Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Επικίνδυνα fake news του OPEN για δήθεν μετανάστες εμπρηστές

Επικίνδυνα fake news του OPEN για δήθεν μετανάστες εμπρηστές

Τηλεοπτικά κανάλια όπως το OPEN με fake news τροφοδοτούν το ρατσιστικό μίσος που καταλήγει στους αυτόκλητους «πολιτοφύλακες»

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει, ιδίως στη Θράκη, έντονη διασπορά φημών ότι για τις πυρκαγιές ευθύνονται οι μετανάστες που μπαίνουν παράτυπα στη χώρα.

Και αυτό την ώρα που η κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από την τραγική ιστορία των 18 μεταναστών που βρήκαν τραγικό θάνατο εξαιτίας της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς.

Και οι φήμες αυτές δεν διαμορφώνουν μόνο ένα ορισμένο κλίμα, αλλά φαίνεται ότι ωθούν και κάποιους να πιστέψουν ότι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους κάνοντας περιπολίες και «συλλαμβάνοντας» μετανάστες, πράξεις παράνομες, ρατσιστικές και πολλαπλά επικίνδυνες.

Με αφορμή, άλλωστε, το βίντεο που «υπερήφανα» ανέβασε ένας από τους αυτόκλητους «πολιτοφύλακες», που είχε στοιβάξει στο τρέιλερ 13 τρομαγμένους μετανάστες – τους οποίους ακούγεται να αποκαλεί «κομμάτια» –, έγιναν συλλήψεις του ιδίου και άλλων δύο συνεργών του.

Σε αυτό το φόντο είναι εξαιρετικά προβληματικό και επικίνδυνο να διακινούνται αβάσιμες πληροφορίες, που τροφοδοτούν το ρατσιστικό κλίμα, από κανάλια εθνική εμβέλειας.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το Open, που μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης, ότι «εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω δύο μετανάστες» για εμπρησμό.

Το ρεπορτάζ αυτό υποστήριζε ότι αυτές οι συλλήψεις, μαζί με άλλες συλλήψεις για παράνομη είσοδο «ενισχύουν το σενάριο για ανθρώπινη παρέμβαση στις πυρκαγιές».

Δηλαδή, το Open μετέδωσε ένα ρεπορτάζ που αναπαρήγαγε το βασικό επιχείρημα-μύθο των ρατσιστών και των ακροδεξιών για τις πυρκαγιές και το μετέδωσε το ίδιο βράδυ που είχε ήδη γίνει γνωστή η υπόθεση με τον αυτόκλητο ακροδεξιό «συνοριοφύλακα».

Διάψευση από την ίδια την Αστυνομία

Μόνο που η επίσημη ενημέρωση της ίδιας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης, όπως τη μετέδωσαν τα Ελληνικά Hoaxes είναι ότι «δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ σύλληψη αλλοδαπών επ’ αυτοφώρω για εμπρησμό».

Κοινώς, το OPEN μετέδωσε fake news και δη σε μια κρίσιμη στιγμή όπου αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα καθώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια ακροδεξιών κύκλων και κομμάτων να εκμεταλλευτούν τις πυρκαγιές για να προωθήσουν την επικίνδυνη ρατσιστική «ατζέντα» τους.

Εκτός και το χάιδεμα ακροδεξιών αντανακλαστικών και η διεκδίκηση θεαματικότητας με αυτόν τον τρόπο είναι πάνω από κάθε δεοντολογία στο κανάλι.

Έσπευσαν σε διόρθωση με καθυστέρηση ωρών

Αφού η είδηση πήρε διαστάσεις και προκάλεσε αρκετά σχόλια, το Open προχώρησε στη διάψευση του ρεπορτάζ που μετέδωσε.

Στο δελτίο ειδήσεων της Τετάρτης, ο δημοσιογράφος που μετέδωσε την «είδηση» για τη δήθεν σύλληψη μεταναστών, υποστήριξε ότι υπήρχε καταγγελία ότι κάποιοι πολίτες είχαν ακινητοποιήσει μετανάστες, την οποία επιβεβαίωσαν κάποιοι αστυνομικοί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη πληροφόρηση από την Ελληνική Αστυνομία.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στο σημερινό δελτίο ειδήσεων ο δημοσιογράφος του Open, η είδηση που μεταδόθηκε ήταν λανθασμένη, καθώς υπήρξε μόνο αυτή η καταγγελία και όχι κάποιο άλλο συμβάν.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024