Αμβέρσα, το πρώτο «ναρκολιμάνι» της Ευρώπης
Το Βέλγιο αναστενάζει από την αδυναμία των Αρχών να μπλοκάρουν την είσοδο των ναρκωτικών
Η Αμβέρσα είναι παγκοσμίως γνωστή για τα διαμάντια της. Εδώ και λίγο καιρό όμως μια άλλη επιχείρηση – λιγότερο λαμπρή – αμαυρώνει τη φήμη της.
Το λιμάνι της, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, και από το οποίο περνούν εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια κάθε χρόνο, έχει γίνει η κύρια πύλη για την κοκαΐνη προς την
«Γηραιά Ηπειρο», εκτοπίζοντας από την σχετική κορυφή τις ακτές της Γαλικίας στη βορειοδυτική Ισπανία, όπου μέχρι πρόσφατα ήταν το πρώτο ναρκολιμάνι.
Η κατάσταση έχει παρασύρει στο σκοτάδι και τις Βρυξέλλες. Η βελγική πρωτεύουσα έχει βιώσει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό δολοφονιών φέτος, τουλάχιστον έξι, βίαιες πράξεις που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών. Το Βέλγιο έχει στην Αμβέρσα ένα από τα κύρια λιμάνια εισόδου κοκαΐνης στην Ευρώπη και η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου.
Ένα ήσυχο αυγουστιάτο πρωινό, όταν ο ήλιος ανατέλλει δειλά δειλά σε ένα από τα πιο βροχερά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί στις Βρυξέλλες, η γειτονιά Πέτερμπος, στην άκρη της βελγικής πρωτεύουσας, μοιάζει νυσταγμένη. Πυκνοκατοικημένη, αλλά φαινομενικά ήσυχη.
Σχεδόν τίποτα δεν υποδηλώνει ότι αυτή το Peterbos είναι ένα από τα κύρια κέντρα πώλησης ναρκωτικών στη βελγική πρωτεύουσα. Όμως τα φαινόμενα απατούν. «Υπάρχουν νεαροί τσιλιαδόροι. Ειδοποιεί ο ένας τον άλλον, έχουν ένα σύστημα σφυριγμάτων και σημάτων για να προειδοποιήσουν την αστυνομία», λέει ένας γείτονας που μένει στη γειτονιά εδώ αρκετές δεκαετίες.
Η αστυνομία έχει αυξήσει τις περιπολίες της στην περιοχή, καθώς και σε άλλα μέρη της πόλης, ειδικά γύρω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Midi και Nord, στην καρδιά της πρωτεύουσας.
Τόσο οι τοπικές αρχές όσο και οι ανώτεροι αστυνομικοί φωνάζουν ότι η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ο φόβος είναι ότι οι Βρυξέλλες θα γίνουν μια νέα Μασσαλία, η γαλλική πόλη-λιμάνι όπου οι συμμορίες κυριαρχούν πλήρως και επιδεικνύουν ακόμη και στρατιωτικά όπλα με τα οποία πραγματοποιούν συχνές συγκρούσεις με αντίπαλες ομάδες και την αστυνομία.
Δεν είναι μυστικό ότι το Βέλγιο έχει ένα σοβαρό πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών που είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και η οικογένειά του τέθηκαν υπό πρόσθετη αστυνομική προστασία πέρυσι αφού διέρρευσε ότι έμποροι ναρκωτικών σκόπευαν να τους απαγάγουν.
Όμως μέχρι τώρα, τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονταν στην Αμβέρσα, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης και την κύρια πύλη εισόδου κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική. Μια σειρά από πράξεις ακραίας βίας που σχετίζονται με τη διευθέτηση λογαριασμών μεταξύ συμμοριών εμπόρων ναρκωτικών στη βελγική πρωτεύουσα έχει σημάνει συναγερμό σε όλο το Βέλγιο.
Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, σχεδόν μισή ντουζίνα ανώτατα στελέχη της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της, Έρικ Τζέικομπς, αποφάσισαν να προχωρήσουν στις αρχές του μήνα και, σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Le Soir. Σε αυτή προειδοποίησαν για «ένα επίπεδο βίας δεν έχει ξαναδεί η πόλη».
Εδώ και αρκετό καιρό, οι δυνάμεις ασφαλείας της πρωτεύουσας αντιμετωπίζουν «υποθέσεις απαγωγών, βασανιστηρίων, πυροβολισμών με πολεμικά όπλα, ρίψης χειροβομβίδων, επιθέσεων με βόμβες μολότοφ και ανθρωποκτονιών», ανέφεραν στην εφημερίδα.
Από την 1η Ιανουαρίου, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον έξι θάνατοι που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων ένας με πυροβόλο όπλο και τρεις με μαχαίρι, σύμφωνα με την έρευνα.
Ένας αριθμός που ήδη τριπλασιάζει τις δύο ανθρωποκτονίες για διακίνηση ναρκωτικών που καταγράφηκαν το 2022. Επιπλέον, υπήρξαν 20 σοβαροί τραυματισμοί που χρειάστηκαν νοσηλεία και άλλοι 41 ακόμη ελαφροί. Συνολικά έχουν καταγραφεί σχεδόν 70 επιθέσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι μισές από τις οποίες διαπράχθηκαν με μαχαίρι. Η αστυνομία εργάζεται επίσης σε πέντε περιπτώσεις απαγωγών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών —οι οποίες, στις Βρυξέλλες, είναι κυρίως Αλβανικές σε αντίθεση με την κυριαρχία του Μαρόκου στην Αμβέρσα — τον ίδιο αριθμό με ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο.
Και αυτές είναι μόνο οι γνωστές περιπτώσεις. Πολλές επιθέσεις, βασανιστήρια ή απαγωγές λαμβάνουν χώρα μακριά από τα ραντάρ της αστυνομίας, η οποία φοβάται ότι αυτό που είναι γνωστό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Το ότι το Βέλγιο είναι μια ιδανική περιοχή διέλευσης για διακινητές ναρκωτικών δεν είναι καινούργιο, θυμάται ο εγκληματολόγος Μίκαελ Ντάντεν. Σε μόλις 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχουν το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό λιμάνι στην Αμβέρσα, το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι στη Λιέγη και τέσσερα σύνορα. (Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία).
Μετά τον θάνατο της Φιρντάους τον περασμένο Ιανουάριο, ένα 11χρονο κορίτσι που πυροβολήθηκε στην καρδιά κατά τη διάρκεια επίθεσης σε κατοικία στην Αμβέρσα – ο θείος της είναι γνωστός βαρόνος ναρκωτικών – ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το διορισμό εθνικού επιτρόπου κατά των ναρκωτικών, τη δημιουργία αστυνομικής δύναμης υπεύθυνης για την ασφάλεια του λιμανιού στην Αμβέρσα, ένα πιο σκληρό τελωνείο με στόχο την επίτευξη «100%» σάρωσης ύποπτων εμπορευματοκιβωτίων πριν εκτελωνισθούν και αυστηρότερα πρόστιμα για τους χρήστες: μεταξύ 75 και 150 ευρώ για κατοχή μικροποσοτήτων κάνναβης και έως 1.000 ευρώ για κατοχή κοκαΐνης.
Τα μέτρα προς το παρόν δεν φαίνεται να πτοούν τη μαφία. Οι βελγικές αρχές αποκάλυψαν στα μέσα Ιουλίου ότι περισσότεροι από 43 τόνοι κοκαΐνης, 2.800 κιλά ηρωίνης και 161 κιλά MDMA (έκσταση) κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Αμβέρσας τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Μόνο όσον αφορά την κοκαΐνη, τα στοιχεία είναι ήδη 21% υψηλότερα από αυτά που κατασχέθηκαν την ίδια περίοδο του 2022 και υψηλότερα από όλα όσα κατασχέθηκαν το 2017 (41,16 τόνοι). Δύο εβδομάδες μετά τον εξαμηνιαίο ισοζύγιο, τα τελωνεία ανέφεραν ότι στο ίδιο λιμάνι κατασχέθηκαν άλλα 1.879 κιλά κοκαΐνης.
Την περασμένη εβδομάδα, τα ολλανδικά τελωνεία ανακοίνωσαν επίσης ρεκόρ μεταφοράς στο λιμάνι του Ρότερνταμ: περισσότεροι από οκτώ τόνοι κοκαΐνης βρέθηκαν κρυμμένοι σε ένα δοχείο με μπανάνες από τον Παναμά. Αυτή η χώρα, μαζί με τον Ισημερινό και τη Βραζιλία, είναι τα κύρια σημεία εκκίνησης για την κοκαΐνη που φτάνει στην Αμβέρσα και το Ρότερνταμ, κυρίως κρυμμένη σε ένα από τα χιλιάδες κοντέινερ που ξεφορτώνονται καθημερινά σε αυτά τα ευρωπαϊκά λιμάνια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις