Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στα σαγόνια του… λαγοκέφαλου

Στα σαγόνια του… λαγοκέφαλου

Δάγκωμα από το επικίνδυνο ψάρι δέχθηκε λουόμενη στο Μαράθι Χανίων - «Συναγερμός» έχει σημάνει σε Κυκλάδες, Ρόδο και Κρήτη - Χιλιάδες τα ξενικά θαλάσσια είδη στη χώρα

Mε αφορμή το δάγκωμα που δέχθηκε λουόμενη στο Μαράθι Χανίων από λαγοκέφαλο στην περιοχή του γλουτού, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί σοβαρά καθώς το ψάρι τη δάγκωσε πάνω από το μαγιό αφήνοντάς της μια μεγάλη μελανιά, ο θαλάσσιος βιολόγος διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, Χρήστος Τακλής, μιλά στα «ΝΕΑ» για τα ξενικά θαλάσσια είδη στη χώρα, που ξεπερνούν πλέον τα 1.000 και την επικινδυνότητά τους και εφιστά την προσοχή των πολιτών στο να ενημερωθούν.

Τα 4 είδη

Οπως αναφέρει, ο κίνδυνος παραμονεύει ακόμα και στα ρηχά στο μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ακτών. Σύμφωνα με τον Χρήστο Τακλή, στα ελληνικά νερά κυκλοφορούν τέσσερα είδη λαγοκέφαλου: o Lagocephalus sceleratus, o Lagocephalus suezensis, o Lagocephalus lagocephalus και o Lagocephalus guentheri. «Στην Κρήτη έχουν αρχίσει και τον μαθαίνουν επειδή υπάρχει αρκετά χρόνια τώρα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι το πρόβλημα όπου δεν τον αναγνωρίζουν καθώς δεν περίμεναν να επεκταθεί και προς τα εκεί. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για το ποια είδη υπάρχουν, αν είναι επικίνδυνα, αλλά και τι θα πρέπει να κάνουν εφόσον συμβεί κάτι, ένα δάγκωμα ή ένα τσίμπημα. Καλό είναι να επισκεφτούμε αμέσως ένα Κέντρο Υγείας ή κάποιο νοσοκομείο», αναφέρει ο ίδιος, περιγράφοντας τον λαγοκέφαλο ως ένα γκρι ψάρι, με γαλάζια ράχη και βούλες, με μήκος που, συνήθως, κυμαίνεται από 40 έως 60 εκατοστά αλλά δεν αποκλείεται, στην περίπτωση του Lagocephalus sceleratus, να φτάνει και να ξεπερνά και το ένα μέτρο.

«Καταστρέφουν την αλιεία»

«Τα δόντια που έχει ο λαγοκέφαλος είναι επικίνδυνα, μπορούν να τρυπήσουν ακόμα και μεταλλικά κουτιά, ακόμα και δίχτυα, σκίζουν τα πάντα με τα δόντια τους. Και ανθρώπινο δέρμα και δάχτυλο θα μπορούσε να κόψει. Κυρίως δαγκώνει γιατί είναι επιθετικός. Μας έρχεται από τον Ινδικό και τη Διώρυγα του Σουέζ, δεν έχει πολλούς θηρευτές – εκτός από τη ζαργάνα, τον ξιφία, τον καρχαρία και κάποια πελαγικά είδη που τρώνε μόνο τα νεογέννητά του – και στην ουσία προσπαθεί να επεκταθεί με το να τρώει ό,τι βρει. Επιτίθεται στα πάντα. Τον βρίσκουμε και στα ρηχά. Για παράδειγμα, στην Κρήτη κολυμπάει και έξω έξω στα λιμανάκια και στις παραλίες, ακόμα και εκεί που πάει κανείς να βάλει το πόδι του για να κολυμπήσει. Τα τέσσερα είδη του λαγοκέφαλου έχουν επεκταθεί πλέον σε όλη την Ελλάδα. Μπορούμε να τον βρούμε μέχρι και Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, παντού. Στην Αττική, στον Νότιο Ευβοϊκό, στη Λήμνο, στη Ρόδο, την Πελοπόννησο, τη Λάρισα, σε όλες τις ακτές. Το συγκεκριμένο ψάρι θέλει ζεστά νερά. Γι’ αυτό, από Κυκλάδες και κάτω είναι εκατοντάδες και έχουν καταστρέψει και την αλιεία, ενώ προς τα βόρεια οι καταγραφές είναι ακόμα ελάχιστες», αναφέρει ο Χρήστος Τακλής, εξηγώντας πως σε περίπτωση που κάποιος φάει κατά λάθος λαγοκέφαλο το πιθανότερο είναι, λόγω της νευροτοξίνης που φέρει, να χρειαστεί αμέσως νοσηλεία ή ακόμα και να καταλήξει. «Δεν έχει γίνει ακόμα κάποια καταμέτρηση, γνωρίζουμε όμως ότι είναι πολλά και γεννούν συνέχεια χωρίς να υπάρχουν πολλά άλλα ψάρια να τα φάνε», σημειώνει ο ίδιος.

Το λεοντόψαρο

Ανάμεσα στα περίπου 1.000 ξενικά θαλάσσια είδη που καταγράφονται πλέον στις ελληνικές θάλασσες, άλλο ένα είδος που προκαλεί ανησυχία είναι το λεοντόψαρο. «Το λεοντόψαρο αν μας δαγκώσει πρήζεται το δέρμα μας. Είναι όπως οι δικές μας οι σκορπίνες, αλλά λίγο πιο επικίνδυνο και ίσως μας στείλει και στο νοσοκομείο», εξηγεί ο Χρήστος Τακλής, προσθέτοντας: «Τα λεοντόψαρα επειδή θέλουν πιο ζεστά νερά, συνήθως τα βρίσκουμε στη Νότια Ελλάδα, από Κυκλάδες και κάτω. Γενικά, η Κρήτη και η Ρόδος, λόγω των πιο θερμών νερών, είναι οι πρώτες περιοχές που πλήττονται από τέτοια είδη».

Πηγή: Εντυπη Εκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Must in

Νίπτει τας χείρας του το ΔΣ για τα σχολικά γεύματα στη Λαμία - Γονείς παιδιών μιλούν στο in

«Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία αγωνίζεται σταθερά για την προάσπιση του δικαιώματος κάθε πολίτη στην ελεύθερη έκφραση ιδεών και απόψεων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024