Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
TikTok: Το μαθηματικό πρόβλημα του ενός εκατομμυρίου – Εσείς μπορείτε να το λύσετε;

TikTok: Το μαθηματικό πρόβλημα του ενός εκατομμυρίου – Εσείς μπορείτε να το λύσετε;

Το 2000 η υπόθεση Riemann αναγνωρίστηκε επίσημα ως ένα από τα επτά προβλήματα της χιλιετίας από το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay.

Η υπόθεση του Riemann, ότι υπάρχει συστηματικότητα στην κατανομή των πρώτων αριθμών, παραμένει άλυτη για περισσότερα από 150 χρόνια.

Η ακολουθία των πρώτων αριθμών αρχίζει με τους 2,3, 5, 7 και 11. Όσο προχωράει κανείς στην ακολουθία, η συχνότητα τους μειώνεται, αλλά η κατανομή τους δεν παύει να παρουσιάζει μια συστηματοποίηση, που είναι γνωστή εδώ και αιώνες.

Υπάρχουν, ωστόσο, μικρές παρεκκλίσεις, και το 1859 ο Bemhard Riemann υπέθεσε ότι θα μπορούσε να τις περιγράψει ακριβώς, αν κατάφερνε να αποδείξει την ύπαρξη μιας ξεχωριστής ιδιότητας για τις τιμές που μηδενίζουν μια συγκεκριμένη συνάρτηση.

Η υπόθεση έχει επαληθευτεί για τις πρώτες 1.500.000.001 λύσεις, αλλά εξακολουθεί να λείπει η τελική απόδειξη.

Το 2000 η υπόθεση Riemann αναγνωρίστηκε επίσημα ως ένα από τα επτά προβλήματα της χιλιετίας από το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay, με έδρα το Cambridge της Μασαχουσέτης.

Αν αποδειχθεί αληθινή, θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στη θεωρία των αριθμών και την κρυπτογράφηση, γι’ αυτό και συχνά αναφέρεται ως το «Άγιο Δισκοπότηρο των Μαθηματικών».

Η υπόθεση Riemann είναι μεταξύ αυτών των επτά προκλήσεων, καθεμιά από τις οποίες υπόσχεται, σε όποιον τολμήσει να τη λύσει, ανταμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Η απόδειξη που δίχασε τους μαθηματικούς

Το 2018, με μια 45λεπτη ομιλία στο Φόρουμ της Χαϊδελβέργης, όπου συμμετείχαν οι κάτοχοι των σημαντικότερων μαθηματικών βραβείων από όλο τον κόσμο, ο Βρετανός μαθηματικός Μάικλ Ατίγια, ισχυρίστηκε ότι κατάφερε να βρει τη λύση στην υπόθεση Riemann.

Ο ίδιος παρουσίασε αυτό που περιέγραψε ως «απλή απόδειξη», βασιζόμενη σε ένα «εργαλείο» από το πεδίο της φυσικής. Ωστόσο, πολλοί άλλοι επιστήμονες εξέφρασαν έντονο σκεπτικισμό και αμφιβολία, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ο Ατίγια, παρά τη φήμη του, έχει κάνει διάφορα λάθη τα τελευταία χρόνια.

Χαμός στο TikTok

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πάντως, πολλοί είναι οι χρήστες στο TikTok, που αναφέρονται στην υπόθεση Riemann και επιχειρούν να τη «λύσουν».

Τα βίντεο που αναρτούν στην πλατφόρμα μετρούν χιλιάδες likes, σχόλια και κοινοποιήσεις ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που κάνουν χιούμορ, λέγοντας πως δεν θα δώσουν την απάντηση αν δεν πάρουν πρώτα το ένα εκατομμύριο δολάρια. Άλλοι πάλι προτείνουν να βοηθήσει το ChatGPT, που έχει απαντήσεις για όλα τα θέματα.

«Ξέρω την απάντηση αλλά δεν την λέω», «Το ChatGPT σίγουρα μπορεί να δώσει τη λύση», «Μπορείτε να πουλήσετε την απάντηση για περισσότερα χρήματα και να μην τα δώσετε στο βραβείο», «Ίσως η λύση είναι να αποδεχτούμε το χάος», είναι μόνο κάποια από τα σχόλια που έχουν γραφτεί στο TikTok.

@fascinate.exe Part 1: Riemann Hypothesis: $1,000,000 Bounty #math #riemann ♬ original sound – fascinate.exe

Must in

Εκπληκτικό: Ίδιες φάσεις, ίδιοι διαιτητές, διαφορετικά κριτήρια για Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ! (vids)

Ο Ολυμπιακός δεν πήρε πέναλτι από τον Βεργέτη στο χέρι του Βιτλή το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά είπε ο ίδιος είπε «ναι» στο (ίδιο) πέναλτι του Χατζισαφί στη Φιλαδέλφεια. Ο Ευαγγέλου κόκκινη στην παράνοια του Μουτίνιο, αλλά... παίζετε σε πανομοιότυπη αποβολή του Μπακασέτα! Η κόκκινη του Αθανασίου στην Τούμπα από τον (VAR) Σιδηρόπουλο και η... κίτρινη του Μπρινιόλι. Και ο Παπαπέτρου ακόμη κοιτάζει το VAR!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο