Μια ακόμη θητεία θα διεκδικήσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, που όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ αυτή την στιγμή «τρέχει» το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα στα χρονικά του Δήμου, ενώ παράλληλα παραδέχεται πως αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση του κυκλοφοριακού της πόλης και η βελτίωση της καθημερινότητας για τον πολίτη.

 

  • Ποια είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα σήμερα στην Θεσσαλονίκη και πως θα τα αντιμετωπίσετε;

Το κυκλοφοριακό μπορώ να πω ότι μας ταλαιπωρεί και αν θέλετε μας αδικεί σαν πόλη γιατί ενώ έχουμε κάνει άλματα, διαμορφώνει μια δύσκολη καθημερινότητα. Δεύτερο πρόβλημα – ζήτημα ορθότερα για εμάς – είναι η βελτίωση της καθαριότητας. Και τα δύο αυτά ζητήματα σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη της πόλης – μεγαλύτερη κινητικότητα, περισσότερα απορρίμματα, κατασκευές, ανακαινίσεις. Και τα δύο ζητήματα απαιτούν υποδομές.
Μετρό, ΟΑΣΘ και περισσότεροι τροχονόμοι, μαζί με ολοκληρωμένο το δίκτυο ποδηλατοκίνησης και εναλλακτικής κινητικότητας θα βελτιώσουν αισθητά την πραγματικότητα. Ειδικά για την καθαριότητα έχω δεσμευτεί ότι το 2024 είναι έτος ορόσημο. Επεκτείνουμε δίκτυο υπόγειων κάδων σε όλη την πόλη και παραλαμβάνουμε 100 επιπλέον οχήματα και θα έχουμε σε λειτουργία δύο συστήματα ανακύκλωσης.

 

  • Το 2019 αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας σας μιλήσατε πολύ για υποδομές και αναπλάσεις του δημοσίου χώρου. Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής;

Τρέχουμε το μεγαλύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα όλων των εποχών με έργα σε κάθε γειτονιά. Έχουμε αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη 4 κατασκευαστικά προγράμματα με παρεμβάσεις μεγάλης και μεσαίας κλίμακας – οδικό δίκτυο, φωτισμός, πεζοδρόμια- και έχουμε δρομολογήσει εμβληματικές παρεμβάσεις που ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα όπως ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, δημιουργία ντεκ στην παλιά παραλία, νέο κτιριακό συγκρότημα Στάβλων Παπάφη, Πάρκο για Όλους, Μουσείο Ολοκαυτώματος και νέα μορφή στην Ανατολική Είσοδο της πόλης.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος γιατί τήρησα την υπόσχεση που έδωσα και τα περισσότερα από τα έργα που προανέφερα υλοποιούνται ήδη.

 

  • Η Θεσσαλονίκη δείχνουν τα στοιχεία ότι πηγαίνει αρκετά καλά στον τομέα του τουρισμού και των επενδύσεων. Πείτε μας για το σχέδιο σας.

Επενδύσαμε σε αυτό και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν. Έχουμε τουρισμό 4 εποχές, ανοίγουν συνεχώς νέα ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, η κρουαζιέρα και ο οδικός τουρισμός κινούνται αισθητά ανοδικά. Πετύχαμε να αναγνωρίσει η UNESCO την υπεραξία της γαστρονομίας της πόλης, γεγονός που μας δίνει τεράστια ώθηση και η Θεσσαλονίκη φιγουράρει πλέον στον διεθνή Τύπο ως ιδανικός προορισμός. Από την άλλη μετράμε ήδη πολλές μεγάλες εταιρείες στη Θεσσαλονίκη που έχουν επενδύσει και εγκατασταθεί εδώ, έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στο brain gain. Έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον 3.000 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Όλη αυτή η εξέλιξη μας βάζει στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων και μας δίνει πόντους στον εν εξελίξει ανταγωνισμό των πόλεων. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια γιατί για εμάς είναι προτεραιότητα.

 

  • Μιλάτε για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Πώς να περιμένουμε να είναι η πόλη με εσάς δήμαρχο;

 

Στόχος μας η Θεσσαλονίκη του 2030 να είναι μια πόλη πρότυπο, με αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και ζωντανή ακμάζουσα οικονομία. Μιλάμε πάντοτε με προτεραιότητες, έχουμε δώσει δείγματα γραφής και το κυριότερο όλων : έχουμε διαμορφώσει μια ενιαία ατζέντα για την πόλη μετά από χρόνια άγονων διχασμών και ακινησίας. Μια ατζέντα που αποτελεί οδικό χάρτη για το μέλλον. Η επιτυχία της Θεσσαλονίκης θα είναι επιτυχία της Μακεδονίας και της Βορείου Ελλάδας. Είναι υπόθεση εθνική.