Phil Stutz: H… θεραπεία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα
Τα εργαλεία της ψυχής από τον διάσημο ψυχίατρο Phil Stutz
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Το ντοκιμαντέρ ήταν πρωτότυπο ως προς τη σύλληψή του κι ενδεχομένως να δείχνει ότι αντιβαίνει σε αυτό που θα λέγαμε κανόνες της ψυχοθεραπείας, εν προκειμένω εάν σκεφτούμε ότι μια συνεδρία είναι συνήθως μυστική και καλύπτεται από το ιατρικό απόρρητο.
Το βιογραφικό ντοκιμαντέρ για το Netflix, με τίτλο «Stutz», που δημιούργησε ο ηθοποιός Jonah Hill –ασχέτως που τώρα κατηγορείται από πρώην σύντροφό του για ναρκισσιστική, χειριστική και κακοποιητική συμπεριφορά- στην ουσία αποτελεί μια συνεδρία με τον πολύ διάσημο αμερικανό ψυχίατρο Phil Stutz, που δίνει όμως αφορμές, -ακόμη και εργαλεία- στον θεατή να κοιτάξει μέσα του και να αναζητήσει απαντήσεις για τον εαυτόν του.
Η συζήτηση των δύο είναι αποκαλυπτική, ο ψυχίατρος ξεσκεπάζει το δικό του τραύμα, απογυμνώνεται στα μάτια των θεατών, ενώ την ίδια στιγμή ο ηθοποιός αναλύεται κι εκείνος με τη βοήθεια του γνωστού ψυχοθεραπευτή, εκθέτοντας την προσωπική του μάχη με την κατάθλιψη και το άγχος. Η «πληγή» του γιατρού είναι ορατή και ζώσα, καθώς ο ίδιος πάσχει εδώ και πολλά χρόνια από Πάρκινσον. Ευάλωτοι κι οι δυο τους μπροστά στην κάμερα, με αυτόν τον τρόπο κατορθώνουν να συνδεθούν με τον θεατή, ανοίγοντας τις δικές τους πύλες της ψυχής.
Ο Τζόνα Χιλ από πολύ νεαρή ηλικία στα φώτα της δημοσιότητας, ήρθε αντιμέτωπος με κρίσεις πανικού, αλλά και ζητήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, παλεύοντας με τον έλεγχο του βάρους του, αλλά και την εξέλιξη της καλλιτεχνικής του καριέρας.
Ο γιατρός Φιλ Στατζ μεγάλωσε στο Μανχάταν, από έναν ιδιαίτερα εξωστρεφή πατέρα και από μια μητέρα μοναχική που μισούσε τους άντρες λόγω της κακοποιητικής συμπεριφοράς του πατέρα της, και έχασε σε πολύ μικρή ηλικία τον μικρότερο αδερφό του από καρκίνο. Το οικογενειακό δράμα συνεχίστηκε και η ασυμβατότητα των γονιών του, τους οδήγησε στο διαζύγιο.
Το πένθος και η θλίψη διάχυτα, ο Στατζ έγινε από νωρίς ο «γιατρός» της οικογένειάς του, υιοθετώντας αυτό τον ρόλο, προτού ακόμη το επιλέξει και ως επάγγελμα. Ως αποτέλεσμα, το σώμα του να αντιδράσει αναλόγως και από 50 ετών έχει πλέον διαγνωστεί ότι πάσχει από τη Νόσο του Πάρκινσον.
Ο διάσημος ψυχίατρος έχει θεμελιώσει μια δική του μέθοδο θεραπείας –έχει γράψει και βιβλίο γι’ αυτό, με τον τίτλο «Τα εργαλεία της ψυχής»- όπου μιλάει εκτενώς για το τι έχει διαθέσιμο κάθε άνθρωπος, προκειμένου να βοηθήσει τον εαυτόν του.
Αυτά παρουσιάζει ιδιαίτερα γλαφυρά και στο ντοκιμαντέρ, μέσα από τις συνομιλίες του με τον Τζόνα Χιλ οι οποίες διακόπτονται κιόλας, λόγω της κατάστασης της υγείας του.
Το αποτέλεσμα είναι συγκινητικό και γόνιμο για τον θεατή. Καταφέρνουν να ρίξουν και τα δικά το πέπλα και να δει από άλλη σκοπιά, εάν όχι ολόκληρη τη ζωή του, σίγουρα όλα αυτά που θεωρούσε εμπόδια, δυσκολίες, απροσπέλαστα σημεία, μέχρι αυτή τη στιγμή.
Τα εργαλεία της ψυχής
Σύμφωνα με τη θεωρία του Στατζ, υπάρχουν κάποια μέσα τα οποία μπορούν να επιδρούν στη διάθεση και να διαλύουν τα εμπόδια. Αυτά είναι:
-Η ζωτική ενέργεια: Η σχέση με το σώμα μας, με τους άλλους και με τον εαυτόν μας.
-Ο κρίκος στην αλυσίδα: Το να βρίσκει κίνητρο κάποιος από γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή του.
-Η ανακάλυψη της σκιάς: Το να έρχεται σε επαφή κανείς με τις περιοχές εκείνες του εαυτού του που τον κάνουν να νιώθει κατώτερος.
-Η ενεργή αγάπη: Το να μετατρέπει κάποιος το μίσος του -για κάτι ή κάποιον- σε αγάπη.
-Η ριζοσπαστική αποδοχή: Το να μαθαίνει κανείς από τα γεγονότα της ζωής του και να τους δίνει νόημα.
-Η ροή ευγνωμοσύνης: Το να αναγνωρίζει κάποιος για ποια πράγματα είναι ευγνώμων.
Τα εμπόδια
Όλα εκείνα που μας κάνουν να νιώθουμε κολλημένοι στη ζωή μας, τα έχει ομαδοποιήσει ως εξής ο γιατρός Φιλ Στατζ:
-Το σημείο Χ: Τα επικριτικά και αντικοινωνικά στοιχεία του εαυτού μας.
-Οι τρεις όψεις της πραγματικότητας: Πόνος, αβεβαιότητα, συνεχής εργασία.
-Η φωτογραφία: Η ψευδαίσθηση που δημιουργούν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους για το τι θα μπορούσε να είναι η πραγματική μορφή της ευτυχίας.
-Ο λαβύρινθος: Το να μην αναπτύσσεται κανείς και να νιώθει κολλημένος στο ίδιο σημείο.
-Το μαύρο σύννεφο: Η αρνητική ενέργεια.
(Πηγή φωτογραφιών: Netflix)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις