Μπάιντεν: Επαναλαμβάνει ότι θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ το φθινόπωρο
Ουάσιγκτον, Τόκιο και Σεούλ καταδίκασαν την «επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά» του Πεκίνου, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον Τζο Μπάιντεν να επαναλάβει ότι το φθινόπωρο υπολογίζει να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Παρασκευή πως λογαριάζει πάντα να συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, που αναμένεται τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ για τη σύνοδο Ασίας-Ειρηνικού (του APEC).
«Επικίνδυνη» συμπεριφορά
«Ελπίζω να συνεχίσουμε το φθινόπωρο τη συζήτηση που κάναμε στο Μπαλί. Αυτό προεξοφλώ», είπε ο κ. Μπάιντεν ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα και τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ στο Καμπ Ντέιβιντ, όχι μακριά από την Ουάσιγκτον.
Αναφερόταν στη συνάντησή του με τον κ. Σι τον Νοέμβριο του 2022 στο Μπαλί της Ινδονησίας, κατά τη διάρκεια συνόδου της G20.
Eκανε αυτή τη δήλωση παρότι Ουάσιγκτον, Τόκιο και Σεούλ καταδίκασαν κατά τη συνάντηση την «επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά» του Πεκίνου.
Και παρότι την περασμένη εβδομάδα χαρακτήριζε την Κίνα «ωρολογιακή βόμβα από πολλές απόψεις», αναφερόμενος ιδίως στο ποσοστό ανεργίας και στη γήρανση του πληθυσμού του ασιατικού γίγαντα.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γιούτα είχε προσθέσει πως αυτό αποτελεί αιτία ανησυχίας, καθώς «όταν κακοί άνθρωποι έχουν προβλήματα, κάνουν κακά πράγματα».
«Λογική σχέση»
Μολαταύτα διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά πως θέλει η Ουάσιγκτον να έχει «λογική σχέση» με το Πεκίνο. «Δεν θέλω να γίνει κακό στην Κίνα, αλλά παρακολουθώ», συμπλήρωσε.
Στα τέλη Ιουνίου, ο αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε εκνευρισμό στο Πεκίνο όταν ενέταξε τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην κατηγορία των «δικτατόρων». Το σχόλιο αυτό εκλήφθηκε ως «πρόκληση» από την κινεζική διπλωματία.
Η κυβέρνησή του κ. Μπάιντεν ξανάρχισε το τελευταίο διάστημα επαφές υψηλού επιπέδου με την κινεζική, με σειρά επισκέψεων κορυφαίων αξιωματούχων στο Πεκίνο, αρχής γενομένης με αυτήν του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν.
Το συγκεκριμένο ταξίδι είχε σκοπό οι δυο πλευρές να γυρίσουν τη σελίδα του πιο πρόσφατου επεισοδίου που ανέβασε την ένταση ανάμεσά τους στα ουράνια, την υπόθεση του κινεζικού αερόστατου που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «κατασκοπευτικό» κι έστειλαν μαχητικό F-22 να το καταρρίψει τον Φεβρουάριο.
Πηγή: ΑΠΕ
- Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μελόνι για Συρία και συνεργασία σε αμυντική βιομηχανία και ενέργεια
- Βουλγαρία: Εθνικιστής ηγέτης ζητά την προσάρτηση της Βόρειας Μακεδονίας
- Γουάν: Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Κίνα για την διαχείρισή του
- Έντονο ενδιαφέρον της Λίβερπουλ για τον Κβαρατσχέλια
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Κερδισμένοι και χαμένοι
- Αταμάν: «Ίσως η πιο σημαντική νίκη της σεζόν κόντρα στην Παρτιζάν»