Simon Biles: Σπάει τα ταμπού και τις προκαταλήψεις για την ψυχική υγεία
«Έχω δουλέψει πολύ με τον εαυτόν μου, συνεχίζω να κάνω θεραπεία»
Μία από τις μεγαλύτερες αθλήτριες όλων των εποχών στον πλανήτη. Η Simon Biles. Απόλυτα συνδεδεμένη με τη γυμναστική στη συνείδησή μας, τέτοιας εμβέλειας, όπως η Νάντια Κομανέτσι.
Όπως αποδείχτηκε και οι δυο τους είχαν υποστεί σοβαρή κακοποίηση μέσα σ’ αυτόν τον διόλου αγγελικά πλασμένο κόσμο του αθλητισμού. Η Σιμόν Μπάιλς υπήρξε –μαζί με την Άλι Ράισμαν και τη ΜακΚέιλα Μαρόν- ένα από τα θύματα του σατανικού πρώην γιατρού της Εθνικής Ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λάρι Νάσαρ.
Μπορεί να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της πίεσης που υπέστη αυτό το κορίτσι και γι’ αυτό, όταν ανακοίνωσε ότι θα απέχει για δύο χρόνια από την ενεργό δράση, προκειμένου να φροντίσει τον εαυτόν της στο κομμάτι της ψυχικής υγείας, ήταν κάτι απολύτως κατανοητό. Βεβαίως, δεν ήταν κάτι συνηθισμένο για μια αθλήτρια του βεληνεκούς της.
Ωστόσο, μόλις επέστρεψε και διεκδικεί και πάλι τη θέση της στα αγωνίσματά της. Όπως δήλωσε η ίδια στο CNBC, «Έχω δουλέψει πολύ με τον εαυτόν μου, συνεχίζω να κάνω θεραπεία σε εβδομαδιαία βάση και είμαι ενθουσιασμένη που βγαίνω εκεί έξω και έχω την αυτοπεποίθηση που είχα και πριν».
Να θυμίσουμε ότι στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2021, η ίδια ήρθε αντιμέτωπη με ένα σοβαρό «μπλοκάρισμα» που οδηγεί τους αθλητές της γυμναστικής να χάνουν την αίσθηση της θέσης τους και του χώρου, όταν βρίσκονται στον αέρα, κάτι που είναι και πολύ επικίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα, κατά την προσγείωση στο έδαφος.
Σε μας εδώ στην Ελλάδα, τόλμησε να μιλήσει δημοσίως για το στρες, την πίεση και τις κρίσεις πανικού, ο αθλητής του άλματος επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλής.
Τι μπορούμε να υιοθετήσουμε εμείς στη ζωή μας
Τι μπορούμε όμως να μάθουμε όλοι εμείς, οι «κοινοί θνητοί» που δεν είμαστε αθλητές και μάλιστα ολυμπιονίκες, αλλά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις δικές μας προκλήσεις στην καθημερινότητά μας; Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό να βρίσκουμε τη σωστή ισορροπία.
Οι υπεραθλητές που έχουμε στο μυαλό μας είναι εκπαιδευμένοι και γαλουχημένοι από την αρχή της καριέρας τους για το πώς να είναι πειθαρχημένοι. Είναι δείγμα σοβαρότητας το πώς να ανιχνεύουν στον εαυτόν τους, όταν έχουν την τάση να το παρακάνουν και να υπερβάλλουν στην προσπάθειά τους. Οπότε το να αποφασίσει κάποιος να πάρει μια εύλογη απόσταση, να κάνει ένα διάλλειμα και να προστατεύσει την υγεία του, σε όλα τα επίπεδα, ψυχικά, πνευματικά και νοητικά, είναι μια σοφή επιλογή που μπορεί να εμπνεύσει και όλους εμάς: για τα όριά μας, την επίγνωση των δυνάμεών μας.
Βεβαίως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ψυχολόγοι, αναπτυσσόμαστε και προοδεύουμε, όταν καταφέρνουμε να υπερνικήσουμε το άγχος μας, το στρες μας και να κινηθούμε πολύ πέρα απ’ αυτό. Για τους ολυμπιονίκες, το να μαθαίνουν να αγκαλιάζουν τη δυσκολία και να προχωρούν παρά το ότι τη νιώθουν, είναι κάτι σύνηθες και ίσως αυτό είναι το σημείο που τους ξεχωρίζει από όλους εμάς τους υπόλοιπους που ενδεχομένως μπροστά σε ένα εμπόδιο να αλλάζουμε ρότα ή να σταματάμε.
Ωστόσο, το να ξέρουμε να σταματήσουμε εκεί που πραγματικά είναι κρίσιμο για μας, για την υγεία μας, την ισορροπία μας, την ενότητα μέσα μας, αποτελεί σοφία. Ο καθένας είναι ξεχωριστή περίπτωση και έχει τον δικό του τρόπο να αντιδρά. Το να επιλέγει όμως τι αληθινά ηρεμεί το μέσα του, τον θρέφει συναισθηματικά, τον γεμίζει με αποθεματικά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά και τον φέρνει σε αρμονία με τον εαυτόν του, είναι μείζονος σημασίας.
Άλλος προτιμά να συναντά τους φίλους και αγαπημένους του ανθρώπους μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας, κάτι που λειτουργεί για κείνον θεραπευτικά. Άλλος μπορεί να υιοθετεί ρουτίνες ή ομάδες άσκησης με στόχευση την εναρμόνιση της ψυχικής με τη σωματική υγεία και την επίτευξη πνευματικής διαύγειας, όπως το να παρακολουθήσει έναν κύκλο μαθημάτων σε ένα yoga retreat.
Οι ειδικοί συνιστούν, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας, να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας έστω λίγα λεπτά διαλογιστικών πρακτικών που μας ηρεμούν, μας φέρνουν στο παρόν και μας γειώνουν, εξασφαλίζοντας καλύτερη επίγνωση των αναγκών και των ορίων μας μέσα στην καθημερινή ζωή και τις απαιτήσεις της.
- Γαλλία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της βίας σε βάρος των γυναικών
- Φιντάν: «Καλύτερα οι δυο μας» λέει για τα ελληνοτουρκικά – Προκαλεί ξανά για Κύπρο και Αιγαίο
- Άρης – Βόλος: «Ντου» Καρυπίδη σε Τσαγκαράκη
- Η Γερμανία δεν θα συλλάμβανε τον Νετανιάχου λόγω του «ναζιστικού παρελθόντος»
- Ατλέτικο – Αλαβές 2-1: Τρίποντο με ανατροπή για τους Μαδριλένους
- Ο Κασσελάκης ίδρυσε κόμμα, Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί;