Το ΠΑΣΟΚ ζητά αποπομπή Γρυσπολάκη ως απολογητή της αυτοδικίας των «πολιτοφυλάκων»
Οργή ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις του Προέδρου του Μουσείου Ηρακλείου περί «κατανόησης και υπεράσπισης» της αυτοδικίας
Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί ανάρτηση του ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκη, που πρόσφατα διορίστηκε από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, στην οποία δηλώνει κατανόηση και συμπαράσταση για τις πράξεις αυτοδικίας των αυτόκλητων «πολιτοφυλάκων» στην Αλέξανδρούπολη, στους οποίους ασκήθηκαν διώξεις με βαριές κατηγορίες.
Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Με ανοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ζητείται από την αρμόδια υπουργό η αποπομπή ουσιαστικά του κ. Γρυσπολάκη από τη θέση του προέδρου ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Η δημόσια τοποθέτηση του διορισμένου από την κ. Μενδώνη Προέδρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, περί «κατανόησης και υπεράσπισης» της αυτοδικίας, για την οποία η Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης παρέπεμψε τρεις κατοίκους του Έβρου, είναι αδιανόητη.
Μπορεί ένα πρόσωπο που λειτουργεί ως δημόσιος απολογητής της αυτοδικίας και νομιμοποιεί τη βία να παραμένει Πρόεδρος σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας;»
Απέσυρε την ανάρτηση ο κ. Γρυσπολάκης
Ύστερα απο τις έντονες αντιδράσεις, ο κ. Γρυσπολάκης προχώρησε στην απόσυρση της επίμαχης ανάρτησης. Τους λόγους εξήγησε με νέα ανάρτηση του όπου σημειώνει:
«Ανήρτησα προ έξι ωρών μία άποψη για τα συμβαίνοντα στον Έβρο και την αυτοδικία εις βάρος αλλοδαπών. Βασίσθηκα στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Θεωρώ ότι προέτρεξα πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Για τους λόγους αυτούς την απέσυρα προ ολίγου. Λυπούμαι εάν δυσαρέστησα φίλους (διαδικτυακούς και πραγματικούς). Όμως, η αγανάκτηαή μου για τα συμβαίνοντα στον Έβρο και σε άλλα μέρη της χώρας παραμένει σε υψηλές δόσεις.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Γρυσπολάκης τοποθετήθηκε πρόεδρος του ΔΣ του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ύστερα από την ψήφιση νόμου που άλλαξε το καθεστώς των πέντε μεγάλων αρχαιολογικών μουσείων της χώρας (του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου), που πλέον δεν είναι υπηρεσίες του υπουργείου αλλά αυτοτελή ΝΠΔΔ, με διοικήσεις που διορίζει ο/η εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού. Για την αλλαγή του καθεστώτος των μεγάλων μουσείων είχαν υπάρξει μεγάλες αντιδράσεις από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και την ευρύτερη αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα.
- Κρήτη: Αντί για τα δεσμά του γάμου πέρασαν στον γαμπρό χειροπέδες
- Ο Σπανούλης πλησιάζει στη Μονακό: Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, το οριστικό deal και το… ΟΑΚΑ
- Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολύμηνη φουρτούνα
- Η «Famagusta» ρίχνει φως στο επί 20 χρόνια χαμένο ντοκιμαντέρ της Μελίνας Μερκούρη
- Χρυσοχοΐδης: Δεν φαίνεται σύνδεση ανάμεσα σε Αμπελόκηπους και Παγκράτι
- Μητσοτάκης: Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο και θετικές παρεμβάσεις