Διαμάντια: Οι «καλλιέργειες» ρίχνουν τις τιμές
Αυξημένη η ζήτηση για τεχνητούς πολύτιμους λίθους
Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να αγοράσει κάποιος κοσμήματα με διαμάντια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Πολ Ζιμνίνσκι, κορυφαίος αναλυτής της παγκόσμιας βιομηχανίας διαμαντιών.
Η ανάλυσή του, την οποία δημοσιεύει το qz.com, δείχνει ότι οι πωλήσεις κοσμημάτων με διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο διαμορφώθηκαν παγκοσμίως σε σχεδόν 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αυξημένες κατά 38% από έτος σε έτος.
Το 2023, μέχρι στιγμής η βιομηχανία έχει πουλήσει διαμάντια αξίας 14,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Τα αναλυτικά στοιχεία διαμαντιών του Ζιμνίνσκι χρησιμοποιούνται από διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εμπόρους λιανικής, όπως η HSBC, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Tiffany & Co. και η Cartier.
Τα στοιχεία δείχνουν αυξητική τάση στις πωλήσεις διαμαντιών που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από το 2016, όταν η συγκεκριμένη αγορά κέρδισε μόλις 700 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Οι μεγαλύτεροι πωλητές είναι η Signet Jewelers, με έδρα τις ΗΠΑ, και η Pandora, μια παγκόσμια εταιρεία κοσμημάτων μόδας που στοχεύει τους Αμερικανούς καταναλωτές. Η Signet είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης κοσμημάτων με διαμάντια στη Βόρεια Αμερική.
Πτώση στις τιμές
Τα τεχνητά διαμάντια που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση, γεγονός που οδηγεί σε πτώση των τιμών . Από τον Αύγουστο του 2023, ένα γενόσημο διαμάντι που καλλιεργείται στο εργαστήριο κοστολογείται στα 1.425 δολ. ανά καράτι, ενώ η τιμή ενός μέσου φυσικού διαμαντιού είναι 5.185 $ ανά καράτι. Το 2016, οι τιμές ήταν 5.450 $ και 6.538 $ ανά καράτι αντίστοιχα – περίπου μια μείωση 74% στην τιμή για τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. Τα φυσικά διαμάντια μειώθηκαν επίσης κατά σχεδόν 21% την ίδια χρονική περίοδο.
Τα τεχνητά διαμάντια κατασκευάζονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον χρησιμοποιώντας πολύ υψηλή πίεση και θερμότητα που αναπαράγει τον τρόπο με τον οποίο σφυρηλατούνται τα φυσικά διαμάντια στον μανδύα της Γης.
Είναι χημικά, φυσικά και οπτικά πανομοιότυπα με τα φυσικά διαμάντια και θεωρείται ότι είναι ένα «τέλειο υποκατάστατο», λένε οι γνώστες. Αλλά το πιο σημαντικό για τους περισσότερους, είναι ότι πωλούνται πολύ φθηνότερα.
Στο σενάριο της πτώσης, αναμένεται ότι οι τιμές των φυσικών διαμαντιών θα καταγράψουν περαιτέρω πτώση μεταξύ 20% και 25% από τις τρέχουσες τιμές τους επόμενους 12 μήνες.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις