Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν περισσότερο – Τι δείχνει μελέτη της ILO
Σε ποιο αντικείμενο κινδυνεύει να πληγεί η γυναικεία απασχόληση – Τι εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας
Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα δεν θα αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου τις εργασίες των περισσότερων ανθρώπων, αλλά θα αυτοματοποιήσει ένα μέρος των καθηκόντων τους, αφήνοντάς τους ελεύθερους να κάνουν άλλες εργασίες, όπως αναφέρει μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Η ίδια μελέτη ωστόσο προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι σε γραφεία πιθανότατα θα πληγούν περισσότερο, με μεγαλύτερο θύμα τη γυναικεία απασχόληση, δεδομένης της υπερεκπροσώπησης των γυναικών σε αυτόν τον τομέα, ειδικά στις πιο πλούσιες χώρες.
Μια έκρηξη ενδιαφέροντος για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές του chatbot πυροδότησε φόβους για τη μαζική απώλεια θέσεων εργασίας, παρόμοιοι με εκείνους που εμφανίστηκαν όταν εισήχθη η κινούμενη γραμμή συναρμολόγησης στις αρχές του 1900 και αργότερα, με την εισαγωγή στην παραγωγή των μεγάλων υπολογιστών τη δεκαετία του 1950.
Η εκτίμηση για την βιομηχανία
Ωστόσο, η μελέτη που εκπονήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Οι περισσότερες θέσεις εργασίας και οι βιομηχανίες εκτίθενται μόνο εν μέρει στον αυτοματισμό και επομένως είναι πιο πιθανό να συμπληρωθούν παρά να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη».
Αυτό σημαίνει ότι «ο σημαντικότερος αντίκτυπος της τεχνολογίας πιθανώς να είναι η αύξηση της παραγωγικότητας», προσθέτει.
Το επάγγελμα που πιθανότατα θα επηρεαστεί περισσότερο από τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη – που μπορεί να παράγει κείμενο, εικόνες, ήχους, κινούμενα σχέδια, τρισδιάστατα μοντέλα και άλλα δεδομένα – είναι η εργασία γραφείου, όπου περίπου το ένα τέταρτο των εργασιών εκτίθεται σε μεγάλο βαθμό σε πιθανή αυτοματοποίηση, κατά τη μελέτη.
Αλλά τα περισσότερα άλλα επαγγέλματα, όπως οι διευθυντές και οι πωλητές, είναι οριακά εκτεθειμένα, σύμφωνα με την μελέτη του ILO.
Ωστόσο, διατυπώνεται ευθέως η προειδοποίηση ότι ο αντίκτυπος της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στους επηρεαζόμενους εργαζόμενους θα μπορούσε να είναι «βίαιος».
«Ως εκ τούτου, για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η μελέτη μας δεν πρέπει να θεωρείται ως μια κατευναστική φωνή, αλλά μάλλον ως μια έκκληση για την αξιοποίηση της πολιτικής για την αντιμετώπιση των τεχνολογικών αλλαγών που βρίσκονται μπροστά μας», καταλήγει η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις