Ο e-ΕΦΚΑ «περνά» στην ηλεκτρονική εποχή
Νέα συστήματα για ταχύτατη απονομή συντάξεων και πληροφορίες με ένα «κλικ». Τα έξι βήματα ψηφιακής μετάλλαξης
- Η Χεζμπολάχ απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ - Στον Λίβανο ο Χοχστάιν για να «κλείσει» συμφωνία
- ΣΥΡΙΖΑ ώρα μηδέν, κρίνεται η θέση της αξ. αντιπολίτευσης – Debate και δημοσκοπήσεις βγάζουν πρόεδρο
- Παγιδευμένοι στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τι περιμένουν 200.000 οικογένειες
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Η ψηφιακή μετάλλαξη του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας ξεκίνησε με στόχο το «πέρασμα» στην «e-ΕΦΚΑ εποχή». Η υποστήριξη του ηλεκτρονικού χαρακτήρα (“e”) του ασφαλιστικού ταμείου περιλαμβάνει νέες ψηφιακές υπηρεσίες, που θα καλύπτουν το σύνολο της επιχειρησιακής λειτουργίας του.
Τα έργα που θα φέρουν τη νέα εποχή στον ΕΦΚΑ αφορούν την αναβάθμιση του συστήματος ψηφιακής απονομής συντάξεων “ΑΤΛΑΣ” και την ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του κάθε ασφαλισμένου.
Ήδη η διοίκηση του ταμείου έχει προχωρήσει στους απαραίτητους διαγωνισμούς για την ανάληψη του έργου της ψηφιοποίησης όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ.
Η διαδικασία αυτή έχει εισέλθει στην τελική της ευθεία με στόχο την δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε λειτουργία του ΕΦΚΑ
Με τον τρόπο αυτό ο ασφαλισμένος θα μπορεί – ανά πάσα στιγμή – να λαμβάνει κάθε πληροφορία – με ένα «κλικ» – γύρω από τον ασφαλιστικό του λογαριασμό, τις παροχές και τα δικαιώματά του.
Στόχος είναι η δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, που εξυπηρετεί έναν ενιαίο Οργανισμό με μια (και μόνο) βάση δεδομένων, για τη διαχείριση τόσο των ασφαλιστικών θεμάτων (συντάξεις, παροχές, ασφάλιση) όσο και των οικονομικών συναλλαγών με τον Φορέα σε πραγματικό χρόνο (πληρωμές, βεβαιωμένες οφειλές, έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, κ.α.).
Το νέο αυτό σύστημα προβλέπει τη διαλειτουργικότητα με άλλους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία του πολίτη με τον Οργανισμό. Το νέο Ο.Π.Σ., σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του κάθε ασφαλισμένου (δεύτερο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης) είναι το νέο εργαλείο του Οργανισμού για την ταχεία και ορθή απονομή των συντάξεων και την ενημέρωση των ασφαλισμένων, σε πραγματικό χρόνο, για τον ασφαλιστικό τους βίο.
Η ψηφιακή μετάλλαξη
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί για την πλήρη ψηφιακή μετάλλαξη του μεγαλύτερου ταμείου της χωράς είναι:
1. Η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε ο ΕΦΚΑ να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Το έργο έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να υλοποιηθεί εντός περίπου 36 μηνών.
2. Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, ακόμη και πριν από το 2002. Σε περίπου 36 μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης.
3. Η διασύνδεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με τον ΕΦΚΑ, μέσω του προγράμματος «ΑΡΙΑΔΝΗ». Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα μπορούν- σε πραγματικό χρόνο- να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, την μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζόμενου. Με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί στη πηγή η εισφοροδιαφυγή και τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα αυξηθούν, με μια ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση που έρχεται να πλαισιώσει την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
4. Η υλοποίηση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα στους επόμενους 15 μήνες που θα συνδυαστεί με σταδιακή κατάργηση 10 συναλλαγών που γίνονται με φυσικό τρόπο στα γκισέ του ασφαλιστικού φορέα, όπως έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, και έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης, οι οποίες θα γίνονται εφεξής ηλεκτρονικά.
5. Η επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής – που σήμερα λειτουργεί σε 55 σημεία – και στα 117 φυσικά σημεία εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ, σε όλη την Ελλάδα.
6. Η ριζική ανακαίνιση του συνόλου των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ έως το τέλος του 2024.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις