Φωτιά: «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τις επόμενες δεκαετίες, η νότια Ελλάδα δεν θα έχει δάση»
Ο ομότιμος καθηγητής Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Κίμων Χατζημπίρρος έδωσε ορισμένα στοιχεία για την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα μας από τις πυρκαγιές
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Δραματικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με την οικολογική καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι φωτιές σε Πάρνηθα και Αλεξανδρούπολη, με αποκορύφωμα το κάψιμο του δάσους της Δαδιάς στον Έβρο.
Σχετικά με αυτό μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Κίμων Χατζημπίρρος στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».
«Περιμένουμε να δούμε τους αριθμούς αλλά προς το παρόν με βάσει τα στοιχεία για την έκταση των καμένων, η φετινή χρονιά είναι η έκτη χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Είναι καλύτερα φέτος από το 2021 αλλά είχαμε χειρότερες χρονιές το 1985, το ’88,το 2000 και φυσικά το 2007 που η καμένη έκταση ήταν υπερδιπλάσια» ανέφερε αρχικά.
Αναφορικά με τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, ο καθηγητής είπε πως από όσο γνωρίζει η φωτιά δεν έχει φτάσει στον πυρήνα του, «έχει καεί ένα μικρό μέρος από την περιφερειακή ζώνη, επομένως η οικολογική ζημιά προς το παρόν δεν είναι πολύ μεγάλη» σημείωσε.
«Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης»
Ερωτώμενος για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση προκειμένου να προστατεύσει το περιβάλλον της χώρας από τις φωτιές, δεδομένου και της κλιματικής κρίσης που είναι εδώ είπε:
«Είναι γεγονός πως τόσο ο μέσος πολίτης όπως και το πολιτικό σύστημα δεν έχουν καταλάβει το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης και θέλει συγκεκριμένες ενέργειες. Για τη χώρα μας οι χειρότερες επιπτώσεις είναι οι καύσωνες, οι πυρκαγιές που τους ακολουθούν, οι πλημύρες και στο τέλος η ερημοποίηση. Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί τις επόμενες δεκαετίες μέχρι το τέλος του αιώνα η νότια Ελλάδα δεν θα έχει δάση» αποκάλυψε.
«Χρειάζεται πρόληψη αλλά το βασικό είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όλα τα υπόλοιπα, οι αντιπυρικές ζώνες, και οι καθαρισμοί των δασών είναι χρήσιμα αλλά είναι δευτερεύοντα» κατέληξε ο κ. Χατζημπίρρος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις