Coco Chanel: «Για να είσαι αναντικατάστατη, οφείλεις να είσαι διαφορετική»
Από επαρχιακή μοδίστρα στη νότια Γαλλία, η Σανέλ έφτασε να γίνει αρκετά δημοφιλής για τις επιδιορθώσεις ρούχων στους κύκλους της καλής κοινωνίας του γαλλικού νότου και έτσι ξεκίνησε μια λαμπερή διαδρομή.
«Δεν μπήκα στην κοινωνία αυτή επειδή έπρεπε να σχεδιάσω ρούχα. Σχεδίασα ρούχα, ακριβώς επειδή μπήκα στην κοινωνία αυτή. Επειδή ήμουν η πρώτη που έζησε τη ζωή αυτού του αιώνα».
Η Κοκό Σανέλ, το πραγματικό όνομα της διάσημης σχεδιάστριας ήταν Γκαμπριέλ Σανέλ γεννήθηκε σαν σήμερα, 19 Αυγούστου του 1883 και άφησε την τελευταία της πνοή 88 χρόνια μετά, στις αρχές του 1971. Μια ζωή γεμάτη μυστήριο, δόξα, τολμηρή διάθεση εκ μέρους της σε οποιαδήποτε πρόκληση της προέκυπτε. Η για πολλούς αμφιλεγόμενη Σανέλ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συμπεριλαμβάνεται στις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.
Όλα ξεκίνησαν όταν το 1909 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι, με γυναικεία καπέλα. Δεν άργησε να ιδρύσει τον ομώνυμο οίκο μόδας που παραμένει στην επικαιρότητα μέχρι σήμερα. Το 1923 δημιούργησε το άρωμα «Σανέλ № 5» και εφηύρε το μικρό μαύρο φόρεμα.
Ένα λαμπερό μυαλό που αγαπούσε το φύλο της
Ο Κοκτώ κάποτε είπε γι’ αυτήν ότι «ήταν κάτι σαν θαύμα, δούλεψε στον κόσμο της μόδας με κανόνες οι οποίοι είχαν αξία μόνο για τους ζωγράφους, τους ποιητές και τους μουσικούς».
Τα γεγονότα της ζωής της δείχνουν ότι αναγνώρισε από νωρίς, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, ότι η κοινωνία και η μόδα συνδέονται άμεσα και περίπλοκα μεταξύ τους. Τα παθιασμένα ενδιαφέροντα της σχεδιάστριας ενέπνευσαν τις μόδες της.
Η έμπνευση και η πρωτοπορία εξ αρχής
Το ψευδώνυμο «Coco» προέκυψε ύστερα από μια παράστασή της το 1905, όπου μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό αγράμματων θαυμαστών της στο La Rotande, μια μουσική σκηνή σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, τραγούδησε «Qui qu’a vu Coco, dans le Trocadero».
Το 1909 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι, με γυναικεία καπέλα.
Το 1923 δημιούργησε το άρωμα «Chanel No 5» ενώ η ευρηματικότητά της την ώθησε στο να επινοήσει και να κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπα το μικρό μαύρο φόρεμα (Little Black Dress).
Συνδέθηκε με το μοντέρνο κίνημα, συμπεριλαμβανομένων των Ντιάγκιλεφ, Πικάσο, Στραβίνσκι και Κοκτώ.
Το διαμέρισμά της και τα ρούχα της ακολουθούσαν την αγαπημένη της χρωματική παλέτα, σκιές του μπεζ, του μαύρου και του λευκού.
Oι έρωτες που έγιναν έμπνευση
Εμπνεόταν για τις δημιουργίες της από την καθημερινότητα και την προσωπική της ζωή. Κατά τη διάρκεια του δεσμού της με τον Etienne Balsan, εμπνεύστηκε τα σύνολα ιππασίας, ενώ η συμβίωσή της με το δούκα του Γουέστμινστερ της άνοιξε τις πόρτες στους κλειστούς υψηλούς κύκλους της κοινωνίας.
Δεν παντρεύτηκε ποτέ, ούτε απέκτησε παιδιά. Σύμφωνα με κάποιες φήμες, η Coco δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, κάτι που οφειλόταν σε άμβλωση που είχε κάνει όταν ήταν νέα.
Η Coco Chanel εισήγαγε τις πλεκτές ζακέτες το 1925 και το «μικρό μαύρο φόρεμα» το 1926. Το 1931η Chanel μισθώθηκε από τον Samuel Goldwin για ένα εκατομμύριο δολάρια για να ντύσει τα αστέρια του, συμπεριλαμβανομένων των Kathrine Hepburn, Grace Kelly, Elizabeth Taylor και Gloria Swanson.
Το 1939, μετά από την πτώση του Παρισιού, η Chanel έκλεισε τις μπουτίκ της και πέρασε τα επόμενα δεκαπέντε έτη της ζωής της στην Ελβετία, όπου και εξορίστηκε λόγω της σχέσης της με έναν ναζιστή.
Το 1969 η Katharine Hepburn πρωταγωνίστησε στο Broadway, στο μιούζικαλ «Coco», το οποίο ήταν βασισμένο στη ζωή της Coco Chanel. Η ίδια η Coco δήλωσε επίσημα ότι η Hepburn, τότε στα 60 της, ήταν μάλλον άστοχη επιλογή να την υποδυθεί, μιας και ήταν «πολύ γερασμένη» για να την ενσαρκώσει στη σκηνή του Broadway.
Η Coco πέθανε μόνη στη Λωζάνη της Ελβετίας το 1971. Πριν από το θάνατό της, ένα κοστούμι της ή μια βραδινή τουαλέτα της στοίχιζε τουλάχιστον 12.000 δολάρια
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-0: Όλα μηδέν στις Σέρρες
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιος θα υπερισχύσει;