Ουκρανία: Γιατί τα F-16 δεν θα ανατρέψουν τον συσχετισμό υπέρ του Κιέβου «εν μία νυκτί»
Ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσο τα F-16 θα αποτελέσουν κρίσιμο παράγοντα ώστε να ανατραπεί υπέρ του Κιέβου ο συσχετισμός δυνάμεων στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας εγείρει το CNBC
Ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσο τα δυτικά μαχητικά F-16 θα αποτελέσουν κρίσιμο παράγοντα ώστε να ανατραπεί υπέρ του Κιέβου ο συσχετισμός δυνάμεων στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας εγείρει το CNBC.
Με φόντο την ανακοίνωση, από την Ολλανδία και τη Δανία, της απόφασης για δωρεά μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο, το αμερικανικό δίκτυο τονίζει ότι μέχρι στιγμής η πολυσυζητημένη ουκρανική αντεπίθεση έχει προσκρούσει σε ένα «ρωσικό τείχος».
«Κατά την προετοιμασία της ουκρανικής αντεπίθεσης, όπλα από τους δυτικούς συμμάχους -όπως τανκς, πυροβολικό και άλλος εξοπλισμός- εισέρρευσαν στην Ουκρανία. Παρά τα κάποια μικρά κέρδη, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη δει μια μεγάλη πρόοδο, αφήνοντας κάποιους να αναρωτιούνται τι άλλο χρειάζεται», σημειώνει το CNBC.
«Σαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά με επανδρωμένα αεροσκάφη»
Περιγράφοντας στο αμερικανικό δίκτυο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί, ο Μπράντλεϊ Μπόουμαν, ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικής και Πολιτικής Ισχύος στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, σημειώνει: «Σκεφτείτε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτό είναι λίγο αυτό που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί. Και έτσι μπορεί εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες να θέλουμε αποτελέσματα χθες, όμως [το πράγμα] δεν λειτουργεί έτσι όταν αντιμετωπίζεις έναν στρατό όπως οι Ρώσοι».
Σύμφωνα με το CNBC, οι νάρκες αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για τις δυνάμεις του Κιέβου. Και αυτό γιατί η Ρωσία έχει αναπτύξει μεγάλες εκτάσεις από εκρηκτικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων ναρκών που στοχεύουν τα στρατεύματα καθώς και ναρκών που έχουν σχεδιαστεί για να εξουδετερώνουν θωρακισμένα οχήματα όπως τα τανκς, επιβραδύνοντας οποιαδήποτε ουκρανική προέλαση. Και με την ικανότητα της Ρωσίας να τοποθετεί νάρκες με εξειδικευμένο πυροβολικό, το να διατηρούνται ελεύθερες λωρίδες ανοιχτές για την αποστολή δυνάμεων αποτελεί έναν διαρκή αγώνα.
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, αυτό θα αποτελούσε σημαντική πρόκληση για κάθε δύναμη που θα προσπαθούσε να καταλάβει [εδάφη] χωρίς το πλήρες εύρος των δυτικών δυνατοτήτων», δήλωσε ο Dmitri Alperovitch, εκτελεστικός πρόεδρος της Silverado Policy Accelerator και συνιδρυτής της CrowdStrike.
«Τα F-16 δεν θα αλλάξουν την κατάσταση εν μία νυκτί»
Ερχόμενο στα F-16, το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει: «Πολλοί στο Κίεβο έχουν ζητήσει την εισαγωγή δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, όπως τα F-16, για την ενίσχυση της ταλαιπωρημένης ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία έχει καταφέρει να συνεχίσει να πετάει και να μάχεται παρά το συντριπτικό, στα χαρτιά, ρωσικό πλεονέκτημα στην αεροπορική ισχύ. Τα μαχητικά αυτά θα βοηθούσαν επίσης να αποφορτιστούν οι δυνάμεις αεράμυνας, οι οποίες αποτελούνται από παλαιότερα σοβιετικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος που είναι δύσκολο να ανεφοδιαστούν, και το πρόσφατα παρασχεθέν πυραυλικό σύστημα Patriot.»
Διευκρινίζεται ωστόσο ότι «η απλή αποστολή F-16 στην Ουκρανία δεν θα άλλαζε την κατάσταση εν μία νυκτί. Θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, εκπαίδευσης για να αξιοποιηθούν στο έπακρο αυτά τα ακριβά αεροσκάφη.»
Όπως έθεσε το ζήτημα ο Μικ Ράιαν, απόστρατος υποστράτηγος του στρατού της Αυστραλίας και αναπληρωτής συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, «αυτά τα όπλα δεν είναι ασημένιες σφαίρες». Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα και μόνο οπλικό σύστημα που με «μαγικό» τρόπο θα δώσει στις ουκρανικές δυνάμεις τη δυνατότητα να προωθηθούν αποτελεσματικά στο ανατολικό μέτωπο. Όπως εξηγεί ο Ράιαν, το ζήτημα είναι να έχει κανείς «πολλά διαφορετικά οπλικά συστήματα στον αέρα στο έδαφος». «Έχεις χειριστές που είναι τεχνικά ικανοί και στη συνέχεια είσαι σε θέση να αναλάβεις τη συλλογική εκπαίδευση συνδυασμένων όπλων: Τότε είναι που έχεις μια μαχητική ικανότητα που μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο».
- Μισθοί: Η πορεία τους και οι προοπτικές για το 2025 – Τροχοπέδη η χαμηλή παραγωγικότητα
- Meteo: Κάτω από -8 βαθμούς η θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής
- Τα δεδομένα για το νέο συμβόλαιο του Νίκολα Μιλουτίνοφ (pic)
- Σεισμός: 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Λίνδου
- Φάμελλος: Αισιοδοξία για restart – «Να έρθουν όλοι να στηρίξουν την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ»
- «Μικρά Πράγματα σαν κι Αυτά»: Το έγκλημα για το οποίο η Καθολική Εκκλησία δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη