έπρεπε να ακυρωθεί εδώ και τώρα

Τι είναι το #ratgirlsummer και γιατί θα έπρεπε να ακυρωθεί εδώ και τώρα

Το rat girl summer είναι ένα κίνημα που σας καλεί να ζείτε σαν αρουραίος, να τριγυρίζετε δηλαδή στους δρόμους όλες τις ώρες, τρώγοντας ότι επιθυμεί η καρδιά σας.

Το rat girl summer είναι ένα ακόμα περίεργο meme στο TikTok, το οποίο όσοι γεννήθηκαν πριν το 1990 δίνουν… αγώνα για να καταλάβουν.

Σύμφωνα με την Washington Post, πρόκειται για ένα κίνημα στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης «που δίνει έμφαση στο να ζείτε σαν αρουραίος: να τριγυρίζετε δηλαδή στους δρόμους όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά και της νύχτας, τρώγοντας ότι επιθυμεί η καρδιά σας και να πηγαίνετε σε μέρη που δεν έχετε καμιά δουλειά να επισκεφτείτε για κανέναν λόγο».

Αφότου μια δημιουργός περιεχομένου με το όνομα Λόλα Κολέιντ ενθάρρυνε τον Ιούνιο τους ακολούθους της να «αγκαλιάσουν την ενέργεια των τρωκτικών», το #ratgirlsummer κοινοποιήθηκε πάνω από 25 εκατομμύρια φορές στο TikTok.

Αρουραίοι και κόστος ζωής

Σε μια συνάντηση κάποιων εξ αυτών, που έλαβε χώρα στο Μπρούκλιν κάπου τον Ιούλιο, αρθρογράφος του περιοδικού The Spectator, που παρευρέθηκε από περιέργεια, άκουσε μια 26χρονη νέα κοπέλα, τη Λίζα Μπλακμαν, να εξηγεί ότι το hastag της άρεσε γιατί το συνέδεσε με το αυξανόμενο κόστος ζωής, «αφού σαν τα ποντίκια όλοι μας ψάχνουμε να βρούμε ότι φαγητό μπορούν να πιάσουν τα μικρά ανθρώπινα χέρια μας».

Επιφανειακά, συνεπώς, θα έλεγε κάποιος ότι το να ζείτε σαν αρουραίος μοιάζει ευχάριστα αναρχικό, γράφει το βρετανικό περιοδικό. Οι χρυσοί κανόνες αυτής της επιλογής για τη ζωή είναι: να αφιερώνετε τον περισσότερο χρόνο σας στο να βρίσκεστε έξω, να περνάτε μια ή και δύο μέρες στο κρεβάτι διαβάζοντας διαγώνια διάφορους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα να «σαπίζετε» χωρίς δεύτερες σκέψεις, ούτε καν πρώτες.

Με απλά λόγια απολαύστε τις ιδιοτροπίες σας, ξεχάστε τις ντροπές και μην πολυσκέφτεστε τα πράγματα. Οι αρουραίοι δεν ανησυχούν μήπως κλέψουν ένα κομμάτι πίτσα, πριν τρέξουν να κρυφτούν στις σήραγγες του μετρό, οπότε γιατί τα κορίτσια αρουραίοι να φερθούν διαφορετικά;

Άλλωστε, όπως λέει η Κολέιντ, η εμπνεύστρια του κινήματος που σαρώνει το φετινό καλοκαίρι, το να είσαι κορίτσι αρουραίος έχει να κάνει με «το να είσαι παιχνιδιάρα, αυθόρμητη και να ζεις ελεύθερη από δίαιτες, σχέδια για άσκηση και θεραπείες αισθητικής ή οποιαδήποτε τέλος πάντων εξωτερική πίεση».

Άδεια για απόλυτο εγωισμό

Όπως όμως συμβαίνει σε οτιδήποτε σχετίζεται με τη γενιά Gen Z, αν ξύσετε πιο βαθιά πίσω από το ευχάριστα άναρχο περίβλημα, θα βρείτε αυτό το περίεργο μείγμα ναρκισσισμού ευεξίας και καπιταλιστικής απέχθειας, που μπορεί να χαρακτηριστεί έξυπνο, υποκριτικό και βαθιά τεμπέλικο, γράφει η Βρετανίδα συγγραφέας Ζόι Στρίμπελ στο Spectator.

Τα κορίτσια αρουραίοι δεν έλκονται επί της ουσίας από την υπόσχεση ότι θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και να παχύνουν χωρίς όρια, αδιαφορώντας πλήρως για την εξωτερική τους εμφάνιση και το πρόγραμμα της καθημερινότητας τους.

Όπως το έθεσε σωστά μια 23χρονη εργαζόμενη στον τομέα της τεχνολογίας, που βρέθηκε επίσης στην προαναφερθείσα συνάντηση, το να είσαι κορίτσι αρουραίος σου δίνει την άδεια να είσαι εγωίστρια στον απόλυτο βαθμό στο όνομα της πάλης σου απέναντι στην πατριαρχία, συνεχίζει το ίδιο κείμενο. «Ως γυναίκες, μαθαίνουμε ότι πρέπει να φροντίζουμε τα συναισθήματα των άλλων και η έννοια του κοριτσιού αρουραίου απορρίπτει ακριβώς αυτό, αφού προτρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στους εαυτούς μας».

Δεν είναι μόνο η πατριαρχία που «κάνει» τις γυναίκες να υποτάσσονται στις ανάγκες των άλλων: είναι –φυσικά– και ο καπιταλισμός, εξηγεί ο Τρέβορ Μπαφόουν, ακαδημαϊκός και μελετητής του Tik Tok με έδρα το Χιούστον. «Η καλοκαιρινή τάση για τα κορίτσια να γίνουν αρουραίοι αφορά ακριβώς το να μην κάνουν απολύτως τίποτα, επειδή ο καπιταλισμός το απαιτεί, και να κάνουν μόνο τα πράγματα που πραγματικά επιθυμούν».

Αδιαφορία για τους άλλους

Η τάση #ratgirlsummer είναι λοιπόν μια άδεια για να αγνοείτε ή να παίζετε αγνοώντας τις ανάγκες και τις ευαισθησίες των άλλων στο όνομα μιας σκιώδους δίκαιης πολιτικής, μια ακόμα προσπάθεια, όχι υιοθέτησης της ενέργειας των τρωκτικών, αλλά διοχέτευσης της ενέργειας (καθαρά του 21ου αιώνα) της Gen Z, που μεταφράζεται στο «να είσαι ο εαυτός σου και να κάνεις ότι εσύ θες».

Να σημειωθεί ότι το #Ratgirlsummer ακολούθησε το #lazygirls, επίσης τάση του φετινού καυτού καλοκαιριού, που αφορά γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν τίποτα ή δεν έχουν ανάγκη για θέσεις εξουσίας.

Τα Lazygirls, επίσης στο TikTok, καυχιούνται ότι έχουν βρει δουλειές που τις πληρώνουν και μάλιστα καλά για να μην κάνουν σχεδόν τίποτα. Περιγράφουν ότι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι στέλνουν τρία ή τέσσερα email την ημέρα, οπότε έχουν το περιθώριο για διάλειμμα πάνω στο διάλειμμα.

Τα κορίτσια αρουραίοι μαζί με τα τεμπέλικα κορίτσια μοιάζουν με την «κηδεία» των γυναικείων φιλοδοξιών, (χωρίς να αναφερθεί το καθήκον και η πειθαρχία, που πρέπει να έχουν ως στόχο τους όλοι οι άνθρωποι), γράφει η Στρίμπελ, η οποία έχει γράψει τρία βιβλία για τα φύλα και τις σχέσεις και διατηρεί εβδομαδιαία στήλη στο βρετανικό περιοδικό.

Οι γυναίκες και η επιτυχία

Κατά την ίδια, άλλωστε, είναι εκπληκτικό ότι η επιτυχημένη ταινία Barbie προβλήθηκε φέτος το καλοκαίρι των παραπάνω #nightmaregirls. Η Barbie, παρά τα στοιχεία καρτούν που έχει, αντιπροσωπεύει έναν κόσμο στον οποίο οι γυναίκες ενδιαφέρονται να είναι επιτυχημένες, να κατέχουν θέσεις για παράδειγμα στο Ανώτατο Δικαστήριο ή πτυχία διαφόρων επιστημών. Στην Barbieland, οι επιτυχημένες και ισχυρές γυναίκες είναι ο κανόνας.

Αν τα κορίτσια θέλουν να είναι τεμπέλες ή να μιμούνται τους αρουραίους, επιτρέψτε τους να κάνουν όπως ορίζει το μυαλό και η καρδιά τους.

Ωστόσο ο ναρκισσισμός, η δήθεν θεραπευτική προσέγγιση των πραγμάτων, η περίπου πολιτική στάση πίσω από όλα αυτά και κυρίως η στεγνή νωχελική αγένεια, που βρίσκεται στον πυρήνα και των δύο τάσεων, δεν σηματοδοτούν μια νέα εποχή ελευθερίας για τις γυναίκες, αλλά μια παρακμή στις προοπτικές τους, καταλήγει η Στρίμπελ.

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024