BRICS: Η κόντρα του Πεκίνου με το Νέο Δελχί για διεύρυνση της ομάδας
Στη Νότια Αφρική συναντώνται οι ηγέτες περισσοτέρων από 60 χωρών
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
«Πιέσεις» προς την ομάδα των BRICS να ενισχυθεί προκειμένου να καταστεί το αντίπαλον δέος της G7 αναμένεται να ασκήσει αυτή την εβδομάδα η Κίνα, καθώς ηγέτες από όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τη μεγαλύτερη επέκταση του φόρουμ σε περισσότερο από μια δεκαετία.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa κάλεσε περισσότερους από 60 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε μια σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ από την Τετάρτη, και σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν οι Financial Times, αρκετές εξ αυτών αναμένεται να δεχθούν επίσημη πρόσκληση να ενταχθούν στο μπλοκ που έως τώρα απαρτίζουν οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι ενόψει της συνόδου κορυφής, το Νέο Δελχί συγκρούστηκε με το Πεκίνο για την επέκταση. Οι εντάσεις αυξάνονται για το εάν οι Brics θα πρέπει να είναι μια αδέσμευτη λέσχη για τα οικονομικά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών ή μια πολιτική δύναμη που αμφισβητεί ανοιχτά τη Δύση, είπαν οι ίδιες πηγές στους FT. Αξιωματούχοι της Νότιας Αφρικής δήλωσαν ότι ήδη 23 χώρες ενδιαφέρονται να ενταχθούν.
«Αν επεκτείνουμε το Brics ώστε να αντιπροσωπεύει ένα παρόμοιο μέρος του παγκόσμιου ΑΕΠ με το G7, τότε η συλλογική μας φωνή στον κόσμο θα γίνει ισχυρότερη», δήλωσε ένας Κινέζος αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.
Ο Naledi Pandor, υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα ήταν «εξαιρετικά λάθος» να δούμε μια πιθανή επέκταση των Brics ως μια αντιδυτική κίνηση. Ωστόσο, οι δυτικές πρωτεύουσες είναι πιθανό να θεωρήσουν τις πιθανές προσθήκες του Ιράν, της Λευκορωσίας και της Βενεζουέλας ως μια κίνηση για να αγκαλιάσουν τους συμμάχους της Ρωσίας και της Κίνας.
Η Αργεντινή, η Σαουδική Αραβία και η Ινδονησία διεκδικούν να γίνουν τα πρώτα νέα μέλη από τότε που η Νότια Αφρική προσκλήθηκε στην αρχική ομάδα της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας το 2010.
Τι θα κάνει ο Πούτιν
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θέλει να συμμετάσχει με άλλους ηγέτες των Brics στο Γιοχάνεσμπουργκ. Αυτό θα γλιτώσει την Πρετόρια από την υποχρέωση να εκπληρώσει τη νομική της υποχρέωση να συλλάβει τον Ρώσο ηγέτη μετά την κατηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν που είναι πιθανό να παραστεί μέσω βιντεοσύνδεσης, έχει ήδη μιλήσει με τον Πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι στις 17 Αυγούστου σχετικά με την αίτηση της Τεχεράνης για ένταξη στη Brics, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο Σι Τζινπίνγκ θα ταξιδέψει στο Γιοχάνεσμπουργκ τη Δευτέρα για τη σύνοδο κορυφής και άλλες συζητήσεις με Αφρικανούς ηγέτες, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σηματοδοτώντας ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό για τον Κινέζο πρόεδρο φέτος. Το μόνο άλλο διεθνές ταξίδι του Σι μέχρι στιγμής το 2023 ήταν στη Ρωσία τον Μάρτιο.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα τάχθηκε πρόσφατα υπέρ του ανοίγματος των μελών του Brics στις γειτονικές Αργεντινή και Βενεζουέλα, καθώς και στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ανώτερος διπλωμάτης στη Μπραζίλια είπε ότι ήθελε να τεθούν σαφείς όροι ως βάση για οποιαδήποτε επέκταση. Ένας εξ αυτών θα μπορούσε να είναι μια απαίτηση για τους συμμετέχοντες να ενταχθούν στη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης, τον δανειστή με έδρα τη Σαγκάη που ιδρύθηκε από τους BRICS. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε συνομιλίες για να γίνει το ένατο μέλος της πολυμερούς τράπεζας.
«Είναι σημαντικό να καθοριστούν κριτήρια για την είσοδο αυτών των νέων μελών», είπε ο διπλωμάτης. Ήταν απίθανο να ενταχθούν ταυτόχρονα και οι 23 χώρες, αλλά «πρέπει να γνωρίζουν γιατί ελήφθη η απόφαση [και] ώστε, εάν συμβούν μελλοντικές επεκτάσεις, οι υποψήφιοι να ξέρουν τα ζητήματα προτεραιότητας».
Οι αξιωματούχοι που παρακολουθούν τις συνομιλίες πριν από τη σύνοδο κορυφής έχουν πει ότι τα κριτήρια για την αποδοχή νέων μελών θα πρέπει να συμφωνηθούν από τους ηγέτες των BRICS.
Πρόσθεσαν ότι ένα κοινό νόμισμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ μεταξύ των μελών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις