Bild: Προς τριμερή συμφωνία Ρωσία – Τουρκία – Κατάρ για τις εξαγωγές σιτηρών
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται σε διαβουλεύεις μεταξύ των τριών χωρών προς αντικατάσταση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας - Για τουρκική επιδίωξη να αναβιώσει η πρωτοβουλία κάνει λόγο η τουρκική Sabah.
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Μια νέα συμφωνία για τις εξαγωγές των σιτηρών μετά τον τερματισμό της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας με την αποχώρηση της Μόσχας, ετοιμάζουν Κατάρ, Ρωσία και Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, επικαλούμενη επίσημη αλληλογραφία.
Σύμφωνα με την επικοινωνία της τουρκικής και της ρωσικής πρεσβείας μεταξύ 21 Ιουλίου και 8 Αυγούστου, αναφέρει το δημοσίευμα, η Μόσχα φέρεται να έχει προειδοποιήσει εκ των προτέρων την Άγκυρα ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.
Τώρα, οι δύο χώρες μαζί με το Κατάρ φέρονται να εργάζονται από κοινού για να συνάψουν μια νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει την προηγούμενη η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνους τροφίμων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Με βάση τη νέα συμφωνία, η Ρωσία θα προμηθεύει τα σιτηρά της πρωτίστως σε αφρικανικές χώρες.
Η Bild σημείωσε ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ζήτησε από τη Ρωσία να επιστρέψει στην προηγούμενη συμφωνία για τα σιτηρά, ώστε να μπορούν να εξάγονται και πάλι τρόφιμα και από την Ουκρανία. Η Άγκυρα θέλει επίσης να ενεργήσει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πρόσθεσε η εφημερίδα.
Μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά στις 17 Ιουλίου, η Μόσχα θέλει να καλύψει το κενό που δημιουργείται από την Ουκρανία στην παγκόσμια αγορά, καθώς η τελευταία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, με πολλές χώρες στον Παγκόσμιο Νότο να βασίζονται στις εξαγωγές της.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να υποκατασταθούν οι ουκρανικές εξαγωγές στην Αφρική με ρωσικά σιτηρά, ενώ προσπαθεί να δελεάσει την Τουρκία να ενταχθεί στο σχέδιο.
Οι Financial Times ανέφεραν ήδη στις 21 Ιουλίου ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να συνάψει μια νέα συμφωνία για τα σιτηρά σε συνεργασία με την Τουρκία και το Κατάρ. Τότε, το πρακτορείο σημείωσε ότι καμία από τις δύο χώρες δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής με την ιδέα.
Τουρκικός Τύπος
Σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής Sabah, με την προγραμματισμένη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν για το τέλος του μήνα ενόψει, ααφέρεται ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την αναβίωση του διαδρόμου σιτηρών.
Από τότε που η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία, σημειώθηκε αύξηση 15% στις τιμές των σιτηρών σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας άρχισε να βαθαίνει, γράφει ο συντάκτης, προσθέτοντας ότι μέσα σε ένα μήνα μετά την αναστολή της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά, 220 χιλιάδες τόνοι σιτηρών υπέστησαν ζημιές, αρκετά για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες 810.000 ανθρώπων για ένα χρόνο.
Η Άγκυρα, σύμφωνα με τη Sabah, καταβάλλει προσπάθειες για την αναβίωση της Πρωτοβουλίας το συντομότερο δυνατό, εκτιμώντας ότι οι εναλλακτικές οδοί δεν μπορούν να αποβούν το ίδιο αποτελεσματικοί. Προσθέτει ακόμη ότι καθώς πλησιάζει η νέα περίοδος φύτευσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο μειωμένης συγκομιδής σιτηρών στην Ουκρανία και τη Ρωσία, εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις επαναλειτουργίας της πρωτοβουλίας.
Με τη μείωση της ποσότητας των σιτηρών που παράγονται, προβλέπεται ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις πιο φτωχές χώρες.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, οι τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την ενεργοποίηση του διαδρόμου μπορούν να γίνουν στην Κωνσταντινούπολη.
Σημειώνεται ακόμη ότι στο τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για δικαιότερη κατανομή των σιτηρών που διέρχονται από τον διάδρομο, δίνοντας προτεραιότητα στις φτωχές χώρες.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις