Σε ρυθμούς ΔΕΘ Μαξίμου και Πειραιώς
Φρένο στην παροχολογία ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τι περιλαμβάνει το «καλάθι μεταρρυθμίσεων»
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά τη σοκαριστική επίθεση στο Μαγδεμβούργο – Τα μέτρα που λαμβάνει
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Σε ρυθμούς Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης εισέρχονται η Ηρώδου Αττικού και η Πειραιώς ανάβοντας τις μηχανές της προετοιμασίας για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αφετηρία της πολιτικής σεζόν αλλά και για την επιστροφή της κυβέρνησης (από τις 28 Αυγούστου) στο νομοθετικό έργο.
Ξεκινά μπαράζ συσκέψεων των επιτελών του Μαξίμου με υπουργούς, ενώ σχεδιάζεται η συγκρότηση μεικτών κλιμακίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, που θα συμμετέχουν σε ένα σφιχτό πρόγραμμα περιοδειών επί δύο εβδομάδες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και θεματικές εκδηλώσεις στους μεγάλους δήμους.
Το πρώτο καλοκαίρι της νέας διακυβέρνησης επεφύλασσε γεγονότα που πίεσαν πολιτικά και διαχειριστικά την κυβέρνηση και, όπως επιβεβαιώνουν ενημερωμένες πηγές, «και αυτά» θα επηρεάσουν τον πυρήνα της κεντρικής ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο ίδιος έχει δώσει ήδη οριζόντια εντολή στους συνεργάτες του να βάλουν φρένο στην όποια παροχολογία, διαμηνύοντας ότι ο ίδιος σκοπεύει να ανοίξει συνολικά τον οδικό χάρτη της δεύτερης τετραετίας του βασισμένο στον «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» – κατά τον όρο που πρόταξε και στις προγραμματικές δηλώσεις.
Στοχευμένα μέτρα
Αυτό σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει να ανοίξει βηματισμό πρωτίστως με «μεταρρυθμιστικό καλάθι» και με ισχυρό πολιτικό στίγμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει οικονομικό πακέτο, ωστόσο, όπως αφήνουν να εννοηθεί ενημερωμένες πηγές, αυτό δεν θα περιλαμβάνει οριζόντια «ανοίγματα» που θα απειλούν τη δημοσιονομική ισορροπία αλλά στοχευμένα μέτρα για ευάλωτα νοικοκυριά, χαμηλά εισοδήματα και παρεμβάσεις για το πρόβλημα που απασχολεί εντονότερα τους κυβερνητικούς: την ακρίβεια. Οπως το θέτει πρωθυπουργικός συνεργάτης, ύστερα από ένα διάστημα πολλαπλών δοκιμασιών «στην πρώτη ΔΕΘ της νέας τετραετίας θα πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες τι σημαίνει στην πράξη πολυεπίπεδος εκσυγχρονισμός».
Στο πλαίσιο αυτό προδιαγράφονται ήδη επτά άξονες στο μεταρρυθμιστικό καλάθι στο οποίο ποντάρει ο Μητσοτάκης, προσδοκώντας να καλλιεργήσει από τη ΔΕΘ την εικόνα μιας αισιόδοξης, ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας προς το 2030. Ο πρώτος είναι το κράτος και οι «τομές» που δρομολογεί το Μαξίμου (με περαιτέρω ψηφιοποίηση, με συνεχή αξιολόγηση προσώπων και δομών, όπως αναμένεται στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος κ.ά.).
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η Υγεία (νέος νοσοκομειακός χάρτης, ενίσχυση του ΕΚΑΒ, προσλήψεις στο ΕΣΥ κ.ά.). Ο τρίτος είναι η Παιδεία, με πρώτο βήμα το νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργοποίηση διακρατικών συμφωνιών για μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο τέταρτος είναι τα εργασιακά, με αιχμή την αύξηση των εισοδημάτων, την εφαρμογή ευρωπαϊκού πλαισίου εν αναμονή και του νομοσχεδίου που θα βγει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση κ.ά.
Ο πέμπτος άξονας αφορά την οικονομία και ειδικότερα την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής. Ο έκτος τη Δικαιοσύνη (νέος δικαστικός χάρτης, η προσέγγιση των ευρωπαϊκών ρυθμών στην απονομή έως το 2027 κ.ά.). Και ο έβδομος έχει να κάνει με την ασφάλεια, με αιχμή την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας.
Επέκταση του Market Pass
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό καλάθι, οι διεργασίες του κυβερνητικού επιτελείου θα τρέχουν μέχρι την τελευταία στιγμή και τα μόνα που διαμηνύονται προς το παρόν από πρωθυπουργικούς συνεργάτες είναι αφενός ότι το «γαλάζιο πρόγραμμα περιλαμβάνει μόνο αυξήσεις εισοδήματος, από καλύτερους μισθούς και μειώσεις φόρων» και αφετέρου ότι «όπου χρειάζεται» η κυβέρνηση θα βγαίνει μπροστά στις ανάγκες της κοινωνίας «με στοχευμένες παρεμβάσεις».
Εξού και στο τραπέζι είναι μεταξύ άλλων μέτρα όπως η επέκταση του Market Pass, ένα νέο σύστημα ενίσχυσης των νοικοκυριών για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, μια νέα «επιταγή ακρίβειας» και εκ νέου στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις