Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτοί για το κοινό 29 φάροι της χώρας – Ποιους μπορείτε να επισκεφθείτε
Ο αντιπρόεδρος του ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας, Λεωνίδας Τσιαντούλας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων.
Ανοικτοί θα είναι αύριο, Κυριακή (20/8), 29 φάροι της χώρας με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.
Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά καθώς και για τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 20 Αυγούστου, το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί από τις 10.00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. και από τις 17:00 μ.μ. έως τις 20.00 μ.μ. τους 29 φάρους.
Αναλυτικά οι φάροι που θα είναι ανοιχτοί σε όλη τη χώρα
- Αγ. Νικόλαο – Κέα
- Ακρωτήρι – Θήρα
- Αρκίτσα – Φθιώτιδα
- Μουδάρι – Κύθηρα
- Βρυσάκι – Λαύριο
- Γερόγομπος – Κεφαλονιά
- Γουρούνι – Σκόπελος
- Δρέπανο – Χανίων
- Κασσάνδρα – Χαλκιδικής
- Καστρί – Οθωνοί
- Σχινάρι – Ζάκυνθος
- Κρανάη – Γύθειο
- Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη
- Μελαγκάβι – Λουτράκι
- Πλάκα – Λήμνος
- Κόρακα – Πάρου
- Κοκκινόπουλο – Ψαρά
- Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη
- Ταίναρο – Λακωνία
- Κόπραινα – Άρτα
- Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα
- Μονεμβασιά – Λακωνία
- Λάκκα – Παξοί
- Βασιλίνα -Ευβοία
- Πάππα – Ικαρία
- Σπαθί – Σέριφος
- Δουκάτο – Λευκάδα
- Κατάκολο – Ηλεία και
- Κόγχη – Σαλαμίνα
Οι πέτρινοι φάροι είναι η ‘αφρόκρεμα’ του φαρικού μας δικτύου
Ο αντιπρόεδρος του ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας, Λεωνίδας Τσιαντούλας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων.
«Από τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε η αυτοματοποίηση των φάρων, η οποία ολοκληρώθηκε με το που μπήκαμε στον 21ο αιώνα και όλοι οι φάροι πλέον είναι αυτοματοποιημένοι, ωστόσο κάποιοι από αυτούς είναι επιτηρούμενοι από φαροφύλακα. Δηλαδή ο φαροφύλακας δεν κατοικεί μέσα, αλλά κατοικεί εκεί κοντά και έχει υπό τον έλεγχό του έναν, δύο ή τρεις φάρους», είπε αρχικά.
«Οι πέτρινοι φάροι είναι η ‘αφρόκρεμα’ του φαρικού μας δικτύου. Πρόκειται για φάρους που κατασκευάστηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα και αρχές του 20ιυ αιώνα. Η υπηρεσία φάρων, η οποία είναι αρμόδια υπηρεσία για τη λειτουργία τους έχει καταγράψει 114είτε εν ενεργεία είτε ανενεργούς μέχρι το επίπεδο ερειπίων. Οι 58 απ’ αυτούς είναι επιτηρούμενοι και συντηρούνται ως λειτουργικοί από την υπηρεσία φάρων και το υπουργείο Πολιτισμού έχει κηρύξει ως νεότερα διατηρητέα ιστορικά μνημεία, 46 από αυτούς, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί και υπάρχει μία μεγάλη διαδικασία ένας μόχθος για την αναπαλαίωσή τους, η οποία απαιτεί χρήματα και βέβαια τα χρήματα δεν είναι αρκετά. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους το ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί να τους αναπαλαιώσει», προσέθεσε.
Σε ερώτηση αν είναι όλοι οι φάροι προσβάσιμοι ο κ. Τσιαντούλας απάντησε: «Κάποιοι φάροι από τη φύση τους, είναι οι λεγόμενοι παραπόκεντροι, οι οποίοι δεν είναι προσβάσιμοι μόνο με πλοίο. Είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν και φάροι που αν περπατήσεις λίγο μπορείς να τους επισκεφθείς, αλλά υπάρχει μία περίμετρος για λόγους ασφαλείας του υλικού που δεν μπορούν να μπουν οι πολίτες εκτός από την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου, όπου ένας αριθμός φάρων ανοίγει για το κοινό».
- Φλικ: «Η Μπαρτσελόνα πρέπει να μάθει να νικάει χωρίς τον Γιαμάλ»
- Μανούσος Μανουσάκης: Σήμερα η κηδεία του αγαπημένου σκηνοθέτη
- Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;
- Δημήτρης Σούρας: Στις 12:00 στο Α’ Νεκροταφείο η κηδεία του γνωστού ψυχίατρου
- Χρήστος Μάστορας: Τι του είπε η Μαρινέλλα για τη συμμετοχή στην ταινία «Υπάρχω»
- Ντόναλντ Τραμπ: Επέλεξε ως αρχίατρο γιατρό που είχε γίνει γνωστή από την τηλεόραση – Νέος διευθυντής στο CDC