Εσπεριδοειδή: Ευνοϊκές συνθήκες για τη μύγα Μεσογείου – Προσοχή στον διαλευρώδη
Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Ηρακλείου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Συνελήφθη 51χρονος για ληστείες σε 11 φαρμακεία και καταστήματα στη Βορειοανατολική Αττική
Το ήπιο κλίμα στην και η μεγάλη ποικιλία καρποφόρων δέντρων – ξενιστών ευνοούν την ανάπτυξη της μύγας Μεσογείου, η οποία είναι ένα έντομο πολυφάγο, που προσβάλει τους ώριμους καρπούς πολλών οπωροφόρων (εσπεριδοειδή, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, σύκα, κ.α).
Σε περιοχές όπου κατά κανόνα δεν έγινε αντιμετώπιση το καλοκαίρι λόγω απουσίας όψιμων ποικιλιών εσπεριδοειδών, η πυκνότητα πληθυσμού και οι ζημιές συνήθως είναι μεγαλύτερες στο διάστημα που ακολουθεί και μέχρι τις αρχές του χειμώνα που η μύγα παύει να είναι δραστήρια.
Συστήνεται απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων όψιμων πορτοκαλιών ή γκρέιπ φρουτ ως μέτρο μείωσης του πληθυσμού του εντόμου στις επόμενες γενιές του φθινοπώρου. Ίδιος χειρισμός χρειάζεται να γίνει στους καρπούς και άλλων δέντρων που είναι ξενιστές του εντόμου και βρίσκονται μέσα ή κοντά στα εσπεριδοειδή.
Διαλευρώδης
Προσβάλλει τα νεαρά κυρίως φύλλα απομυζώντας τους χυμούς στην κάτω επιφάνεια και δευτερευόντως προκαλεί υποβάθμιση της εμπορικής αξίας των καρπών με την ανάπτυξη μυκήτων της καπνιάς στα μελιτώματα.
Φέτος δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμα μεγάλης έντασης προσβολές στις περιοχές του δικτύου παρακολούθησης. Μέχρι όμως τον Οκτώβριο ο διαλευρώδης μπορεί να αναπτύξει επιζήμιους πληθυσμούς σε δέντρα με άφθονη τρυφερή βλάστηση και συσσώρευση υγρασίας στο περιβάλλον.
Λόγω χρήσης εντομοκτόνων ευρέως φάσματος συνήθως απουσιάζουν αποτελεσματικοί φυσικοί εχθροί και εκδηλώνονται το φθινόπωρο έντονες προσβολές με δύσκολη αντιμετώπιση. Οι γενικευμένοι ψεκασμοί μειώνουν σημαντικά τους φυσικούς εχθρούς.
Διαπιστώνονται τα νεαρά προνυμφικά στάδια μιας νέας γενιάς που είναι ευαίσθητα στη χημική καταπολέμηση. Στα προσβεβλημένα δέντρα συστήνεται επέμβαση άμεσα με εγκεκριμένα εκλεκτικά σκευάσματα που έχουν περιορισμένη δράση σε ωφέλιμα έντομα. Θα πρέπει να καλύπτεται η τρυφερή βλάστηση όπου βρίσκονται τα ευαίσθητα βιολογικά στάδια και η επέμβαση να συνδυάζεται με καλλιεργητικές φροντίδες μείωσης της υγρασίας (κλάδεμα, αφαίρεση λαίμαργων βλαστών, κανονικές αρδεύσεις, περιορισμένες όψιμες αζωτούχες λιπάνσεις).
Εφαρμογή μείγματος εντομοκτόνου με παραφινικό λάδι είναι περισσότερο αποτελεσματική. Τα παραφινικά λάδια εφαρμόζονται αυστηρά σε θερμοκρασίες μικρότερες των 32οC και σε δέντρα ποτισμένα που βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις