Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
7 τρόποι να γίνετε καλύτεροι στην «κουβεντούλα»: Η τέχνη και τα οφέλη της

7 τρόποι να γίνετε καλύτεροι στην «κουβεντούλα»: Η τέχνη και τα οφέλη της

Οι καθημερινές μικρές συζητήσεις μας κάνουν πιο αισιόδοξους και ανοιχτόμυαλους

Ο μαιτρ της συνέντευξης και της επικοινωνίας, Larry King, θα μας έλεγε κάτι του τύπου «Επικοινώνησε όπου μπορείς, πιάσε κουβέντα, μάθε να ακούς, έχεις κάτι να μάθεις από τον άλλον, εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία».

Και ποιος δεν έχει ευχαριστηθεί μια μικρή συζήτηση με κάποιον άγνωστο σε ένα καφέ, ένα κατάστημα, μια στάση λεωφορείου, ακόμη και σε ένα νοσοκομείο, στο ασανσέρ. Ή δεν έχει αποσπάσει μια κρίσιμη πληροφορία, επειδή απλώς τόλμησε να ρωτήσει τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο, αυτόν δηλαδή που είχε να του δώσει τη χρήσιμη ενημέρωση: ας πούμε τον υπεύθυνο ασφάλειας του κτιρίου ή καθαρισμού του χώρου…

Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι άνθρωποι επικοινωνούν ουσιαστικά, μοιράζονται κάτι, ακόμη κι αν ανταλλάσσουν μόνο λίγες κουβέντες, η διάδραση αυτή δημιουργεί αμέσως-αμέσως έναν κοινό τόπο συνάντησης.

Στον καιρό, ωστόσο, μετά την πανδημία, ακόμη και η φατική λειτουργία της γλώσσας (το να πούμε δηλαδή μια «καλημέρα» σε έναν ένοικο της πολυκατοικίας ή στο συνάδελφό μας στο γραφείο) είναι πλέον πάρα πολύ κρίσιμη για την επικοινωνία. Πράματα που προηγουμένως θεωρούσαμε αυτονόητα, ίσως τον καιρό της κοινωνικής αποστασιοποίησης να διακυβεύτηκαν και τώρα να πρέπει να επανεξετάσουμε.

Το θέμα απασχόλησε το «ΤΙΜΕ» από την πλευρά του πώς μπορεί κάποιος να γίνει καλύτερος στην καθημερινή ψιλοκουβεντούλα με τους άλλους, καθώς οι έρευνες πια αποδεικνύουν και με τη βούλα ότι μας κάνει πολύ καλό.

Τα οφέλη

Οι σύντομες κοινωνικές διαδράσεις μας με τους ανθρώπους γύρω μας:

-Βελτιώνουν την υγεία μας.

-Αυξάνουν τα επίπεδα της χαράς μας.

-Φτιάχνουν τη διάθεσή μας.

-Ανεβάζουν τα επίπεδα της ενέργειάς μας.

-Καλυτερεύουν τη γενικότερη κατάσταση του ευ ζην μας.

-Προωθούν τις γνώσεις μας.

-Διευρύνουν την οπτική μας για τον κόσμο, καθώς βλέπουμε και με τα «μάτια» των άλλων.

-Συνεισφέρουν σημαντικά στην αίσθηση του ανήκειν.

-Ωφελούν και τις δύο πλευρές που επικοινωνούν.

Η Gillian Sandstrom, λέκτορας Ψυχολογίας της ευγένειας στο Πανεπιστήμιο του Sussex στην Αγγλία, εμπνεύστηκε από την προσωπική της ιστορία με μια συζήτηση που τόλμησε κι άρχισε, ενώ ήταν φοιτήτρια, με μια άγνωστη στο μετρό, με αφορμή ένα κεκάκι που κουβαλούσε κι έδειχνε νόστιμο. Ξεπέρασε την εσωστρέφειά της και στο τέλος της κουβέντας, είχε μια αίσθηση που δεν είναι ξανανιώσει, κάτι που δεν ξέχασε και ποτέ.

Όταν η ήρθε η στιγμή λοιπόν διενήργησε σχετική έρευνα για το θέμα, κατέληξε στα παραπάνω συμπεράσματα κι επίσης επιβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι αποκωδικοποιούν τις πολύ μικρές κοινωνικές διαδράσεις –όπως ένα κοπλιμέντο, ένα χαμόγελο ή μια σύντομη κουβεντούλα- ως μια πράξη ευγένειας.

Στην έρευνά της, σε ένα εβδομαδιαίο πείραμα που οι συμμετέχοντες είχαν να βρουν, να προσεγγίσουν και να μιλήσουν τελικά σε αγνώστους, αποδείχθηκε ότι αυτό τους έκανε πιο αισιόδοξους και με εμπιστοσύνη στη δεξιότητά τους να κάνουν μικρές καθημερινές συζητήσεις με τους ανθρώπους γύρω τους.

Η τέχνη της επικοινωνίας

Το «TIME», λοιπόν, ρωτώντας τους ειδικούς κατάρτησε μια λίστα με εφτά βήματα για το πώς κάποιος μπορεί να γίνει καλύτερος σ’ αυτή την καθημερινή επικοινωνία, η οποία συνοψίζεται στα εξής:

1) Επαναπροσδιόρισε τη συζήτηση ως «κυνήγι θησαυρού».

2) Εκμεταλλεύσου την ελεύθερη δωρεάν πληροφορία.

3) Μην χρονοτριβείς για πολύ ώρα με χαμηλής προτεραιότητας θεματολογία.

4) Επιβράβευσε ξεχωριστά, μοναδικά στοιχεία προσωπικής έκφρασης.

5) Παράκαμψε ερωτήσεις που αφορούν τον γάμο, τα παιδιά και τη δουλειά.

6) Όταν κάποιος σε ρωτάει κάτι, απάντησε γενναιόδωρα.

7) Κλείσε την κουβέντα με χάρη.

Ο Larry King θα έγνεφε επιδοκιμαστικά, εάν το διάβαζε, καθώς ο ίδιος είχε αναπτύξει το προσωπικό του αυτό ταλέντο από πολύ νωρίς, μιλώντας οπουδήποτε και για οτιδήποτε με τον οποιονδήποτε, κάτι που του έδωσε μεγάλη άνεση, χάρη και παγκόσμια φήμη ως τον καλύτερο συνεντευξιαστή του κόσμου.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024