Λιβύη: Διαδηλώσεις κατά τουρκικής βάσης στη Χομς – Διαψεύδει η κυβέρνηση της Τρίπολης (δείτε βίντεο)
Λίβυοι διαδηλώνουν στη Χομς εναντίον της παραχώρησης τμήματος του λιμανιού στην Τουρκία για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης τους διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση και όσα λέγονται είναι λαθεμένα και ανυπόστατα.
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, η οποία έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, διέψευσε χθες Πέμπτη πως προχώρησε στην εκχώρηση των δικαιωμάτων πολιτικού λιμανιού στρατηγικής συμμαχίας, ή ότι ενέκρινε τη χρήση του ως στρατιωτικής βάσης ξένων δυνάμεων.
«Λαθεμένο και ανυπόστατο»
«Αυτό που λέγεται για την παραχώρηση από το κράτος ή την εξουσιοδότηση της αξιοποίησης του λιμανιού της Χομς ως ξένης ναυτικής βάσης είναι λαθεμένο και ανυπόστατο», τόνισε ο Μοχάμεντ Χαμούντα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά (βίντεο, κάτω).
فيديو > متجنبًا ذكر #تركيا بالأسم .. محمد حمودة الناطق باسم حكومة الدبيبة ينفي تسليم ميناء #الخمس ويحذر المتظاهرين من » عواقب قانونية «. #ليبيا #المرصد pic.twitter.com/JhCpHzcbr4
— صحيفة المرصد الليبية (@ObservatoryLY) August 17, 2023
Εκανε τη δήλωση αυτή στο λιμάνι της Χομς, έχοντας στο πλευρό του τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ναυτικού της Λιβύης, Νουρεντίν ελ Μπούνι, και τον διευθυντή του οργανισμού λιμένων και θαλάσσιων μεταφορών, Μοχάμεντ ελ Σιουίουι (βίντεο, πάνω).
Αντιδρούσε στις κινητοποιήσεις εκατοντάδων κατοίκων της παραθαλάσσιας πόλης, περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, που κατηγορούν τις αρχές ότι θέλουν να παραχωρήσουν μέρος του πολιτικού λιμανιού στην Τουρκία, σύμμαχο της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, για στρατιωτικούς σκοπούς.
#Libya‘s Al-Khums municipality denied reports of leasing its port to Türkiye for 99 years for navy base, adding that it had contacted relevant state authorities& they were firm in their dismissal of reports.
Despite statement armed protests ongoing about reports. @savunmaisleri pic.twitter.com/UTscL9yFnP— Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu) August 16, 2023
Εβαλαν φωτιές
Από την Κυριακή ως χθες Πέμπτη το πρωί, έβαλαν φωτιά σ’ ελαστικά, απέκλεισαν δρόμους κι εμπόδισαν την πρόσβαση σ’ αυτό το καίριας σημασίας εμπορικό λιμάνι, όπως κατέγραψαν βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
🔥 🇱🇾 🇹🇷 | L’expansionnisme turc en Libye a naturellement suscité la colère du peuple libyen.
Des émeutes ont lieu depuis le début du mois d’août dans la ville d’Al-Khoms et les employés du port ont organisé des manifestations.
Le port d’Al-Khums qui sera cédé aux turcs est une… pic.twitter.com/Q9sQZRdwo2
— Arab Intelligence – المخابرات العربية (@Arab_Intel) August 16, 2023
Καλώντας σε αυτοσυγκράτηση, ο κ. Χαμούντα προειδοποίησε εναντίον κάθε «ενέργειας που βλάπτει το δημόσιο συμφέρον», προσθέτοντας πως αυτές «εκθέτουν τους δράστες στον κίνδυνο ποινικών διώξεων».
Ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά δίνει «μεγάλη σημασία» σε αυτό το εμπορικό λιμάνι, για το οποίο υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης ώστε να αυξηθούν οι ανταλλαγές «με άλλα κράτη», διαβεβαίωσε.
فيديو > رماية على المتظاهرين في الخمس بعد ترديدهم شعارات منددة بضم ميناء الخمس للقاعدة البحرية ومطالبة بطرد القوات التركية . #ليبيا #المرصد pic.twitter.com/37JgtK4glX
— صحيفة المرصد الليبية (@ObservatoryLY) August 16, 2023
Το λιμάνι της Χομς, από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα της Λιβύης, μπορεί να υποδέχεται ένα εκατομμύριο τόνους εμπορευμάτων σε ετήσια βάση. Μαζί μ’ αυτό στη Μισράτα, ανατολικότερα, θεωρείται εγκατάσταση στρατηγικής σημασίας (οι φωτογραφίες και τα βίντεο, κάτω, είναι από τις διαδηλώσεις κατά τουρκικής βάσης στη Χομς).
Δεκάδες νεκροί
Οι διαδηλώσεις στην πόλη επισκιάστηκαν από τις αιματηρές εχθροπραξίες τη Δευτέρα και την Τρίτη ανάμεσα σε δυο ισχυρές ένοπλες ομάδες στην Τρίπολη (δυτικά), τις χειρότερες εδώ κι έναν χρόνο, οι οποίες άφησαν πίσω 55 νεκρούς και 146 τραυματίες.
Η χώρα της βόρειας Αφρικής, πλούσια σε πετρέλαιο, παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, υπονομευμένη από τον διχασμό ανατολής και δύσης.
Δυο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: αυτή στην Τρίπολη υπό τον κ. Ντμπεϊμπά και μια δεύτερη, στην ανατολή, που υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις