Δόμνα Μιχαηλίδου: Τι είπε για τη νέα σχολική χρονιά, τα κενά και την προσχολική αγωγή
Η υφυπουργός Παιδείας – Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τη νέα σχολική χρονιά.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου ξεκίνησε την κουβέντα αναφερόμενη στις πυρκαγιές που πλήττουν την χώρα τα τελευταία 24ωρα.
«Είναι πολλά τα μέτωπα και με δύσκολες καιρικές συνθήκες, όλες οι δυνάμεις βρίσκονται εκεί ώστε να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Εκεί βρίσκεται και ο στρατός για αν μην χάσουμε κάποια ζωή. Θέλουμε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή, και το 112 ενημερώνει τον κόσμο ώστε αν απομακρυνθεί. Δυστυχώς είχαμε απώλειες. Τα πλάνα που βλέπουμε από το νοσοκομείο δείχνουν το αποτέλεσμα της πολύ οργανωμένης προσπάθειας από πλευράς κυβέρνησης, έτσι ώστε να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπως φαίνεται, να μην απειλείται άμεσα όμως, ήταν καθήκον μας να εκκενωθεί».
Η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου επισήμανε πως προτεραιότητα αυτή της στιγμή έχει η ανθρώπινη ζωή και πως όλα, αναφορικά με το τι έγινε και τι δεν έγινε σωστά, θα συζητηθούν όταν περάσει αυτή η περίοδος.
Η νέα σχολική χρονιά – Εχουν εντοπιστεί 30.000 ελλείψεις
Η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στη συνέχεια, στη νέα σχολική χρονιά, λέγοντας πως από τις μεγαλύτερες αγωνίες των γονιών είναι εάν θα υπάρχουν βιβλία και καθηγητές.
«Τα βιβλία είναι ήδη εκεί, από τον Ιούλιο στα Δημοτικά, από τον Αύγουστο στα Λύκεια και στα Γυμνάσια. Την προηγούμενη εβδομάδα ορκίστηκαν 3. 700 νέοι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και ανέλαβαν το πόστο τους. Τα προηγούμενα 4 χρόνια έγιναν 28.500 νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Τα κενά που έχουν εντοπιστεί σήμερα είναι γύρω στις 30.000 αλλά θα αναπληρωθούν στην αρχή της σχολικής χρονιάς με αναπληρωτές καθηγητές.
Η προσχολική αγωγή
Η υφυπουργός Παιδείας – Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναφέρθηκε στην νέα μεταρρύθμιση που αφορά τη μεταφορά της προσχολικής αγωγής στο υπουργείο Παιδείας καθώς βρισκόταν ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους και στο υπουργείο Εργασίας, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε που δεν έχει ενιαίο πλαίσιο στην προσχολική αγωγή.
«Η προσχολική αγωγή ήταν χωρισμένη στο υπουργείο Εσωτερικών και στους δήμους για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς και οι ιδιωτικοί ήταν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το σημερινό υπουργείο Οικογένειας. Αυτή η πολυδιάσπαση σήμαινε πως δεν υπήρχε ένα κοινό πρόγραμμα. Πριν τα Χριστούγεννα θα περάσουν όλοι οι σταθμοί στο υπουργείο Παιδείας για να υπάρχει ένας φορέας που μπορεί να γνωμοδοτήσει για το βέλτιστο εκπαιδευτικό συμφέρον του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε από πολύ νωρίς εάν ένα παιδί για παράδειγμα ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ή αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες».
Τα δημόσια νηπιαγωγεία
Όπως τόνισε, η κ. Μιχαηλίδου μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο αποτελούν τα βρέφη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 856.000 βρέφη ενώ οι θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς είναι μόλις 25.000.
«Το πρόβλημα ξεκίνησε από το ότι δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση γιατί στην ελληνική οικογένεια χρόνια πριν το παιδί έμενε με τον παππού και τη γιαγιά όταν δούλευαν οι γονείς. Δημιουργήθηκε η ζήτηση αλλά δεν υπήρξε η προσφορά θέσεων. Οπότε βάζουμε ένα πρόγραμμα όπου τις 25.000 θέσεις τις κάνει 70.000. Είναι πρόγραμμα που τρέχουμε με το Τεχνικό Επιμελητήριο και χρηματοδοτεί με 200 εκ. την κατασκευή νέων θέσεων σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να τριπλασιάσουμε τις θέσεις».
Σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υποστήριξε πως: «Δίνουμε στρατηγική προτεραιότητα στη δημόσια Παιδεία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αναβαθμίσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο γι’ αυτό έχουμε επενδύσεις πάνω από 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουμε και τη δημιουργία μέσω ΣΔΙΤ, πάνω από 8.500 θέσεων εστιών». Και συνέχισε: «Δίνουμε προτεραιότητα στη δημόσια παιδεία, όμως δεν κλείνουμε τα μάτια. Έχουμε ανάγκη στη χώρα μας για καλά μη δημόσια πανεπιστήμια».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις