Βασίλης Θεοχαράκης: «Γλαυκή θάλασσα» στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου 2023, την επιμέλεια έχει ο Τάκης Μαυρωτάς
Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας θα παρουσιάσει την έκθεση «Βασίλης Θεοχαράκης-Γλαυκή θάλασσα», την οποία θα εγκαινιάσει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023, στις 20:00 στην Ύδρα.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου 2023 και θα συνοδεύεται από πολυσέλιδο ομότιτλο κατάλογο των εκδόσεων Μέλισσα, με όλα τα εκτιθέμενα έργα, καθώς και κείμενα των Christopher Hudson (τ. Διευθυντής Εκδόσεων του Μητροπολιτικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης), Τάκη Μαυρωτά, Claudio Strinati (τ. Έφορος των Μουσείων της Ρώμης), Παναγιώτη Τέτση, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και Άγγελου Δεληβορριά. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Τάκης Μαυρωτάς.
«Πιστός της ζωγραφικής»
Η θεματική αυτή έκθεση περιλαμβάνει τριάντα και πλέον αντιπροσωπευτικές ελαιογραφίες και υδατογραφίες των τελευταίων χρόνων δουλειάς του ζωγράφου. Σύμφωνα με την Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ντίνα Αδαμοπούλου, «Το κύριο θέμα της έκθεσης στην Ύδρα, η θάλασσα, είναι για τον Βασίλη Θεοχαράκη μία από τις πρωταρχικές αξίες της Τέχνης του… Μόνο που οι θάλασσες του Θεοχαράκη είναι καμωμένες με την εντελώς προσωπική του γραφή, με τη σφραγίδα του δικού του χρωστήρα που με τρόπο μαγικό κατορθώνει να αποδώσει με αδρές γραμμές τη γαλάζια φωτεινότητα, το λαμπερό του ήλιου, το επιβλητικό γκρίζο των βράχων, την αέναη κίνηση του υγρού στοιχείου. Θησαυρός αδαπάνητος για όλους εμάς η τέχνη και η τεχνική του».
Όπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει ο Παναγιώτης Τέτσης, «Ο Θεοχαράκης βλέπει, δεν φαντάζεται, ούτε καταφεύγει στο προζύμι των αναμνήσεων. Παρατηρεί και αποτυπώνει ό,τι ερεθίζει τα μάτια του. Ορισμένα από τα έργα του δίνουν την αίσθηση ότι ψάχνει για να αποτυπώσει τη στιγμή, μια στιγμή, τον αφρό της θάλασσας μέσα από τα βότσαλα… Έχει την αρετή και κατατάσσεται στην μεγάλη οικογένεια εκείνων που έχουν ανοιχτά μάτια και επιμένουν να ζωγραφίζουν. Είναι οι πιστοί της ζωγραφικής».
«Βίος και πολιτεία» του δημιουργού
Ο Βασίλης Θεοχαράκης γεννήθηκε στον Πειραιά. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1957, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον σπουδαίο ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά, Καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Τα έργα του παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1957, στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων στη Μόσχα, καθώς και στην 5η Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής στο Ζάππειο.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα (Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Μουσείο Βορρέ, Ίδρυμα Πιερίδη, Πινακοθήκη Ρόδου, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.), καθώς και στο εξωτερικό.
Έχει τιμηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση με τη διάκριση του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, έχει ανακηρυχθεί Μέγας Χαρτουλάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει λάβει το παράσημο Order of the Rising Sun with Neck Ribbon από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας καθώς και το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2007 ίδρυσε το κοινωφελές Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη, το οποίο στεγάζεται στο πολυώροφο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 9, στην Αθήνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις